2012. május 19., szombat

Újabb öngyilkosság a kiskunhalasi otthonban


 
Miközben nagy erőkkel zajlanak az átszervezések, helyezkedések és az újabb igazgatói pályáztatás, sajnos közben ismét tragédia történt.
Egy fiatal férfi lakó úgy döntött, hogy eldobja életét, önkeze által.

Gyakran megesik az ilyen betegeknél, mondják, mégis érthetetlen, megszokhatatlan és elfogadhatatlan…

Talán, ha megfelelő profilú intézménybe nyert volna elhelyezést, megelőzhető lett volna… De ez már, a mi lett volna ha kategória… Igen. Ahogyan az is, hogyha jobban odafigyeltek volna a betegre… a betegekre… nem történhetett volna meg.
Nem értem, hiszen az öngyilkosságra utaló jelek észrevehetőek, melyet minden szakdolgozónak ismernie kell...

Mikor fognak már végre teljesen a betegekre koncentrálni, s meghallani egy-egy szakember figyelmeztetését, s azt továbbítani úgy, hogy ne süket fülekre leljen… Hogy ne lehessen elbagatellizálni, mint P. József esetében…
Írásos nyoma kell hogy maradjon olyan helyen, ahol nem lehet eltüntetni… Mert bizony sokszor jelezték a veszélyt a munkatársak a tragédiák előtt… de a felelőst sosem vonták felelősségre!  

Való igaz, sok minden történt pozitív irányba is… Néhányan végre az alapbetegségüknek megfelelő intézménybe kerültek, ahol reménység szerint, problémájukkal hatékonyabban tudnak foglalkozni… A dolgozók hangulata az intézményvezető-váltás és a terror enyhülése következtében lényegesen javult… Sajnos azonban a végleges kinevezés hiánya és a fals pályáztatások az igazgatói állásra továbbra is bizonytalanságban tartják az érintetteket…

A tragédiák sorozatának kérdése azonban nem kerülhető meg. Ideje lenne már egy független szakértői vizsgálatot elvégezni, mely ezúttal nem a „nem történt semmi” előre gyártott jelentést adná hírül, hanem arra a kérdésre adna választ, hogy mi az oka a sok öngyilkosságnak… (pl: téves diagnózis, gyógyszerezés, terápia hiánya…) Történtek-e mulasztások, a felelősség ténye és a felelősök köre megállapítható-e, milyen intézkedéseket kell foganatosítani a megelőzés érdekében a jövőre nézve? Ha ezek a kérdések megválaszolatlanul maradnak, akkor ez az értelmetlen haláleset – csakúgy, mint az összes többi - hiábavaló marad, és újabb és újabb tragédiák fogják követni…

Reméljük, hogy a lelki terror megszűnése felszabadítja az ápolókat, hogy ismételten latba vessék szakmai tudásuk legjavát a betegek jóléte, kezelése és az ilyen esetek megelőzése érdekében…


Levélküldés: ITT!                   Az utolsó döfés: ITT!
"Mert megérdemeltem!"            Facebook            "A Vincze konklúzió": ITT!

23 megjegyzés:

  1. Annyi a történet,hogy a beteg lakó nem számított, eddig sem,ezután sem. Az látható a megbízott igazgatónál sem változtak a dolgok. Akik vétettek azok kopnak ki az intézetből.De ez még nagyon kevés az igazi változáshoz,ami a lakókat és a dolgozókat is embernek nézik nem hazugságra kényszerített robotoknak.Ibolya

    VálaszTörlés
  2. Így lesz ez egészen addig még új igazgató nem lesz! Aki megköveteli mindenkitől a tisztességes munkát. Nem lesz asztalon ülő olvasgatás manikűrözés,traccs parti ahol a szegényebbeket kibeszélik a jobban keresők (munka nélkül). Alkoholt nem engedélyezi a munkahelyen,felelősségre vonja ha valaki nem megfelelően bánik a lakókkal. Ha lesz olyan igazgató akinek vannak gyakorlati kérdésekre válaszai,aki az ápolóktól is kérdez,meghallgatja a dolgozók véleményét is. Még a gyakorlattal rendelkező igazgató is levonhatja a következtetéseket a munkáról ellátásról, amit a dolgozóktól hall,annak függvényében jobban érvényesül mint vezető.
    Mint mondani szokták a jó pap is holtig tanul.
    Mária

    VálaszTörlés
  3. Mária te nem vagy ápoló! Merem ezt állítani azért mert 2 ápoló van 1 múszakban 40 betegre! Kiváncsi lennék én arra, hogy veszed észre milyen szándékai vannak. Elég ha bejelenti lemegy cigizni, útközben eszébe jut valami sérelem és már elis követte az öngyilkosságot. " ápoló nem tud 40 fele szakadni!!

    VálaszTörlés
  4. Nem kifogásokat kell keresni, hanem a megoldást.
    Valóban, két ápoló nem tud negyven felé szakadni, de úgy tudom, tizennégyen vannak 40 emberre, de inkább kevesebbre.
    És nem csak ápolók dolgoznak az intézménybe, hanem foglalkoztatósok is, akiknek észre kell venni, sőt, jelezni is kell és kezelni is.

    VálaszTörlés
  5. A foglalkoztatósokról ne is beszéljünk! A legtöbbnek az élete nem ér egy guriga taknyot sem, csak ott vannak!! A fejlesztő pedagógus az aki minig dolgozik, na nem az exre gondoltam!!!!

    VálaszTörlés
  6. Már megint a sok laikus hülye nyilatkozik

    VálaszTörlés
  7. Nem laikus és nem hülye. A gyógypedagógus nem a fejlesztő pedagógus. A fejlesztő pedagógus, mióta ott van, dolgozik megállás nélkül. Igaz, utálják is ezért, és próbálják ellehetetleníteni, mint másokat is, akik hasonlóan tesznek, vagy tettek.
    Nem kell hülyének, vagy laikusnak lenni ahhoz, hogy lássák az emberek, ki az, aki dolgozik, s aki azt nézi mit, hogyan lehet csinálni, nem azt, hogy mit, hogyan lehet nem csinálni.
    Csak azt nem értem, most ki zavarja őket, hogy még mindig nem akarnak dolgozni?

    VálaszTörlés
  8. Úgy tudjuk, hogy három áldozat (tanú) is elhunyt azóta, mióta húzzák a vádlottak perét. Az utolsó beteg szintén önkezével vetett véget az életének.
    Az egyik ezek közül nem tudott volna beszélni (súlyos értelmi fogyatékos), csak a testével, ha megvizsgálják, de persze nem vizsgálták.

    Tehát elhunyt az a tanú akinek a nyakára léptek, majd az is, akit többször súlyosan bántalmaztak és akivel húgyt is itattak, valamint az a személy, akit (száját ronggyal betömve) erőszakoltak meg.

    És ne feledjük, öngyilkos lett az a dolgozó is, aki tanúskodni akart, de megzsarolták, kiközösítették.

    VálaszTörlés
  9. Sajnos senki sem gondolta volna, hogy nem élik meg az ítéletet ezek a sértettek! De ha minden igaz, akkor júniusban végre ítélet születik.

    VálaszTörlés
  10. Azt hitték,hogy ha elteszik Őket láb alól,akkor felmentik a bántalmazókat.
    Volt itt hátba veréstől, bevérzett tüdővel meghalt beteg is.
    Fogyjanak cserélődjenek az a lényeg fizessenek a hozzátartozók a bekerülésért. Ezeket kell védeni?
    XY

    VálaszTörlés
  11. Nem hiszek abban,hogy lesz ítélet! Eddig Bányai kívánsága szerint vizsgáltak most meg Kerényi kedvére tesznek.
    Ha nem így lenne már a kormánybiztos tett volna valamit a terror alatt tartott dolgozókért és a beteg lakókért.

    VálaszTörlés
  12. Nem foglalkoznak azok azzal mi történik a szegényekkel és a betegekkel.
    Munkás

    VálaszTörlés
  13. No azért azt ne hidd, hogy Kerényi a mi intézetünkkel foglalkozik.
    Sokkal fontosabb dolgok is vannak ennél, nem beszélve a rengeteg átvett intézményről.
    A BKMOPBO csak egy kis pont ebben a nagy vertikumban.

    VálaszTörlés
  14. Az emberektől fontosabb nem lehet! Akinek emberi érzései is vannak az tudja. Ha betegekről van szó annak meg elsőnek kell orvosolni a problémáit.

    VálaszTörlés
  15. Ez viszont nem a Kerényi feladata, hanem az ott dolgozóké legyen az igazgató vezető vagy felügyelő nővér.
    És valóban fontos az ember.
    Ne feledd minden poszton mindenki valamiért felel.
    Ha vesszük a volt Levis gyárat nem hiszem, hogy az amerikai igazgató tudott volna is bármit a kiskunhalasi gyár dolgozóiról, azokról a helyi és az európai igazgató döntött.
    Kerényinek is meg van a maga feladata kár őt egy két hülye miatt ostorozni.
    De ha nem így gondolod nem sokat értesz a világ dolgaihoz.
    Üdv:::::::::::::::

    VálaszTörlés
  16. A baj csak az, hogy Magyarországon senki, semmilyen szinten sem vállal felelősséget. Ez az ország a felelősség, és a következmények (ha lehet, ez még nagyobb baj) nélküli ország!

    VálaszTörlés
  17. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  18. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  19. Ez nem vélemény csak saját minősítés.

    VálaszTörlés
  20. Nem vállalnak felelősséget,mert nem ápolók! Nem tanulták a hívatásukat,nem szívesen dolgoznak benne. Nem tudják kit kell gondozni Nekik.
    A Papírjukat libáért vette nekik anyukájuk.( Ha egyáltalán van)
    Nem liba pásztornak akarta Őket látni,jobb sorsot szánt nekik.
    Ápolónak nem való az olyan ember aki a betegét akit gondoz nem veszi pártfogásba bárminemű atrocitás éri.
    Hozzátartozó

    VálaszTörlés
  21. Olvastam a Halasi tükörben, hogy az igazgató azt nyilatkozta, hogy az ápolók és gondozók szerették az elhunytat!
    Én úgy tudom, hogy alkoholbeteg volt, s nem tudok olyan gondozóról, aki szeretné az ilyen betegeket, akik állandó konfliktust okoznak az intézmény életében.
    Ilyen nehéz lenne csak egyszer legalább igazat mondani?

    VálaszTörlés
  22. Meghalt es kész
    Nem kell boncolgatni
    gugulaslo@hotmail.hu

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)