2012. január 23., hétfő

A hely szelleme…


Sokan, sokszor mondták, vagy írták már meg a blogon, hogy az intézménynek – finoman szólva is - nagyon rossz az aurája… Mások egyszerűen azt mondják, hogy a hely elátkozott… Ijesztően hangzik…
Emlékeznek még, hogy az otthon megnyitását követően a talajban lévő mérgező anyagok miatt, nem adtak engedélyt konyhakert művelésére, sem állattartásra! Már pedig akkoriban ez bevett gyakorlat volt mindenhol, mivel a lakók részére hasznos munkaterápiás lehetőséget teremtett, hozzájárulva az élelmezésükhöz…
Talán azt is sokan tudják, milyen sok munkatársat és ellátottat veszítettünk el súlyos, daganatos megbetegedés következtében…
Jó lett volna, jó lenne méréseket végezni az intézmény egész területén, hogy megnyugtató válaszokat kapjunk, vagy/és megfelelő intézkedéseket hozzunk a jövőre nézve…
A fenti néhány gondolat után az alábbi írást kívánom közreadni, további gondolattársításra ösztönözve az olvasókat… 

…”Abban az időben a szovjet párt főtitkára Jurij Andropov volt, a magyaroké pedig Kádár János. Ők 1956 óta nagyon jól ismerték egymást. Tehát vagy Usztyinov, vagy Kulikov arról értesült, hogy a Magyar Néphadsereg igen fontos szervezeti egységét, a teherautókat és a szállító járműveket koordináló főpocsoport főnökség – szóval az illetékes hadfi – kiadta gebinbe, akkori nevén GMK-ba üzemeltetni. Ez szemet szúrt a szovjet hadvezetésnek.
Tájékoztatásul csak annyit, hogy akkor zajlott a szovjet-afgán háború, és akkor rengett a föld a lengyel pártvezetés alatt is.
…a magyar pártvezetés fejére olvasta, hogy nem lehet, nem szabad gebinbe kiadni a hadsereg egy igen fontos részét. A hadseregben pedig nem létezhetnek GMK-k. A szovjetek nagyon pontosan informáltak voltak a magyar gazdaság újkeletű intézményéről, a gazdasági munkaközösségről, illetve GMK-ról. Ez már kapitalizmus.
…mit tudott a szovjet vezetés a Magyarországon ideiglenesen állomásozó szovjet katonák magángazdálkodásáról. Tudott-e arról, hogy például Kiskunhalason működött a legnagyobb illegális és fekete szovjet üzemanyag kereskedés? A kiskunhalasi szovjet laktanya kerítésén keresztül folyt a maszek világ és a Vörös Hadsereg közötti kereskedelem. Hordószám értékesítették a kis szovjet katonák a drága szovjet benzint. Természetesen mélyen ár alatt. Nagy konkurencia volt ez az akkor ÁFOR-nak. Éppen ezért felfigyeltek erre a gyakorlatra a magyar hatóságok, de beavatkozni nem tudtak, mert a szovjet laktanya külön territórium volt abban az időben, oda a magyar szervek ellenőrizni nem mehettek.
De maradjunk annyiban, hogy Kádár meghallgatta a szovjet főhatóságot, utána rendkívüli politikai bizottsági ülést tartottak. De azért Kádár nem hagyta annyiban a feljelentést. Néhány hét illetve hónap múlva a döntést végre is hajtották. Czinege Lajos hadseregtábornokot, a Magyar Népköztársaság honvédelmi miniszterét felmentették, miniszterelnök-helyettest csináltak belőle. Czinege beöltözött civilnek, felvette a szürke kassa civil öltönyét. Többet soha nem foglalkozott a hadsereg ügyeivel, a GMK-kal sem. Persze maradt a GMK, mert új honvédelmi miniszter kezdett gazdálkodni Magyarországon, Oláh István volt a neve. Oláh István korábban vezérkari főnök volt, talpig katona, okos kis ember, tiszántúli-féle.”


Bárkivel megosztottam eddig az intézményben felmerülő problémákat, szinte mindenki ugyanarra a problémahalmazra vezette vissza az eseményeket, leszögezvén: bizonyára nem véletlen, hogy azon a helyen (régióban) történhet meg ilyesmi, illetve a problémák ilyetén kezelése, elodázása, ahol az olajügyek voltak…
Persze ez az olajügy, nem az az olajügy… Egy biztos, valahol, valamikor elkezdődött…
Azt pedig tudjuk, hogy ami egyszer elkezdődik, az valamikor véget is ér…


Nincs kizárva azonban az sem, hogy a hely szellemének idegenségét még jobban, egy korábbi, a Budavári Palotában rendezett Holocaust Magyarországon című kiállítás dokumentuma (Tájékoztató egy 1919. március 20-án Lembergben tartott zsidó gyűlésről) alapján érthetjük meg (részlet):
 
"Arra törekedjetek, hogy a közhivatalokat is a mi sorainkból töltsék be. Ne magyarosítsátok többé neveiteket, átok a kikeresztelkedőkre. Jehova velünk van. Ezredéves vándorlásunknak vége lesz, új hazát nyerünk a DUNA–TISZA közén."



Lásd még: ITT!


Levélküldés: ITT!                   Az utolsó döfés: ITT!
"Mert megérdemeltem!"            Facebook            "A Vincze konklúzió": ITT!

2 megjegyzés:

  1. Hogy Czinege belebukott a halasi ügybe, ez intő jel lehetne a többiekre nézve is!

    VálaszTörlés
  2. Rosszul gazdálkodnak azt mutatja az egyre mélyebb szegénység! Most,hogy a közmunkásoknak kidugják a szemét 8 órai munkáért 47 ezer forinttal,ettől várják a gazdaság fellendülését. A minimálbért nem érdemelnék meg,hogy a számlákra elég lenne, és talán maradna egy kis zsíros kenyérkére való is!
    Ez a munkahelyteremtés Orbán módra, vagy a gazdaság fellendítése? Gabi

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)