2010. november 3., szerda

Működési zavar III. - A függőség

.
A függőség ismérve alapján működő közösség, a vezetőt képzeli el éltetőjeként, aki – fizikai, lelki és szellemi értelemben egyaránt – táplálja, védi.

Gondoljunk csak a támadóink bejegyzéseire: „Oda piszkítunk, ahol eszünk”, vagy az igazgatónőről, az elnök úrról, mint kenyéradó gazdánkról szóló képzeteikre… A vezetésünk mindig is lenézte, és megalázta a munkatársakat. A szakembereket addig tűrték meg maguk mellett, amíg hasznot húztak belőlük,  s elvégezték a szakmai munka tetemes részét – protokollok készítése, előgondozás, foglalkoztatás megszervezése… (pszichológus, mozgásterapeuta, szociális munkások, ápolási szakemberek), majd eltávolították, ellehetetlenítették őket. Csak azokat tartották meg, akik nyelvcsapásaikkal fényesre suvickolták beteges énképüket. Így volt ez addig, amíg nem robbant ki a botrány a bántalmazásokról. Azóta nagy az összefogás, az együvétartozás érzése… A közösen kikiáltott Ellen-nel szemben folytatott harc pedig a legnagyobb kohéziónak bizonyult.
. 
A munkavállalók úgy viselkednek, mint tehetetlen és éretlen, tudatlan és képtelen személyek a mindenható és mindentudó vezetővel szemben, akiről hiszik, vagy hinni akarják, hogy varázslóként képes megoldani minden problémájukat. 
Munkájuk egyetlen fokmérője a főnök szava, vagy a belső mag egymást dicsőítő elismerése… Minden eltérő állítás, merő támadás személyük ellen… A munkákat ők osztják szét, természetesen nekik kedvező módon és arányban… Az ellenőrzést, értékelést pedig az(ok) végzi(k), aki(k) egyáltalán nem ért(enek) hozzá…
Ennélfogva, erős az ellenállás a racionális módszerekkel és elméletekkel szemben, hiszen a vezetőt istenként idealizálják, akinek úgy vélik, misztikus tudása minden erő forrása. Persze ezt valójában ők se hiszik el, de ezt kell képviselniük.
. 
A rajongásszerű istenítés, amely a vezetőre éppúgy irányulhat, mint valamely eszmére, eseményre, dologra, akadályozza a tanulást, az eredményes, kreatív munkát, elszigeteli a csoportot a valóságtól, az élettől. Kizárólag a csoport kollektív fantáziái képezik a viselkedési dinamika forrását. A közös hárításokban a tagok egymás cinkosaiként lépnek föl, s elfojtanak minden önálló gondolatot vagy produktív, együttműködő tevékenységet. Gondoljunk csak a tüntetésekre, a közalkalmazotti tanács visszahívására, a kiközösítésekre, a közös, dokumentált véleménynyilvánításokra.
  
A munkatársi közösség ezzel az egyedfejlődés egy korai (gyermekkori) szakaszát ismétli meg. A konfliktus e körülmény és az önismeret, a személyiség fejlesztésére irányuló felnőtt igények között feszül, ami minden törekvés ellenére frusztrációt eredményez egészen addig, míg az érett felnőtt lét felül nem tud emelkedni a „kisiskolás” beidegződéseken.

Árulkodás helyett itt az ideje, a töredelmes vallomástételnek…

Mindenkinek saját maga kell felelnie döntéseiért, még akkor is felelősséggel, ha eddig soha életében nem hozott még egyetlen önálló, felelős döntést sem.
 
.
Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

10 megjegyzés:

  1. A vezetők beférkőztek a dolgozók magánéletébe:
    otthoni pihenésüket behívogatásokkal próbálták ellehetetleníteni;
    névnapozásokkal, irányított vásárlásokkal, hívj vissza üzenet SMS-en a főnöktől, beleszóltak megélhetésükbe;
    közös ingyen-jutalom nyaraltatásokat nem lehetett visszautasítani, mint ahogyan az ott történő kötelező kártyajóslást sem, igazgató asszony jóvoltából;
    a vezetők majmolása következtében többen válásra, házasságtörésre adták fejüket.

    A botrányos viselkedést pedig, év végén kitüntetéssel jutalmazták…

    VálaszTörlés
  2. De még mennyire, hogy beférkőztek Azt mondta a vezető úgy menjünk nyaralni ha telefonon keres akkor azonnal haza kell jönnünk! Meg a lóf@szt! A szabadnapjainkkal el kell számolni mondván mindig elérhetőnek kell lenni!! Minden lépésünkről tudni akarnak! Miért???

    VálaszTörlés
  3. Szabadidőnkbe azt csinálunk amit akarunk,vagy a szabadság ideje alatt. Ne mondja már meg senki,hogy mikor hova mehetek.Eltudom én dönteni,hogy mit akarok a vezetőknek meg semmi köze hozzá! XY

    VálaszTörlés
  4. Ha bilincsbe viszik el a vezetőket akkor is lesz rajongás? vagy csak a szégyen,hogy tévedtünk?

    VálaszTörlés
  5. Nem lesz rajongás. Sajnálni fogjuk, hogy önmaga csapdájába esett.

    VálaszTörlés
  6. Szemernyi szégyenérzet sincs bennünk. Miért is lenne?

    VálaszTörlés
  7. Ez a saját csapdájuk! Ebből nem tudnak kimászni tisztán! Rosszat akartak a jelentőknek,de nem sikerült.Ők már tiszták az Ügyészek nyilatkozatai alapján.De a vezetők hiteltelenné akarták tenni a jelentőket, és ők lettek hiteltelenek! A hazugságaik vissza ütöttek rájuk.Hazugság hazugság hátán volt eddig, most már nem is mernek szólni csak csendesen várakoznak hátha valaki segít rajtuk.Már nem lehet!Hiába kapaszkodott a főorvosnő a miniszter osztályvezetőjébe az már le rázta magáról.Kedves kollégáim gondolkodjatok el hogyan tovább,hosszútávon. Ezek a mi vezetőink kényszerből távoznak.Aki akar velük tarthat.
    Munkás

    VálaszTörlés
  8. Itt az Intézetbe is lesznek gyanúsítottak, lehet,hogy több mint a juhar utcába.Ott az Igazgatónő mellett 23- an vannak de nálunk sokkal többen lesznek.Lehet,hogy csak utasítást hajtott végre de akkor is mindenkinek saját magának kell felelni a tetteiért!Okoska

    VálaszTörlés
  9. Szép számmal lesznek itt is.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)