2012. november 2., péntek

„Tetszettek volna forradalmat csinálni!”

 

Antall József köztársasági elnök úr – számomra unfair – szavai jutottak eszembe, egy blogunkra érkezett anonim levél kapcsán.
Először arra gondoltam, felrakom olvasói levélként, de meggondoltam magam.

A levél tartalma, szemlélete és célja idegen blogunktól. Ezért az ehhez hasonló üzeneteket a jövőben nem szándékozunk közölni. Ennek indoklását a levél alatt taglalom.
Íme az anonim levél (javítás nélkül):

„Közröhely és felháborodás

Mint cím is tartalmazza közröhelyt és felháborodást váltott ki az intézeti új rendszer bevezetése.
2012. november 1-től minden intézményi dolgozó a portán elhelyezett két irattartóban elhelyezett jelenléti íveken köteles beírni, hogy mikor érkezett be dolgozni és mikor távozik el az intézetből.
Az egyik dosszié tartalmazza a 9 osztály és egyéb szakmai dolgozók jelenléti ívét.
A másik dosszié tartalmazza a kisegítő szolgálatosok jelenléti ívét.
Reggel 7 óra körül van az osztályokon a váltás, ami azt jelenti, hogy mintegy 30-40 fő érkezik és ugyanennyi távozik az intézményből.
Egyesével tudnak csak a dossziékhoz hozzá férni, és ha plédául az egyes osztály dolgozója után a kilences osztály dolgozója következik, akkor végig kell lapozni az egész irat állományt.
A portai hely nagyságát figyelembe véve maximum három - négy fő tud egyszerre bent lenni.
Ha esik az eső vagy fú  a szél egyszóval hideg van a többi dolgozó kint szépen várakozik és  ha az első beírástól az utolsóig  egy óra is eltelhet, meg is fázhat.
De egy óra munkaidő kiesés mindenképpen keletkezik az első és utolsó beírás között.
A dosszié pedig az össze visszatörténő átlapozásoktól 3-4 nap alatt salátává válik.
Azok a dolgozók, akik a hátsó kapun jönnek és mennek, esetleg saját gépkocsival jönnek  a  kapu előtt kell hogy  várakoznak, vagy hátra viszik az autót és vissza mennek a portára aláírni, de akor már nem a munkakezdésnek megfelelő időpontot írják be.
Egyszóval az egész egy nagy káosz és a munkaidő rovására megy.
Hazamentelkor pedig ha valakinek családi gondja van vagy időre kell menni nem tudja megoldani a munkaidőn túli problémáját.
Az újak azt igérték, hogy minden új intézkedést, amit bevezetnek, megkonzultálják a  helyiekkel és a pozzitív és negítv vélemények figyelembe vételével vezetik be.
MOST SEM EZ TÖRTÉNT !!!!!!!”

A levélíró arról tájékoztatja az olvasókat, hogy az új vezetés, új intézkedéseinek egyike, szerinte „közröhely” tárgyát képezi, sőt „felháborodást” okoz a dolgozók között…  
Felháborodásuk olyan „hangos”, hogy nem jut el az intézmény vezetésének a fülébe!? Lehet, hogy nem a kerítésen kívüli „dohányzóba” kellene a volt vezetésnek szidni a jelenlegit, hanem javaslatait megosztani az erre hivatott fórumokon (vezetői értekezlet, referálás, szakmai team…), vagy a hivatalos csatornákon (közalkalmazotti tanács, szakszervezet, véleményláda…), vagy csak egyszerűen és őszintén feltárni ennek az intézkedésnek a következményeit, úgy, ahogyan le is írta… De ez túl egyenes volna… Ezért aztán úgy gondolja, hogy inkább ide (s)ír egy anonim levelet, hogy „bátor” módon rajtunk keresztül (akikkel vsz. sosem szimpatizált), a mi kontónkra – hiszen a blog működtetésének is vannak költségei - üzenje elmarasztaló és becsmérlő  mondandóját a mostani vezetésnek, persze szokásához híven névtelenül… Gondolom a problémamegoldásnak ezt a „magas” fokát az előző vezetés alatt sajátította el (vagy mást nem ismervén egyetlen eszközként használja), és azóta is ezt  a módszert alkalmazza, ily módon – ismeretlenül is –  biztosítva bizalmatlanságáról a mostani vezetést.
Így többszörös hasznot is elkönyvelhet, hiszen más háta mögül, jól leszólhatja a vezetést (persze ezt Simon Ilonánál sosem tette meg), és hátha valaki majd ezért is feljelenti Urayt, hadd járjon bíróságra még évekig... 
Lehet, hogy ezegyszer tévedek, de nem valószínű… Hiszen már olyan sokszor eljátszották önök azt, hogy felírtak magukról valami durva hangnemű elmarasztalást blogunkra, majd másokat is feltüzelve bennünket megvádolva rohantak vele a bíróságra, hogy becsületsértésért, rágalmazásért feljelenthessenek minket! Kérdezem én, ha eddig semmi lényeges elem (névtelenségbe burkolózás, üzengetés, beszólogatás, építő kritika hiánya, hamis vádaskodás, fenyegetés…) nem változott a kommunikációban, akkor miért pont most változna meg, és miért is történne másként?

Beszámol, hogy a jelenléti ívet a portán kell aláírniuk a dolgozóknak…
Nem találja ellentmondásosnak, hogy az nem zavarta önt korábban, hogy a dolgozók nem érnek be időben dolgozni? Az ellen sem szólt, hogy a jelenléti ívek titkosak voltak a lógások miatt… Ahogy az ellen sem emelte fel a hangját (tollát), hogy  voltak, akik hetekig, hónapokig – sőt voltak akik évekig -  be sem tették a lábukat az intézménybe, mégis beírták, hogy bent voltak… Az ellen sem tiltakozott, hogy a delikvensek a köz számára (kollégák, vagy közvetlen felettesük előtt) hazugságot állítva, iskolába, táppénzen, avagy „külső” munkán voltak, miközben a jelenléti íven utólag mégis bentlétet regisztráltak… Az ellen sem fejezte ki rosszallását, hogy mások munkaidőben randizgattak, maszek ügyeiket, vállalkozásukat intézték a közt megkárosítva…
Hogy a kontroll zavarja-e, vagy az, hogy nem tudja időben felvenni a munkát, az nem derül ki leveléből… 
Hozzászólása – másokkal ellentétben – nem szakmai, munkajogi javaslatot tesz, sőt sértettsége azt sem engedi, hogy építő jellegű kritikát fogalmazzon meg, ha egyáltalán ismeri ezt az alternatívát.
A munkakezdés alatt mi bizonyára mást értünk… nem azt, amikor begördül a dolgozó a kapun, hanem amikor átöltözve kész a munkavégzésre… Az viszont kiderül, hogy ha valakinek  magán „dolga” akad munkaidőben, annak ez a rendszer - a korábbihoz viszonyítva – nem kedvez. Főleg a lógáshoz szokottaknak jelent súlyos korlátozást, de hát valahol el kell kezdeni a munkamorál helyreállítását… Ezen intézkedésüket – bár én sem tartom a legpraktikusabbnak - mégis alátámasztja az az eset, amikor a munkaidő kezdetekor bezáratták a nagykaput, s igen sok munkatárs szorult intézményen kívülre… Olyan nagy volt az ijedtség, hogy másnap már mindenki pontosan beért!

Szerintem, bár nem tartozik rám, de fogja fel építő jellegű intézkedésnek… Nekem nem lenne ilyen gondom… Nemcsak azért, mert nem késnék, hanem azért sem, mert ön sem késne, ha rajtam múlna… Az is lehet, hogy már a portán sem kellene beírnia. De tudja mit, én az ő helyükben megszabadulnék az előző vezetéstől is, mert minden egyes új intézkedésüket ellenhangolják és aláássák a régi, "hűséges" dolgozóikkal egyetembe.

Tudja, ha kiállt volna akkor, amikor ki kellett volna állnia, akkor most nem panaszkodna… Nem mellettem, mert akkor önt is üldözték volna, s ebben ön bizonyosan alulmaradt volna… nem is a betegverők mellett, ahogy ezt tette pl. a lufis tüntetésen… Én a betegek melletti kiállásra gondolok… Nemcsak ön nem állt ki, hanem a társai sem, akik most szintén háborognak…

Így hát Antall Józsefet újra idézve azt mondom: Tetszettek volna forradalmat csinálni! Bár nem vagyok híve a forradalomnak, de itt, már lassan nemcsak forradalmi változásra van szükség, hanem igazi szabadságharcra…
Elsősorban a fejekben.Levélküldés: ITT!                   Facebook

23 megjegyzés:

 1. A levélírót csak a "munkaidő rovására megy" zavarja, az, hogy a hozzáállás a munka rovására megy, az érdekes módon nem zavarja.

  VálaszTörlés
 2. NEM A MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÁS A BAJ, HANEM AZ HOGY KÖRÜLMÉNYES.
  JOBB LENNE EGY KÁRTYÁSA RENDSZER.
  AZT NEM ÉRTEM MIÉRT MENNE A MUNKA ROVÁSÁRA.
  MUNKA AZ MUNKA AZT MINDENKÉPPEN EL KELL VÉGEZNI. OTT NEM LEHET "ROVÁS" NEM LEHET LAZÍTÁS NEMCSAK AZ BKMÖ-BEN HANEM SEHOL A VILÁGON

  VálaszTörlés
 3. A tények sajnos másról árulkodnak: ápolási teendők ellógása, foglalkozások elmaradása, stb...

  VálaszTörlés
 4. Kérem akkor a munka morál rossz elsősorban ,majd másod sorban az ellenőrzési rendszerben, majd az eredmény visszacsatolásában van a hiba.

  VálaszTörlés
 5. Tessék kérem megmondani, hogy most akkor fizetett forradalmárként vagy meggyőződéses forradalmárként kellet volna forradalmat csinálni?

  VálaszTörlés
 6. Hova tűntek el a Cica, Krokko, Perzekútor Outlaw és még sokan mások.
  Mi lett velük mára már közömbössé váltak, vagy meghasonultak?
  Hol a régi aktivitás ébredjetek és mondjatok véleményt mindenről.
  Nélkületek majdnem teljesen sivár már minden.

  VálaszTörlés
 7. A forradalmat mindig az idegenek generálják, legalábbis elmondásuk szerint. Persze a hazaiak kontójára.
  Fizetettként és meggyőződésből egyaránt.

  VálaszTörlés
 8. 17,16

  Javasolt: Ki ellenőrzi az ellenőröket 1-9 bejegyzések.

  A munkamorálról: egy kollégám mesélte, hogy a lánya német nyelvterületen dolgozott ápolóként, és csodálkozva számolt be arról, hogy ott mindent úgy adminisztrálnak, ahogy az valóban megtörtént! Nahát! Mert nálunk nem így csinálja? Nem így csinálják? Hát ennyit az alkalmatlanok munkamoráljáról, meg a többi szakmai, etikai, emberi hozzáállásukról...

  Az Ombudsman sem ellenőrzi már személyesen,vagy hivatalán keresztül a panaszos bejelentéseket, hanem azokat a hivatalos csatornákat (pl. Közig. Hivatal) használja, akik eddig sem találtak soha semmit.
  Akkor hol is a hiba?

  VálaszTörlés
 9. http://netrefel.blogspot.hu/2010/11/ki-ellenorzi-az-ellenoroket-vii.html

  VálaszTörlés
 10. Azoknak nem tetszik,hogy aláírás nem titkos akik csak néha jártak be dolgozni,meg bezárják a kaput. Akik rendesen jártak be azoknak ez nem okoz gondot.5 perccel korábban indul és megtudja oldani.


  Azért még figyelik az intézetben történteket mert a fókusz műsorban ma volt a betegverésről robbantásról szó. Várják az igazságszolgáltatás mivel rukkol elő,jogosan tüntettek a betegverők oldalán vagy csak a vezetők a stiklijeiket ezzel akarták leplezni.

  VálaszTörlés
 11. Figyelek és kikell várni a végét! Valahol elkell kezdeni a rendrakást, ami nem a nővérek ellen irányúl elsősorban! Ők mindig is időben váltották egymást. A logósok kiszűrése a tét, és ez nagyon is rendben van! Mi volt eddig? Némelyik vezető besem talált dolgozni vagy csak beszaladt kávézni, enni és a jelenléti ívet aláírni. Vagy pl: főnővérek th-s nővérek betaláltak 8h30- ra, amire az osztályos nővér már elvégezte a feladatukat! Foglalkoztatósok pedig 9h tájékán estek be dolgozni, tisztelet a kívételnek aki közé esik Protest is! Jól van ez így ahogy van, szenvedjenek azok akik idáig nem tartották be a munkaidőt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Cica érdeklődj már utána minek van kettő szakmai vezető,vagy minek van főápoló?

   Törlés
 12. Németországban eszébe sem jut senkinek, hogy mást írjon vagy mondjon mint a valóság. Ott az emberek szabálykövetőek, de minden területen, szabályosak a közlekedésben az étterembe, a pénzügyi területen, az adózásban a szolgáltatásban a környezetvédelemben ....soroljam még.
  Természetesen mint mindenütt Németországban is vannak kivételek de azok száma elenyésző.
  Abban az országban nem sértődik meg az önkormányzati tisztségviselő, ha bemegy hozzá az ügyfél kérdezősködni, hanem a legtermészetesebb módon segít neki, de még úgy is ha másokat kell bevonni a segítségbe.
  Minket nem ők tartanak balkáninak, hanem mi vagyunk azok és a mi munkához való hozzáállásunk következménye a balkániság.
  Amíg ez a szemlélet uralkodik nem is lesz ebből az országból semmi.
  Hozzá kell még tennem, hogy a "ki ellenőrzi az ellenőröket" bejegyzés sorozathoz ez természetszerűleg passzol.
  Az ellenőrzési rendszer is teli van korrupcióval és hamis célkitűzéssel. Ugyanis nem az a cél, hogy azért ellenőrizünk, hogy minél jobb legyen vagyis a hiba kijavítására összpontosítsunk, hanem azért, hogy büntethessünk és saját magunkat favorizálhassuk.
  Természetesen ebben az ellenőrzési rendszerben van egy irányítás is, hogy kit lehet és kit nem.
  Összességében az egész rendszer bűzlik.
  Szép napot mindenkinek.

  VálaszTörlés
 13. A fizetett forradalmárok a mindig hatalmon lévő pártok un. apparát csíkjai.
  Sajnos elég sok van belőlük és sajnos a fő céljuk mindig az igazság elkendőzése.
  Természetesen a nem pártberkekre vetítjük le akkor a mindenkori vezetés gondolkodás nélküli kiszolgálóit is fizetett forradalmároknak nevezhetjük.

  VálaszTörlés
 14. A forradalmat nem mindig az idegenek generálják.

  1. Egy fennálló rendszer megdöntésére, elutasítására, cseréjére való emberek által szabályozott törekvés.
  2. Radikális és átható változás a társadalmi struktúrában. Gyakran erőszakkal.
  3. Hirtelen történő teljes vagy jelentős változás egy létező struktúrában vagy hierarchiában.

  Egyik eset sem igényli a külső erőt, ha kellő a jogos az elégedetlenség, valamint létezik az összetartozás a belső „elnyomottak” között

  Vitatom tehát az idegenek generáló szerepét.

  VálaszTörlés
 15. Na végre itt van a Cica is

  VálaszTörlés
 16. Tehát akkor a fizetett forradalmárok a nyalizók.
  Nekik egy darabig jó lehet, már ha nincs lelkiismeretük, de mi után az új vezetés kiismeri őket és már nem lesz rájuk szükség a leghamarabb ők kerülnek lapátra.
  Nem szeretnék fizetett forradalmár lenni inkább vállalom azt a szerepet, melyet a Protest is vállalt.

  VálaszTörlés
 17. Nincs itt semmi baj a jelenléti ívvel. Téves eszméket ír most a blog. Csak az aláírás körülményessége lehet problémás.
  Az új vezetés már az itt léte első napjától ellenőrzi az ívek vezetését és senki sem reklamált még. Azt mindenki elfogadja, hogy valamiféle munkaidő nyilvántartást vezetni kell, mert a törvény kötelezi a munkáltatót arra.
  A munkáltató, hogy ne legyen folyamatos munkaügyi per az eltöltött munkaidő kapcsán megköveteli a dolgozótól a jelenléti ív vezetését.
  Megjegyzendő nem a jelenléti ív vezetése a kötelező, hanem a munkaidő nyilvántartása.
  Hol van itt a probléma?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azok panaszkodnak akik nem rendesen jártak be dolgozni!
   Most nem lehet 1-2 órával később jönni dolgozni.
   A Simon Ilona idejében meglehetett tenni egyes személyeknek,azoknak akik az igazság ellen voltak, és jelentgették Uray Erzsikét rágalmazásért. A bili sűrűje rájuk talál borulni.

   Törlés
 18. bízom,hogy nem sikerül az összeugratás a jelenlegi vezetéssel!a cél az .

  VálaszTörlés
 19. 19,58-ra:
  Nincs két szakmai vezető, csak egy.
  Bér a törvény nem írja elő az egy főt sem.

  VálaszTörlés
 20. Ápolói gondoskodás a 4. osztályon két fő legurult a lépcsőn????

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kötelező volt Nekik le gurulni? Hozzásegítették?
   Dolgozó

   Törlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)