2011. december 23., péntek

A HITELES TÁJÉKOZTATÁS AVAGY A PÉLDAÉRTÉKŰ GAZDÁLKODÁS BKMÖ MÓDRA?


Az udvari híradó adásából úgy tűnhetett, hogy a mostani karácsony azért még (az országos gondok ellenére is) minden BKMÖ-s közalkalmazott részére hozhat egy kis ajándékot a karácsonyfa alá, jutalom, étkezési jegy, vagy valami hasonló formájában, különösen, hogy vezetői szinten azért ment a nagy oda-vissza elismerés/jutalmazás. 
De hoppá, mit is ír a nem udvari híradás? (Azt a kérdést persze nem teszem fel, hogy kinek is higgyünk, erre már jóval korábban megkaptuk a válaszokat)
Bocsika, de hogy is van ez? hiszen pár nappal korábban mintha még mást hallottunk volna, nem?
Mit ne mondjak, elég furcsa, érdekes egy példaérték, de inkább mintha elrettentő példa lenne, semmint dicsekvésre okot adó! De nyugodjanak meg kedves olvasóim, ettől még az egymást oda-vissza jutalmazgató illetékes "elvtársak" nyugodtan, kellemesen és önfeledten karácsonyozgatnak, nem kell miattuk aggódni.

11 megjegyzés:

  1. Ennek nagyon örülünk, pláne hogy az intézetbe idén sem jutottak el a dolgozókhoz még a kötelezők sem! Talán az igazgató/izgató úrnak lobbizni kellett volna kicsit a megyénél még utoljára, de persze lehet összetévesztette az irodákat és állandóan a foglalkoztatóba ment "áldásért"...?! Megértjük! Úgy van mint a megyeiek, ha már menni kell, minek kapkodjon a birka népnek, saját kényelme a fontos csak igazán...

    VálaszTörlés
  2. Szégyeljék magukat így hazudnak! Nincs adósság van adósság! Akkor más Megyék,hogy állhatnak az adóssággal? Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek! Mária

    VálaszTörlés
  3. Nem is tudják, miből törleszti majd a súlyos adósságát a megyei önkormányzat
    Kecskemét - A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat adóssága jelentősen nőtt az ellenőrzött időszakban. Az adósságállomány 2007-2010 között 300 millió forintról 9,1 milliárd Ft-ra emelkedett - áll az Állami Számvevőszék jelentését.
    A működési forráshiány kialakulásában leginkább az játszott szerepet, hogy az Önkormányzat legfőbb bevételi forrásai - a jogszabályi kedvezmények bővülése, az ingatlanforgalom visszaesése következményeként az illetékbevétel, valamint a központi forráskivonás hatására az átengedett szja és az állami támogatások – csökkentek - írja a Számvevőszék a delmagyar.hu-hoz eljuttatott közleményében. A folyó költségvetés egyenlege 2007-2010 között – a 2010. év kivételével – működési forrástöbbletet mutatott, összességében 1,6 milliárd Ft-ot.

    A vizsgált időszakban az Önkormányzat 23,7 milliárd Ft értékű beruházást folytatott és indított el, amelyből 2010. év végéig 9,5 milliárd Ft kifizetés teljesült. Az Önkormányzat pénzügyi helyzetére hatással volt a Kórház működéséhez biztosított 0,8 milliárd Ft-os támogatás. Felhalmozási költségvetésének egyenlege folyamatosan negatív volt, amely 2007-2010 között összesen 4,5 milliárd Ft felhalmozási forráshiányt okozott.

    Az Önkormányzat 2010. év végi pénzintézeti kötelezettségéből 7,3 milliárd Ft (81,1%) fejlesztési célú kötvények kibocsátásából, 0,4 milliárd Ft (4,4%) fejlesztési célú hosszú lejáratú hitelek felvételéből, továbbá 1,3 milliárd Ft (14,5%) a költségvetési év végén ki nem egyenlített folyószámlahitelekből keletkezett. Ezek miatt az Önkormányzatnak a 2011-2013. években 200 millió forint és 2,7 millió CHF tőketörlesztést és kamatot kell teljesítenie.

    Az Önkormányzat 2010. év végi szállítói tartozása 1,6 milliárd Ft (ebből 1,2 milliárd Ft a Kórháznál jelentkezett). Az összes kötelezettségállomány mintegy 35%-ára fedezetet nyújt a 2010. évi pénzmaradvány. A 2014. évtől fennálló további pénzintézeti kötelezettségek 3,4 milliárd Ft és 32,3 millió CHF, melyek törlesztésére figyelembe vehető források nem ismertek.

    Az Önkormányzat nem vizsgálta, hogy az elhasználódott eszközök pótlása milyen kötelezettséget jelent a számára. A 2007-2010 években a tárgyi eszközök után 6 milliárd Ft értékcsökkenést számolt el, ugyanakkor felújításra csak ennek töredékét, 0,6 milliárd Ft-ot (10%-ot) fordított.

    Az Önkormányzatnál kialakult pénzügyi helyzet javítására bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket tett (térítési, bérleti, tanfolyami díjak emelése, valamint intézményátszervezések és feladatváltozások, ezzel együtt járó jelentős létszámcsökkentések, egyéb takarékossági intézkedések), melynek együttes hatásaként 1,2 milliárd Ft-tal javította pénzügyi helyzetét - áll az Állami Számvevőszék jelentésében.
    A BKMÖ nél erre büszke Bányai?

    VálaszTörlés
  4. Érdeklődnék, hogy Halason kaptak-e a dolgozók bármiféle anyagi elismerést (étkezési utalvány vagy hasonlóak) mert a Juharon csak 2 db. oklevélre futotta abból a példaértékű gazdálkodásból, bezzeg máshol, más BKMÖ-s intézményben azért volt egy s más! A TESCO-ban étkezési utalvány hegyekkel fizetnek az emberek, csak itt nem járt semmi sem a tisztességgel és becsülettel dolgozóknak?

    VálaszTörlés
  5. Csak azért az előbbi kérdés, mert egy nemrég megjelent kormányrendelet értelmében többletpénzt kapnak az egészségügyi alkalmazottak. A kecskeméti megyei kórházban összesen közel bruttó 110 millió forintot tudnak szétosztani a dolgozók között.
    Az intézmény 53 millió forintot kapott erre az államtól körülbelül 1200 fő – kisebb részben orvosok, döntően szakdolgozók, asszisztensek, ápolónők – részesülnek bruttó 12000 és 52000 forint közötti kifizetésben. Az összegeket már a héten számfejtették, hogy az érintett alkalmazottaknak még karácsony előtt a számlájukra érkezzen a pénz.
    A kórház ezenfelül további 55 millió forintot oszthat szét a dolgozók között. Az 55 milliót az osztályok részére kiadták, itt döntik el, mennyit kapnak munkavégzés arányában az egyes munkavállalók.
    A halasi intézményben is egészségügyi alkalmazottak vannak, ha jól tudom? Nekik mennyi jutott mindezekből karácsonyra?

    VálaszTörlés
  6. Mi 11 éve nem kapunk semmit még azt sem amit a törvény kötelezően előír. Az más dolog, hogy a főnökeink vásárlási utalvánnyal fizetnek sok helyen, nekik ez is járt. A végzet utoléri őket.

    VálaszTörlés
  7. Sem pénzt,de étkezési jegyet sem kaptunk! Nem jár úgy látszik. Bányai azt mondta le küldte Halasra. Itt lopták el ? Vagy csigaháton küldte?
    Karácsonyra nem ért ide! Nem kaptunk semmit!
    Fenyegetés van ha valamit kérdezünk! Mióta a lelkész van azóta csak kelelett volna kapni?
    Vagy Ő is lop? István

    VálaszTörlés
  8. Minden vezető benne van! Ibolya

    VálaszTörlés
  9. Nálunk sosincs. Ha szociálisok kapnak, akkor eü-sök vagyunk. Ha egsészségügyisek kapnak, akkor szociálisok vagyunk.
    Csak azt nem értem, hogy aki se nem szociális munkát, se nem egészségügyit végze, az miért kap?
    Pl. gazdaságis?
    Írja már meg nekem valaki?

    VálaszTörlés
  10. Lehet, hogy szociopataként értelmezik?
    "Szocio" miatt szociális juttatást kap, a "pata" miatt meg egészségügyi járandóság illeti meg!:)

    VálaszTörlés
  11. Első halasi nyilvános szereplésén Bányai Gábor azzal büszkélkedett, hogy a megyénkben - más megyékkel ellentétben - nem zárnak be intézményeket. Mi (!) kölcsönt veszünk fel a működtetéshez!
    Bravó!
    Azt elfelejtette kifejteni, hogy miből kívánja visszafizetni a kölcsönt!?
    Lehet, hogy a visszautalt pénzek erre lettek fordítva? De akkor hogyan növekedett az adósságállomány ilyen mértékben? Vagy az uzsorakamatra is felhatalmazást kapott a választóktól?
    Vagy az ő családjukban nem tanították meg azt a magyar közmondást, hogy addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér?

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)