2012. május 6., vasárnap

Elképesztő brutalitás, küszöbön az ítélet


„Először az intézet vezetőségéhez fordultak a panasszal. Ők azonban nemhogy nem csináltak semmit, de még a panaszkodókat szúrták le, amiatt, hogy szóltak.”

2012-04-23 16:58:51

 "Szemérem elleni erőszak és más bűncselekmények miatt folytatódott a napokban a kiskunhalasi bíróságon annak a három ápolónak a pere, akik ellen a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában lezajlott vizsgálatok után emelt vádat az ügyészség. Ítélet júniusban várható.
A tárgyalás zárt, emiatt arról információk egyelőre nem szivárognak ki. Dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője is csupán a vádiratot ismerteti röviden, a korábban óriási felháborodást kiváltó, majd a médiában országosan ismertté vált ügyben:

- A három vádlott a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és 
Fogyatékos Betegek kiskunhalasi otthonában dolgozott ápolóként - tájékoztatta hírportálunkat dr. Sárközy Szabolcs. - Ahol az I. rendű vádlott 2009 nyara és 2010 januárja között hat alkalommal – részben a szubintenzív szobában, részben pedig a fürdőszobában - fajtalankodott egy, az otthonban ápolt, kóros elmeállapotú sértettel. Akit megkötözött és a szájába zsebkendőt tett. Az ügyészség a II. rendű vádlottat azzal vádolja, hogy az egyik – szintén kóros elmeállapotú – gondozottat megütötte és megrugdosta. A III. rendű vádlott ellen pedig az a vád, hogy jogtalan haszonszerzés végett bántalmazással, illetve azzal fenyegetve arra kényszerített két másik, részben szintén kóros elmeállapotú gondozottat, hogy neki élelmet vásároljanak. Egy harmadik beteget pedig bántalmazott.

 A Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában történt borzalmakat több hónapon keresztül vizsgálta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért alapítvány. Dobos János, az alapítvány elnöke emiatt naprakész a szörnyű eseményekből.

- A kiskunhalasi ügy valójában 2009 végén indult el, amikor a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának két ápolónője nem bírta már tovább nézni, amiket a személyzet egyes tagjai az ápoltakkal szemben elkövetnek – foglalta össze a büntetőper előzményeit az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért alapítvány elnöke. - Elmondásuk szerint rendszeresen verték, megalázták az ápoltakat, és olyan eset is volt, hogy nyilvánosan szexuális aktusra kényszerítettek őket, más ápoltak és a személyzet előtt. Az ápolónők először az intézet vezetőségéhez fordultak a panasszal. Ők azonban nemhogy nem csináltak semmit, de még a panaszkodókat szúrták le, amiatt, hogy szóltak. Mivel a vezetőség nem lépett semmit, ezért az ápolónők a városi ügyészhez fordultak. Így az ügyben 2010 januárjában nyomozás indult, és ezzel egy időben pattant ki az országos médiabotrány is.
 
Megindult a vizsgálat

Az ügy nyilvánosságra kerülése után mind az otthon vezetősége, mind az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatot indított, ám mindkét vizsgálat azzal zárult, hogy az intézetben semmilyen visszaélés nem történt.
- Ekkor alapítványunk is bekapcsolódott az ügybe – folytatta Dobos János. - Először felvettük a kapcsolatot a két ápolónővel, majd rajtuk keresztül a városi ügyészséggel. Mindannyian örömmel fogadták a felajánlott segítséget.



A két ápolónőn keresztül az alapítványnak egy sor olyan emberrel sikerült felvenni a kapcsolatot, akik információkkal tudtak szolgálni arról, hogy milyen visszaélések történnek az otthonban. Ők vagy olyan emberek, akik korábban ott dolgoztak, vagy olyanok, akik most is ott dolgoznak, de nyilvánosan nem mertek az ügy mellé állni, viszont négyszemközt elmondták, amit tudtak. Így az alapítvány számos olyan információt tudott begyűjteni és eljuttatni az ügyészséghez, melyek egyébként nem kerültek volna a nyomozás látókörébe. Információkat gyűjtöttek többek között gazdasági, pénzügyi, munkaügyi szabálytalanságokról. Az alapítvány egyik munkatársa pedig ezen kívül személyesen is ellátogatott az intézetbe, hogy az egyik ápolttal beszéljen.

Tiltakozik a vezetőség

Eközben folyt az ügyészségi nyomozás az eredeti panaszokkal kapcsolatban. Az ügyészségnek azonban nem volt könnyű dolga a nyomozással: az elsődleges bizonyítékokat ugyanis azoknak a tanúvallomásai jelentették, akikkel a bántalmazások történtek, vagyis az ápoltakkal. Az ügyészség által összeállított szakértői csapat viszont úgy látta, hogy az ápoltak vallomásai megállják a helyüket. Ennek következtében 2010 áprilisában az otthon két ápolóját őrizetbe vették, szemérem elleni erőszak, valamint akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett testi sértés gyanújával.
 Nem egészen két hét elteltével a nyomozó hatóság az otthon még egy ápolóját letartóztatta, zsarolás gyanújával. (Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy – a gyanú szerint – az ápoló a betegeket saját tulajdonaik visszatartásával kontrollálta, például nem kapták meg a saját cigarettájukat, csokijukat, ha nem tették meg ezt vagy azt.)
Mindezeket az eseményeket végigkísérte az otthon vezetőségének tiltakozása, akik kiálltak a három letartóztatott ápoló ártatlansága mellett. Egy alkalommal még békés tüntetést is szerveztek ennek okán, Kiskunhalason.

Elképesztő brutalitás

Így azonban még kontrasztosabban hatott, amikor napvilágra került egy korábban az intézetben folytatott belső vizsgálat anyaga, amely arról szólt, hogy az egyik őrizetben lévő ápoló olyan súlyosan bántalmazta az otthon egyik lakóját, hogy kórházba kellett vinni.
.

 A dokumentumban többek között ez olvasható:

„Láttam, hogy egy személy fekszik a fürdőszoba ajtóban, és ennek a személynek [az ápoló] rugdossa az oldalát, hasát. … Kimentem a folyosóra, akkor [az] ápoló [az ápolt] nyakára taposott. [Az ápolt] hörgött.”

„A fürdőszoba bejárata körül nagy vértócsát láttam. [Az ápolt] fején szétnyílt sebet láttam, amely nagyon vérzett. [Az ápolt] nagyon zavaros dolgokat kiabált. [Az ápoló] emlékezetem szerint azt mondta [az ápoltnak]: »Mertél nekem jönni.«”

„A mentő megérkezése előtt azoknak, akik bent tartózkodtak a szobában, [az ápoló] azt mondta, egyezzünk meg abban, hogy a mentősöknek azt mondjuk, hogy [az ápolt] szaladt a nedves folyosón, megcsúszott, és elesett, és így verte be a fejét az ajtófélfába.”

Dübörög az igazságszolgáltatás

A nyomozás 2010 július közepére lezárult, és a három ápoló ellen hivatalosan vádat emeltek. A büntetőper 2011 januárjában indult el a Kiskunhalasi Városi Bíróságon.
Márciusban a büntetőper részeként a bíróság tanúként meghallgatta az egyik ápolónőt, aki az egész ügyet elindította. Aznap este az ápolónő rémülten hívta az alapítvány munkatársát, hogy elmondja, a családjuk két autója hirtelen és egyszerre kigyulladt és kiégett. (Az ezt követő rendőrségi nyomozás végül nem tudta bebizonyítani, hogy szándékos gyújtogatásról volt-e szó.)

2011 tavaszán az intézet igazgatónője, Simon Ilona végül lemondott a posztjáról, ám ez nem nyújtott számára kibúvót azok alól a kivizsgálások alól, amelyek folyamatban voltak olyan ügyekkel kapcsolatban, amelyek az irányítása alatt történtek az intézetben. Tavaly októberben a folyamatban lévő kivizsgálás lezárult, és a volt igazgatónő ellen az ügyészség magánokirat-hamisítás vádjával vádat emelt. A bíróság a bizonyítékokat olyan egyértelműnek találta, hogy nem látta szükségesnek egy bírósági eljárás lefolytatását, így Simon Ilonát gyakorlatilag a vádemeléssel egy időben el is ítélték. A büntetés: választhatott 60 nap börtön vagy 150 ezer forint bírság közül.

- Az intézetben történt visszaélésekkel kapcsolatban az alapítvány panaszt nyújtott be az Ombudsmani hivatalhoz is – sorolta Dobos János. - A vizsgálat eredményét és az abból készült jelentést az Ombudsman 2011 októberében tette közzé. A vizsgálat az intézetben számos problémát tárt fel, többek között megállapította, hogy az intézetben tapasztaltak több pontban visszásságot idéznek elő az élethez és az emberi méltósághoz való joggal. Így például az intézet lakóinak kapcsolattartására vonatkozó szabályozás, az elhelyezési körülmények, az alkalmazott korlátozó intézkedések tekintetében. Az Ombudsman a nemzeti erőforrás miniszterhez, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalához, valamint a kiskunhalasi intézet igazgatójához fordult, felkérve őket, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a visszásságok kiküszöbölése érdekében.

Küszöbön az ítélet

Az ombudsmani vizsgálattal egy időben egy másik vizsgálat is zajlott az alapítvány panaszbeadványának köszönhetően, méghozzá a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, ahol az alapítvány szintén az intézet kivizsgálását kérte. Novemberre a minisztériumi vizsgálat is lezárult, és ez is visszásságokat tárt fel az intézet működésében, ami azért volt jelentős, mert 2010 első felében az – akkor még – Egészségügyi Minisztérium is folytatott már vizsgálatot az intézetben, ám az semmilyen problémát nem tárt fel. Az új vizsgálat a visszásságok megállapítása mellett jó néhány tekintetben átszervezést kezdeményezett az intézet működésében. A  javaslatok érintik például az intézet 7-es osztályát – a  7-es osztályon történtek azok a bántalmazások, amelyek miatt a három ápolót letartóztatták. A javaslatok között szerepel a 7-es osztály jelenlegi működtetésének azonnali felszámolása és az ellátottak alapbetegségének megfelelő osztályon való elhelyezése. A minisztériumi vizsgálat javasolja a korlátozó intézkedés alkalmazása helyett új, korszerű terápiás szemlélet és eljárások bevezetését is az intézetben.
A három ápoló büntetőpere idén tavasszal folytatódott, és várhatóan a következő, júniusi tárgyalás után elsőfokú ítélet születik."


Forrás: ITT!


Levélküldés: ITT!                   Az utolsó döfés: ITT!
"Mert megérdemeltem!"            Facebook            "A Vincze konklúzió": ITT!

23 megjegyzés:

  1. Mégis a gyenge elméjűek azt mondták,mondják,hogy nem történt semmi. Nem a betegekre gondoltam!
    Ők nem ilyen érthetetlenek.
    Nem Uray írta!
    ÉN

    VálaszTörlés
  2. Több olyan szervezet kellene akik képesek az emberek jogait felismerni,képviselni.
    Támadás éri Őket tudom de kitartóak,láttam a Gyöngyöspatai emberekért kiálló szervezet vezetőjét,akit úgy nem szeretnek a bűnösök mint nálunk Dobos Jánost. Többet ér egy ember,vagy egy emberi élet mint egy kutya!
    Tudomásul kell venni! Állatvédők vannak ítélet is gyorsan van. Emberekért is több szervezet kellene aki képes jogilag erkölcsileg képviselni embereket akár beteg akár igazságtalanság esetén.
    Nap mint nap találkozhatunk olyan esetekkel amikor emberek vannak bajban.
    István

    VálaszTörlés
  3. Én ezeket változatlanul nem hiszem el.
    Mellesleg meg várom a bírósági végzést elég már az első fok is utána fogok komplex véleményt alkotni, már ha egyáltalán érdekel benneteket.

    VálaszTörlés
  4. Végig olvasva az egész cikk sorozatot,az jutott eszembe,hogy a vádlottak mellett dolgozó ápolókat főnővért főápolót milyen büntetésben részesíti a bíróság. Nekik tudomásuk volt az estekről,az már biztos!
    Ha nem tudták akkor azért mert a beteg emberek közömbösek nekik,nem tudják a munkájukat rendesen, emberségesen végezni.
    Ha tudták miért nem álltak a jelentők mellé?
    Én a vádlottak mellé raknám Őket! Nagy a felelősségük,hogy ilyenek abban az intézetben megtörténhetett.
    Gábor

    VálaszTörlés
  5. Remélem az elsőfokú ítélet után most már felelősségre vonják a részben már csak volt vezetőséget is! Sajnos igaz az a mondás, hogy "fejétől bűzlik a hal!" Ahol jó a vezetőség, ott azonnal fellépnek már a kisebb szabálytalanságok miatt is. Ebben a nagy munkanélküliségben teljesen érthetetlen, hogy miért hagynak alkalmatlan embereket az intézetben dolgozni. Biztos vagyok benne, hogy több szakmailag képzettebb, rátermettebb embert lehet találni, bár már nem biztos, hogy ezek miatt a vezetők miatt ide is jönnének dolgozni.

    VálaszTörlés
  6. Az már az igazságszolgáltatás szégyenfoltja lesz,ha nem vonják felelősségre
    azokat akiknek kötelességük lett volna jelenteni,abba a közegbe dolgoztak.
    Bennfentes.

    Lehet,hogy Gábor tisztábban látja a helyzetet mint te ?

    VálaszTörlés
  7. Hogy kik állnak sorba a kapuban, azt nem tudom. Ha szakápolók lennének, akkor nagyon sok képzetlent lehetne lecserélni, s nem csak a 7-es osztályról!
    A felelősségre vonást pedig a fenntartónak kell véghezvinnie, hivatalosan be is lett ígérve, ha már lesz ítélet!
    Nyugodtan továbbra is írj csak degradáló kifejezéseket, (hülye, buta, üres fejű, stb.), jól fog jönni Uray Erzsike peréhez, tanúsítva azt, hogy nem mi mocskolódunk, hanem az azok, kik behunyták eddig is a szemüket az elítélendő dolgok felett!

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  9. Simon Ilonának miért 2500 forint naponta a büntetés?
    Másoknál miért 5000 forint számolnak naponta?
    5 ezerrel számolva 300 ezer lett volna.
    (Bántalmazókért a tüntetés enyhítő körülmény?)
    István

    VálaszTörlés
  10. 60 napig börtönbe volt az igazgatónő? Mikor kiengedték, mi lett vele?

    VálaszTörlés
  11. Mi lenne? Följebb bukott.
    Maradt a pénzénél, de továbbra sem kell dolgoznia. Máig nem vette föl a fejlesztő pedagógiai munkáját. Ja, és újabb főiskolai diplomát szerez az intézet költségén!

    VálaszTörlés
  12. Ügyesen csinálja

    VálaszTörlés
  13. Tudnak ezek élni!

    VálaszTörlés
  14. Simon Ilonka röhögve fizette ki a "büntetést"
    mondván "többre számítottam" !
    Neki ez nem büntetés ,észre sem veszi ha a számlájáról
    leugrik pár százezer !

    VálaszTörlés
  15. Azért Én bízom,hogy az igazgatónőt orvosokat főápolót azokat a főnővéreket akiknek az osztályán megtörténhettek ilyen dolgok ÖRÖKRE eltiltják a beteggondozástól. Sehol sem gyerekek sem felnőttek gondozásában nevelésében ne vállalhassanak munkát. A vádlottak amit megérdemelnek és az eltiltás!
    Ez az amit elvárok a bírótól!
    Hazudtak tüntettek ezt nem úszhatják meg százötvenezer forint kifizetésével. Legyen egy életre szóló eltiltás!
    Megérdemlik!
    Hozzátartozó

    VálaszTörlés
  16. Ha igaz akkor úgy legyen!
    Addig viszont csitt!!!!!!!!!!!!!
    Véleményező

    VálaszTörlés
  17. Azt mondják, hogy a Vincze István a rendőrségen azért vallott az Uray ellen, nehogy az Urayt felmentsék és neki vissza kelljen venni az intézetbe, fél tőle, mert sokat tud.

    VálaszTörlés
  18. A munkaügyi per végén még vissza helyezhetik,ha megnyeri.
    Mária

    VálaszTörlés
  19. Bicskanyitogató kegyetlenség: Így bántak az idősekkel az otthonban
    Magyar Nemzet: Emberölés az Arany Alkony idősothonban.
    2012.05.12. - 15:38



    Szándékosan küldték a halálba a lakókat az Arany Alkony idősotthonok Bánkút utcai házában; mindezt az újabb és újabb, négy-öt millió forintos belépési díjakért - állította a Hír TV Célpont című műsorában két volt dolgozó. A Magyar Nemzet szombati számában azt írta, a csatorna szándékos emberölés gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettesek ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK).
    hirdetés


    A napilap cikkében - idézve a Hír TV műsorában elhangzottakat - az olvasható, hogy a volt dolgozók elmondása szerint a rákospalotai otthonban például nem adtak gyógyszert a rászorulóknak, felfekvéseket, tüdőgyulladást sem kezeltek megfelelően, de előfordult az is, hogy rácsukták az ajtót egy 90 éves emberre, aki elesett, s csak napok múlva nyitották rá újra.

    A legdurvább esetben egy áttétes rákosnak Algoflexszel, No-Spával kezelték a fájdalmát, de megesett olyan is, amikor az egyik betegnek, aki csak pépes ételt fogyaszthatott volna, egészben vagy nagyobb darabokra vágott almát adtak, amitől megfulladt - emlékezett vissza az egyik egykori alkalmazott.

    A volt dolgozó azt is állította, hogy ha valaki meghalt, bement hozzá a főnővér, a szociális asszisztens, és eltulajdonították az értékeit.

    A Hír TV és a Magyar Nemzet is kereste Fülöp Róbert vezérigazgatót, aki a televízió által felkínált nyilatkozat lehetőségével nem kívánt élni, a lapnak pedig nem tudták adni őt - írják.

    A Hír TV információi szerint az ügyben a BRFK életvédelmi alosztálya eljárást indított.

    Az embereket védelmező szervezetekre nagy szükség van. Látható milyen körülmények között élnek beteg és idős személyek akik magukat nem tudják megvédeni.

    VálaszTörlés
  20. Arany Alkony idős otthonnál is csak két volt dolgozónak szólalt meg a lelkiismerete! Hasonlóan mint a Halasiaknál.
    Azoknak a lakóknak a kárára elkövették a bántalmazásokat szintén nem élnek,csak egy akinek a keze eltört az a " bizonyos" levélírás miatt.
    Gábor

    VálaszTörlés
  21. Itt is tudták az orvosok,hogy kell gyógyszerelni.
    Nem csak ott
    Mária

    VálaszTörlés
  22. Milyen jó képek vannak az intézetünkről.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)