2009. december 16., szerda

Értékek értéktelenítése I.

  
Év végén számot adunk, mérlegelünk… Értékelnek bennünket, mi is magunkat és másokat. Viszonyítunk. Ki mennyit dolgozott, milyen felelősséggel, milyen minőségben.
Jutalmazás: arany pecsétgyűrűt kap - az intézmény nevének négy betűs rövidítésével gravírozva - év végén két fő. A választás titkos szavazással történik, aminek eredménye is titokban marad a szavazók előtt!? Az adományozó alapítvány felajánlja, az intézmény vezetése dönt a választott személyéről. 
További jutalmazások: aranygyűrűt kap, minden főnővér egy oklevél kíséretében: „Kiváló munkavégzéséért, a szakterületén kifejtett következetes, magas színvonalú tevékenységéért, példamutató magatartásáért, az intézmény szervezeti normáinak betartásáért, és betartatásáért, az intézmény lakói iránti mély empátiájáért.” (!?)
Pár nap múlva újabb ajándékokkal lepik meg a főnővéreket, terápiás nővéreket - mindegyiket  -, különböző pohár készlettel, üveg tállal... Pénzjutalmat, senki sem kap.
A vezetők önmagukat  is megajándékozzák, ki tudja mivel... 
Mindenki kapja, nemcsak az, aki megérdemli. Így elveszti a kitüntetés, a jutalmazás eredeti jelentését, üzenetét, magasztos értékét. Visszás érzést kelt abban is, aki rászolgált, hiszen ugyanazt kapja, mint az a kolléga, akit el kellene marasztalni. Valódi öröm helyett, kétely lesz belőle, ráadásul, aki méltatlanul kapja, hajlamos elhinni, hogy ő ezt valóban kiérdemelte!

Jutalmat csak az kaphatna, aki minőségi munkát végez: szakmailag, etikailag. Ráadásul személye morálisan nem megkérdőjelezhető.

Vissza kell állítani a jutalmazás valódi tartalmát, jelentését, hogy újra értelmet nyerjen és értéket teremtsen!

Folyt. köv. 

4 megjegyzés:

  1. Igen voltak a főnővérek között olyanok, akiknek a személye morálisan megkérdőjelezhető lett volna. Ha a magatartását példamutatónak vennénk az ápolószemélyzettel szemben, akkor az ápoltak szintje alá kerülnénk.
    Az aranygyűrűk által ezek az emberek még nagyobb hatalmat kaptak ahhoz, hogy az eddigi "jó" munkájukat még rosszabbul végezzék.
    A konyhai dolgozók is megérdemelték volna,hogy a létszámukat bővíthessék,mert már túl vannak terhelve, ehelyett az Intézmény gazdasági vezetőjének feleségét vették fel a konyhára "ál" munkaerőnek.Aki elveszi legalább két konyhalány fizetését és még a munkaidő betartását sem tudja pontosan betartani,de sajnos vannak ilyen therápiások is akik fél nyolcra nincsenek átöltözve munkaruhába,hogy felvehessék a munkájukat,helyettük az ápolószemélyzet osztja ki a reggeli gyógyszereket.
    Szerintem újra kellene értékelni a főnővérek és a therápiások szakértelmét és becsületes munkájukat leellenőrizni,hogy ténylegesen szakmai magaslatukon vannak-e probléma megoldó képességükben és igazságérzetükben.Nem csak az ápolóknak kell betartani és betartatni az Intézeti protokollokat,hanem a vezetőségnek is.

    VálaszTörlés
  2. Igen kapták az arany gyűrűt,mert hazudtak a betegverők érdekében azért.A főnővéreknek is nagy a felelősségük,hogy az osztályaikon betegverések történtek,nem Ők jelentették és az eltussolásában vettek részt.A Kórházi zárójelentések bizonyítják az igazunkat.A főápoló és az orvosok és az igazgató,ellenőrökkel szemben,nekik lett volna a kötelező ezeket megszüntetni jelenteni a hatóság felé.De Ők csak az igazság eltaposásával voltak, vannak elfoglalva,meg a hazugság melletti tüntetéssel.
    Vessenek magukra ha fájdalmas lesz nekik az ítélet.Ha igaz úton jártak volna nem járatták volna le az Intézetet,dolgozókat.Így jár akinek a hazugság a fontos!István

    VálaszTörlés
  3. Az ítélet után tudhatjuk meg igazán,mi a jogos a gyűrű vagy a kö......

    VálaszTörlés
  4. Gyűrűt érdemelnek azok akik a lakók érdekében nem tettek semmit? A bántalmazókat meg még hazugság árán is védelembe vették? Hozzátartozó

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)