2013. július 27., szombat

Ady Endre: A Tűz csiholója

  
Csak akkor születtek nagy dolgok,
Ha bátrak voltak, akik mertek
S ha százszor tudtak bátrak lenni,
Százszor bátrak és viharvertek.

Az első emberi bátorság
Áldassék: a Tűz csiholója,
Aki az ismeretlen lángra
Úgy nézett, mint jogos adóra.

Mint egy Isten, hóban vacogva
Fogadta szent munkája bérét:
Még ma is minden bátor ember
Csörgedezteti az ő vérét.

Ez a világ nem testálódott
Tegnaphoz húzó, rongy pulyáknak:
Legkülömb ember, aki bátor
S csak egy külömb van, aki: bátrabb.

S aki mást akar, mint mi most van,
Kényes bőrét gyáván nem óvja:
Mint ős-ősére ütött Isten:
A fölséges Tűz csiholója.


Honfitársunk küldte, köszönjük!

Levélküldés: ITT!                   Facebook

12 megjegyzés:

  1. Néhány gondolat nagyjainktól a bátorságról.

    "Erőt, bátorságot és önbizalmat nyersz minden olyan alkalommal, amikor valóban megállsz, hogy a félelem arcába nézz - ehhez azonban olyat kell tenned, amit úgy vélsz, nem vagy képes megtenni."
    Franklin Delano Roosevelt


    "Életed merészséged arányában zsugorodik össze vagy tárul szét."
    Anais Nin


    "Bátorság ad erőt, pályán a gyáva hanyatlik; Bátran lépj, hogy utóbb fény koszorúzza fejed."
    Kölcsey Ferenc

    VálaszTörlés
  2. Workalcoholic (Workaholic)

    Olyan embert nevezünk munkamániásnak, aki függővé válik a munkájától vagyis vagy állandóan dolgozik vagy képtelen lazítani, függetleníteni az életét a munkájától. Elveszíti személyes kapcsolatait, mindent és mindenkor berajong a munka:( Állandó teljesítménykényszer alatt van, ami szorongással tölti el.

    Az igazi munkamániás, meggyőződésem szerint, megél egyfajta módosult tudatállapotot. Megteremti a saját valóságát, amiben elég otthonosan mozog ahhoz, hogy kontrollt gyakoroljon felette. Megéli a teremtés ama furcsa láncolatát, amit úgy hívunk, hogy flow, legalábbis az elején.
    Aztán valahogy ezt az érzést kergeti, csak már nem tudja, hogyan kell(ene) visszatérni ahhoz, hogy a munka valóban élvezetes legyen és ne egy kényszerállapot.

    A flow: egy olyan módosult tudatállapot, ami a magas koncentráció következtében jön létre. Egyszerre vagy kreatív és racionálisan gondolkodó.

    Amikor flow-élményed van, akkor úgy érzed, hogy veled van az erő:) Tehát olyan szinten vagy benne a történésekbe, olyan szinten részt veszel, hogy nem csak a saját hozzájárulásod felett bírsz kontrollal, hanem mintha éppen az történne, amit szeretnél, úgy alakulnak a dolgok, ahogyan elképzeled.

    Itt persze támadhat némi zavar, amikor kognítivan értelmezed, hogy ehhez mi a saját hozzájárulásod? Te csináltad vagy éppen úgy álltak össze a véletlenek, hogy elősegítették a saját elképzelésed, ki tudja? Az mindenesetre biztos, hogy a flow nem egy akaratlagos folyamat, tehát nincs benne erőszak és nincs benne szorongás sem. Részt veszel a saját magad által teremtett valóságban és azt látod, hogy mások is ott vannak, veled.

    Magyarul élmény lesz a karrier és nem valami előre lefektetett elvárás-rendszer, amit teljesíteni kell. Úgy gondolom, innen kezdődik az, hogy addiktívvá válok a munkámban, teremtek, de nem elvárás-szinten, ott vagyok, benne vagyok, és hozzá kapcsolok mindent, amit csak lehet, hogy minél jobban megéljem azt a folyamatot, amitől bizony, hogy jól érzem magam.

    A flow egy pozitív élmény és mert megadja a kontroll gyakorlás képességét, az ember azt gondolja, bármikor tudatosan visszaállíthatja ezt a kontroll a megélt folyamatok felett. Csakhogy nem így működik a dolog.
    A flow megélése időszakos, olyan pozitív feszültség, ami elősegíti az alkotást.

    Betegségnek onnan tekintjük a munkában való teljesítményt, amikor az egyén kényszeresen ragaszkodik a kontroll gyakorlásához és emiatt szorongani kezd. Ekkor már eljutott arra a szintre, hogy nem is létezik más visszaigazolás az életében, csak a munkája. Olyan harcként éli meg, ami feltétlenül eredményt kell hozzon, ha már ennyi energiát belefektetett.

    A munkamániásra jellemző a túlvállalás, mintha nem nyugodhatna egy percre sem. Ennek folyománya, hogy folyton hajszolt, túlterhelt. Keveset alszik, sok a szorongás, ideges állapot, ami miatt különösen veszélyeztetett a szív és érrendszeri megbetegedésekben.
    A munkamániás nem az az együttműködő típus, ha érted... Bármi vagy bárki megakadályozza abban, hogy eredményt érjen el vagy az általa elképzeltek szerint teljesítsen egy “küldetést”, arra agresszívan reagál.

    Gondolj csak vissza, honnan indultunk? Egy kellemes állapot megélésétől, amit aztán fejvesztve kergetünk. A flow nagyon jó dolog, de el kell tudni engedni, hátha a hobbinkban vagy a családdal töltött időben visszaköszön és megtalál újra.

    Na és persze az sem árt, ha van néhány másik dolog is az életünkben, ami visszaigazol, amitől helyén lesz az önértékelésünk, énképünk.

    VálaszTörlés
  3. kérdezem:mit remélsz? mit remélsz?
    válasz is adok!dolgozók reménye távolodni,távolodni,végleg eltünni.

    VálaszTörlés
  4. Idézet a 2011. évi CCII. törvényből.

    7. § (1) Azokon a középületeken, vagy azok előtt, amelyeket
    a) az Országgyűlés,
    b) a köztársasági elnök,
    c) az Alkotmánybíróság, a bíróságok, az Országos Bírósági Hivatal és az ügyészségek,
    d) az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, az alapvető jogok biztosa,
    e) a központi államigazgatási szervek,
    f) a Magyar Honvédség,
    g) az a)–f) pontban nem szereplő állami szervek, a helyi önkormányzatok képviselő-testületei, valamint az állam, illetve a helyi önkormányzat által fenntartott, közfeladatokat ellátó intézmények a feladatuk ellátása során használnak, Magyarország zászlaját (a továbbiakban: zászló) vagy a lobogót állandó jelleggel ki kell tűzni, illetve fel kell vonni.
    (2) Ha az (1) bekezdésben felsorolt szerv több épületben fejti ki tevékenységét, a zászló (lobogó) elhelyezésének kötelezettsége a központi épületre irányadó.
    .
    A 2. bekezdés ugyan a központi épületre írja elő a nemzeti zászló kitűzését, de ott a fák miatt nem látszik és nem is lászódhat.
    A bejáratnál van az intézmény megnevezve és a bejáratot tekinti mindenki az intézménynek.
    Mióta az intézmény dolgozója vagyok, mindig is a bejáratnál a porta épülete volt fellobogózva.
    Megnyugtató jó érzéssel töltött el mikor munkába érkeztem, hogy magyar vagyok, de még a munkahelyem is az.
    Nem értem (értjük) miért kellett ezt a szokást is Kaskantyú mintára megváltoztatni

    Mellesleg a méretekről:
    Melléklet a 132/2000. (VII. 14.) Korm. rendelethez

    1. Zászló- és a hozzá tartozó zászlórúd-méretek
    Zászló Zászlórúd
    1. 100x200 cm 2,5 m
    2. 150x300 cm 3,5 m
    3. 200x400 cm 4 m
    2. Lobogó- és a hozzá tartozó árbocméretek
    Lobogó Árboc
    1. 100x200 cm 6 m
    2. 150x300 cm 9 m
    3. 200x400 cm 12 m

    VálaszTörlés
  5. Mivel az intézményünkön lévő zászló eldugott helyen van értelemszerűen az új vezetés az alábbi paragrafusokat sem tartja be:

    Kivonat a 132/2000. (VII. 14.) Korm. rendeletből, mely a
    a középületek fellobogózásának egyes kérdéseiről szól:
    "1 §(2) Az (1) bekezdés szerinti célra textil szálas anyagból, szövéstechnológiával készült, piros, fehér és zöld színű szövetből varrott zászló (lobogó) használható, amely megfelel a zászlószövetek színjellemzőiről és színtartósági követelményeiről szóló MSZ 1361–1988 szabványnak.
    (3) A zászlót (lobogót) – tekintélyének megőrzése érdekében – rendszeresen, legalább három havonta tisztítani kell.
    (4) A zászlót (lobogót) legalább évente cserélni kell.
    (5) Ha a zászló (lobogó) az elhasználódása (kopása, rojtosodása, fakulása stb.) folytán jelentősen – szabad szemmel is észlelhetően – eltér a (2) bekezdésben említett szabvány követelményeitől, a (4) bekezdésben meghatározott időtartam letelte előtt is haladéktalanul gondoskodni kell a cseréjéről."

    Sajnos ez a viselkedés és vezetési stílus mindenképpen magyartalannak minősül, ha hasonlíthatnám akkor az MSZP valamikori Erdély ellenes népszavazásához tudnám hasonlítani
    Hogy engedhetjük meg ezt mi magyarok és kiskunhalasi szociális szférában a kaskantyúi elnyomás alatti dolgozók.

    Előre magyar és Szebb jövőt.

    VálaszTörlés
  6. Hát biztos, hogy van ebben az intézményben gondnok is akinek ez is feladata lenn?????

    VálaszTörlés
  7. A 14.17 es hozzászóló egy igaz magyar és nemzeti érzelmű ember. Köszönjük szépen, ha valaki járt már Görögországban vagy Horvátországban akkor ott láthatja, hogy egy épületen vagy családi házon nem csak egy nemzeti zászló van, hanem minden sarkán lobog egy. Reméljük jövő tavasszal, nem a "veres" csillag lesz kötelező. És mit szóltok a vadetetőhöz? Míves munka, kaskantyúi design!

    VálaszTörlés
  8. Hát ezek szerint közeleg a múlt és erősödik a "veres" csillag.
    Nagyon nagy baj ez, talán valaki észre fogja venni ezt a népünk és nemzetünk elleni az árulást.
    Tudjátok-e hogy is hívták István királyunk édes anyját???

    VálaszTörlés
  9. István királyunk az ősi magyar hit világot és vallást tiporta el lényegében és vezette be a kereszténységet , hogy ezzel mint jó politikus hatalmát megszilárdítsa és szövetségeket kössön az akkori "nyugattal".... csoda ezek után hogy szentté avatták?!

    VálaszTörlés
  10. Hajnalban erre autóztam és már egy őzikét vettem észre, hogy a muskátlit dézsmálja.
    Ezek szerint a vadetető már az első napon beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
    Volt aki azt mondotta, hogy nem is vadetető ez, hanem kis "Betlehem"
    Döntse el mindenki saját magában, hogy végül is mi ez?

    VálaszTörlés
  11. Csak arra kellene vigyázni az őzikének nehogy disznóként levágják Kaskantyún és a kiskunhalasi intézmény dolgozóival etessék meg disznóhúsként.
    Mellesleg a kaskantyúi vágóhíd be van tiltva az ÁNTSZ által és mégis használják, talán őzikék vágására??????????

    VálaszTörlés
  12. Szegény őzikék! Disznóhúsként találva? Pedig többet érne őzhúsként! Többet érne Halas is, ha megmaradhatott volna őzként és nem kaskantyúi disznóként tálalnák a megyének! Biztos a megyénél jobban szeretik a koszos disznókat, mint a szelíd őzikéket! Jó kis marketing fogás!

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)