2013. február 4., hétfő

Olvasói levél - Utasítás visszavonva


 2013. január 24. 17:45-kor érkezett az alábbi hozzászólás:
 
Új vezetés és szakszervezet, avagy egy elkapkodott igazgatói utasítás margójára?

A mai napon született egy igazgatói utasítás, melynek értelmében a szakszervezeti vezető T.CS. csak úgy léphet be az intézet területére, ha vagy az intézményigazgató asszony, vagy pedig a telephely vezető a portások által értesítve van.
Az értesítést követően valamelyik vezető vagy személyesen,  vagy pedig a portáson keresztül ad időpontot a szakszervezeti vezetőnek a belépésre.
Történt ezen intézkedés a Munka Törvénykönyve 272 § (8) értelmében, melyet most idézek.
( „A szakszervezet - a munkáltatóval történt megállapodás szerint - jogosult arra, hogy munkaidő után vagy munkaidőben a munkáltató helyiségeit érdek-képviseleti tevékenysége céljából használhassa.”)
Megjegyzendő ennek a paragrafusnak a belépéshez semmi köze, mert a Munka Törvénykönyve
275. §, melyet szintén idézek:
„A szakszervezet képviseletében eljáró, munkaviszonyban nem álló személy, ha a szakszervezetnek a munkáltatóval munkaviszonyban álló tagja van, a munkáltató területére beléphet. A belépés és a munkahelyen való tartózkodás során a munkáltató működési rendjére vonatkozó szabályokat meg kell tartani.”
Összegezve, amíg egyetlen tagja is van az intézményben a dolgozók közül a szakszervezetnek, nem lehet korlátozni a szakszervezet képviseletében eljáró személyt jelen esetben T.CS. urat a munkáltató területére való belépésben.
Mellesleg:
Ha az igazgatói utasítás nem a szakszervezeti vezető elnevezéssel, hanem a szakszervezetet képviselő személy elnevezéssel készült volna, fel sem merülne a gondolat a személyeskedésre, csak a szakszervezettel szemben támasztott hozzáállásra gondolhatna az ember, de így?
A következménye ennek az elkapkodott igazgatói utasításnak a kiadástól számított 20 percen belüli visszavonása volt.
Felmerül a kérdés, hogy a többi új intézkedés is ilyen kellő alapossággal készült, vagy szép lassan minden ott is visszavonásra kerül, csak idő kérdése.

Gondolkodjon mindeni bátran és mondjon véleményt.
Szebb jövőt mindenkinek.

------

A hozzászólást többek kérésére közöljük, sajnos korábban - technikai okok miatt - ezt nem állt módunkban megtenni! Köszönjük a  hozzászólást! 

Levélküldés: ITT!                   Facebook

24 megjegyzés:

  1. Ezt az érvelést egy intézeti jogász találta ki ráadásul.....kellett egy pár disznó azért a diplomáért vagy csak puszta "jó szándék" vezérelte?! Azt is tudnia kellett volna, hogy ez ebben a formában a személyiségi jogok durva megsértése!!! Remélem nem marad annyiban a dolog!

    VálaszTörlés
  2. Ezek kapkodnak mint Bernát a Menkű után, hát ez az eredmény. Hajrá szakszervezet!

    VálaszTörlés
  3. Ugyan mit vártok a munkáltatótól? Ahol a nyugdíjba vonulókat állítólag lesz#rják ott nincs miről beszélni, azt hiszik ők az urak! Felsőbbrendű lényeknek képzelik magukat.
    Ezek csak a fejüket játszák, néha azt gondolom a szakmához semmi közük olyan marhaságot beszélnek! Elegem van de muszály dolgozni. Én is azt kiáltom Hajrá szakszervezet!!!!

    VálaszTörlés
  4. Az is nagy szó, hogy egyáltalán írásos utasítás volt, mert semmit nem kapunk csak szóban! Ezt persze később meg lehet magyarázni és letagadni, ha valami balul sül el.

    VálaszTörlés
  5. Ez megsem kottyan a Cs.-nek ! Tökös legény ő!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki vissza vonja a vallomását az messze áll a tökös legénytől.
      István

      Törlés
  6. Szakszervezet! A kollektiv szerződésről mikor lehet már tárgyalni ill.megalkotni? Úgy tudom van valami jogszabály arra vonatkozóan is. Még várok egy kicsit,hátha találnak valamit ők is. /pótlékok,kafetéria,utazási hozzájárulás,stb./

    VálaszTörlés
  7. Kedves főnővérek,mi jót tanultatok ma a kaskantyúi "telephelyen"? Ugye most már megvilágosodtatok? Csak jó az ha olyan valaki mondja a tutit,aki iskolázottabb és több éves gyakorlata van mint Nektek?? Ti csak még közel 20 éve dolgoztok ebben a szakmában mindent nem tudhattok. Nem de? Most már csak azt várom,hogy mikor kell mennie a dr.M.Á.főorvosúrnak is tanulni a "szakemberekhez" Gondolom Ő is várja már!?

    VálaszTörlés
  8. A jogszabály csak azt mondja, hogy valamilyen eredménnyel le kell zárni a tárgyalásokat. Tudtommal több mint egy éve folynak a tárgyalások, de azóta volt fenntartó váltás, igazgató váltás (kétszer), intézményi átalakulás és munka törvény könyve változtatás...ez mind új tárgyalás és új tervezet, lehet számolni.

    VálaszTörlés
  9. Köszöntünk olvasó táborunkban kedves bácsalmási érdeklődő!

    VálaszTörlés
  10. Csak nem a fő asszony érdeklődik Bácsalmásról persze inkognitóban.
    Lehet hogy izgul, lehet, hogy alamuszi módon próbálkozik. A fene sem tudja, de figyeli ezt a blogot az biztos.
    Fél hogy veszélybe kerül a hatalmi eszkőzőkkel kivívott pozíciója.
    Emiatt nem alszik már éjszaka sem.
    Nem is boldog, pedig a boldogság adja az erőt az élethez.

    Az egész szerintem szánalmas.

    VálaszTörlés
  11. Bizony közeleg a vég

    VálaszTörlés
  12. Egyre nagyobb az érdeklődés Bácsalmásról és Lajosmizséről is.
    Lehet hogy integrált blog kezd kialakulni???

    VálaszTörlés
  13. Hétvégi kvíz vagy már megint ötletezgetünk???

    A Halasi Tükör január 30-i számában megjelent egy cikk, hogy félnek a lakótelepen az ápoltaktól, mert kiszökdösnek, kéregetnek részegek.
    Hát erre nem sok megoldás létezik de az biztos, hogy nem az a jó amit a jelenlegi vezérkar akar, hogy még a portaszolgálatot is a lakókkal akarják elláttatni.
    Akkor már nem is kell nekik kiszökni egyszerűen csak lakótársi kapcsolatból kisétál és lehet hogy csak akkor jön vissza, ha már éhes lesz vagy a rendőr visszahozza.
    Arról nem is beszélve, hogy a portán különleges tűzjelző és elektromos kapcsoló berendezések vannak.
    Ki a fene vállalja majd a felelősséget, ha tűz esetén nem lesznek a tűzoltók értesítve, nem lesz fűtés nem lesz áram ellátás, bármilyen komoly következménye lehet. Egyáltalán jogosult-e a pszichiátriai vagy fogyatékos beteg ápolt ilyen feladatra.
    Az persze más dolog, hogy söprögetnek krumplit pucolnak gallyat vágnak havas söpörnek, abból nem lehet baj.
    De ez is azt hiszem más............
    Egyáltalán mi is ezzel a cél????
    Az viszont biztos,hogy az ápoltak ki bejárása lesz könnyebb, de szerencsére nem a lakótelep irányába.
    Bár ápoltjaink megtalálhatóak a város minden pontján kiszökve vagy kiengedve, de ez aztán mintegy.
    Újabb eszement ötlet, de ha ez is utasítássá válik találjátok ki hány perc múlva lesz visszavonva???

    VálaszTörlés

  14. A portaszolgálat ápoltakkal való ellátása az még különösen jót fog tenni.
    Az intézményi portán különleges tűzjelző és elektromos kapcsoló berendezések vannak.
    Mi lesz a felelősség vállalással, ki tartja majd a hátát, ha tűz esetén nem lesznek a tűzoltók értesítve, megszűnik az áram és egyéb energia szolgáltatás. Mi lesz itt ha ennyi ember egyszerre megíjed majd.
    Egyáltalán mi erről a hatóságok véleménye, vagy valóban ez is a intézmény bezárása felé viszi a dolgokat

    VálaszTörlés
  15. Kérjük a tisztelt szakszervezet véleményét az ápoltak portai alkalmazásának lehetőségéről,
    továbbá annak vizsgálatát, ha együtt kell dolgozni az ápoltakkal jár-e a portásoknak is a havi 24500 forint pótlék.

    VálaszTörlés
  16. A kaskantyúi gondnok asszony megtalálta a halasi párját Hné-ben. Ők fognak nagy okosságokat mondani, az egyetemet végzett,kompúter agyú T A.-nak! Érdekes lesz a keddi nap.Hné. már úgy vonulgat az intézetben mint egy Isten. Mikor veszik már észre a nagy integrátorok hogy mennyire egy nagy 00

    VálaszTörlés
  17. Az első amit meg kellett tanulnunk a szakmában, hogy a segítettből nem lehet kolléga.
    Nem az ő alkalmatlansága miatt, hanem a visszás helyzet miatt.
    Számos nemvárt esemény, történés, krízis, okozhat nehézséget a döntés, a felelősség, a számonkérés területén, felvetődik a terhelhetőség, a zsarolhatóság, a szereptévesztéstől kezdve, a meghasonláson át, egészen a személyes konfliktusok kezeléséig...

    Amikor a szociális szakma kialakult, akkor ebben a kérdésben egységes szemlélet uralkodott. Persze voltak próbálkozások, mivel védett munkahelyek kellettek, de ezek az esetek is csak megerősítették ennek tiltását.

    Igaz, akkor még szakemberek voltak szakmai kérdésekben döntéshozó helyzetben, nem pedig hozzánemértő politikusok, a hozzánemértő protezsáltjaikkal... Akik pedig azóta is tovább rombolják a szakmát.
    A mi pénzünkből, a mi sérelmünkre.

    Budapesti szakvizsga konzultációk alkalmával megemlítettem, hogy a 10 %-os dolgozói létszámcsökkentést nálunk - a nyugdíjas dolgozók elküldése mellett - úgy oldották meg, hogy a többi megüresedett helyre lakókat vettek föl konyhalánynak, takarítónőnek, mosodai dolgozónak, kertésznek, portai kisegítőnek, könyvtárosnak, stb.-nek… Így duplán jól jártak (valakik), mert egyszerre nyertek a bérmegtakarítással és a munkaterápiás, valamint a rehabilitációs foglalkoztatásokkal… Nem akarták elhinni, sőt, azt mondták, hogy ilyet nem lehet csinálni... Egy szóval fel voltak háborodva.

    VálaszTörlés
  18. Sajnos ez igaz. Most viszont a tanyavilág az uralkodó. Ha behódolsz nyersz ha nem hódolsz be akkor lehetetlenné tesznek, mert azért nem olyan egyszerű egy közalkalmazotta kirúgni.
    Még a nagysasszonynak sem.
    Tehát fel a fejjel és előre.

    VálaszTörlés
  19. A tanyavilág feltörekvése lehet, hogy személyes bosszú az ex. ellen, mert az ex idejében ez az intézmény elismert volt megyei szinten és a mostani nagysasszony intézményével együtt akkor háttérben volt. Még egy fegyelmi is kijárt volna neki, de…..
    A Pirtó ura nem adott teret Kaskantyúnak, tehát Halas mindenképpen tüske volt neki.
    Az év végére már sikerült némi más segítséggel kilobbizni az integrációt és azóta tart a személyeskedés az ex és más teret nem kapott igazgató jelölt ellen.
    Ez kicsinyes de női logikára épülő dolog.
    Ha az akadályozó körülmények megszűnnek (a volt exekre gondolok) lehet az előző beírók szerinti cél a teljes megszüntetés.
    De ha megtetszik neki a hatalom akkor tovább próbál integrálódni például Tompa és még sok más Bács - Megyei Intézet irányába. Akkor lesz az ország legnagyobb integrált intézménye a Kaskantyú, persze ez az uniós és komolyabban vett szakmai törekvésekkel és józan logikával mindenképpen ellentétes.
    Mottó:
    Le az integrációval

    VálaszTörlés
  20. Gondolat és kérdés szösszenetek:

    A cél ezek szerint a Szentgotthárd leelőzése és az ország legnagyobb intézményévé válása?
    A Római Birodalom is a hegemóniába bukott bele?.
    Ellenőrizhetetlenné vált?
    Talán ha fiatalabb lenne??
    Te ugyan kire gondolsz???
    Minden római cézár az ifjúsága teljében hódított?
    Mit hoz a jövő?
    Elhullunk vagy talpon maradunk?
    Behódolunk vagy büszkén viseljük a megpróbáltatásokat?
    Egyáltalán foglalkozik valaki velünk?
    Vagy valóban itt a vég?


    VálaszTörlés
  21. Ez, mai itt folyik valóban dezintegráció!Jól írták korábban.
    Kinek jó ez? Azoknak, akik a zavarosban szoktak halászni.
    Így senki, semmiben nem láthat bele, nincs kontroll. Sem civil, sem hatósági ellenőrzés, ahogy korábban sem lehetett.

    VálaszTörlés
  22. ami nálunk folyik az egy vezetőí csökevény!

    VálaszTörlés
  23. Kaskantyút kellett volna Halashoz csatolni,ez egy városi intézmény nem falusi,tanyai mint Kaskantyú.
    Leépítés a cél, vissza fejlődés beindult! Hozzá nem értő emberek jóvoltából.
    Mária

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)