2012. május 29., kedd

Szíven szúrt ország…


Marian Cozma haláláról készült dokumentumfilmet annak idején, Filmklub keretében néztük meg a pszichiátriai betegek otthonának lakóival…
Nehéz beszélni erről az értelmetlen, aljas gyilkosságról, mégsem tudjuk kivonni magunkat a hatása alól, akár egészségesek vagyunk, akár betegek… Ráadásul, a betegeinket sem kíméli meg az élet a lelki nehézségektől… Sőt, mint bebizonyosodott, sajnos, még a kollégák sem… ezért, fontos volt, hogy beszélgessünk a tragédiáról…
A filmvetítésnél jelen volt egy kolléga is, aki személyesen is ismerte őt, és beszámolt a vele való találkozásáról, s arról, ahogyan ő látta, ismerte… Azt mondta, olyan volt, mint egy nagy gyerek… Mindig, mindenért lelkesedett, s mindennek tudott örülni…

Emlékszem, Ivan Pesic horvát kézilabda kapust és Zarko Sesumot is életveszélyesen megsebesítették. Zarkó Sesum édesapja, mintegy 300 fős hírhedt szerb csapatával vérbosszút fogadva indult, hogy az elvetemültekkel leszámoljon… Menekültek is a gyilkosok, ahányan voltak, annyi fele… Mert gyáva népség ez, retteg, ha emberére akad, főleg, ha nem tudnak a hatóságok mögé bújni… Ők már csak tudják, mi az a vérbosszú, ugyanúgy, ahogyan bátorítóik is…
Aztán a szabadcsapatok vezetője, mégis az igazságszolgáltatásra bízta a büntetést… Ma már joggal gondolhatja, hogy hiba volt... Nem lett igazságos ítélet… Ki gondolta volna, hogy másodfokon – csakúgy, mint sok más perben sorra – felére csökkentik az ítéleteket… Persze azokat is megkergethetnék, akik felbiztatták őket ilyen, és hasonló tettek elkövetésére, s mindezt büntetés nélkül hagyják

A teljes írás megtekinthető: ITT! 
 
Marian Cozma halálának évfordulójára emlékoldal nyílt: http://mariancozma.com/
Kérem, hogy látogassanak el minél többen az oldalra!


Levélküldés: ITT!                   Az utolsó döfés: ITT!
"Mert megérdemeltem!"            Facebook            "A Vincze konklúzió": ITT!

12 megjegyzés:

  1. A felbujtókat büntetni kellene,akkor lenne igazságos. Valakinek útjában volt azért kellett ilyen brutális módon meghalnia.
    Nagyon kevés ez az ítélet a családja szempontjából. Őrökre elvesztették a gyermeküket.
    Minimum húsz év járt volna érte.

    VálaszTörlés
  2. Tragédia az ítélet.
    Bezzeg ha magyarok követték volna el.

    VálaszTörlés
  3. " Kövér László bölcs mondata,Az igazságtól nem kell félni az igazságot meg lehet szokni." Ők is hozzá szokhatnának az igazsághoz! Csak úgy példamutatás alkalmazásából.
    István

    VálaszTörlés
  4. kire lesz szükség kire nem.
    Azt már tudni, hogy átalakul a bentlakásos intézmények rendszere, de kapacitásbővülésre nem számíthatunk. Teret nyer tehát az otthonközeli szolgáltatások köre, s az is bizonyos, hogy a következő időszak slágere a piaci alapú szolgáltatások rendszere lesz.

    VálaszTörlés
  5. Cozma-gyilkosság - még nincs vége?
    Ha van rá törvényes ok és lehetőség, a Legfőbb Ügyészség a lehető legrövidebb időn belül indítványt tesz a Cozma-gyilkosság jogerős ítéletének felülvizsgálatra - értesült lapunk. Az ügyészek már a jövő héten megkezdik az első fokú ítéletet jelentősen enyhítő, ezért sokakat felháborító ítélet elemzését.
    A Nép akarata!

    VálaszTörlés
  6. Kevés az a büntetés amit adtak eddig!

    VálaszTörlés
  7. Nem csak szíven szúrt ez az ország,hanem elpocsékolt eladott tönkre tett.

    VálaszTörlés
  8. Népszabadság - Az ügyészség vizsgálja a Cozma-ügyben hozott ítéletet

    MTI
    A Legfőbb Ügyészség megvizsgálja, van-e törvényes lehetőség a Cozma-gyilkosság ügyében hozott jogerős ítélet felülvizsgálatára - írta a Népszabadság szombaton, ügyészségi forrásra hivatkozva.
    hirdetés


    A Győri Ítélőtábla pénteken hozta nyilvánosságra a másodfokú ítélet szövegét, amelyben jelentősen enyhítette a Marian Cozma meggyilkolásáért, és két társa súlyos megsebesítéséért első fokon kirótt büntetéseket.

    A lap szerint az ügyészség nem az enyhítés kiváltotta közfelháborodásnak engedve veszi górcső alá az ítéletet, hanem azért, mert az minden tekintetben ellentétes az első fokon meghozott döntéssel lényegében egyetértő ügyészi indítvánnyal. A Népszabadság forrásai úgy fogalmaztak: az ügyészség részletesen elemzi majd az írásba foglalt ítéletet, valamint indoklásának minden szavát, és ha lehetőséget lát a felülvizsgálatra, azonnal indítványozza azt a Kúriának.

    A legfőbb bírói fórumnak a felülvizsgálati eljárás keretében lehetősége lesz az ítélet rendelkező részének megváltoztatására, vagyis ha elfogadja az ügyészi indítványban foglaltakat, akár súlyosbíthatja is az elkövetőkre kirótt büntetéseket - írta a Népszabadság.

    Emlékezetes: Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Darák Péterhez címzett, május 15-i levelében a nagy visszhangot kiváltó, esetenként túlzottan enyhe, következetlen vagy ellentmondásos ítéletek - köztük a Cozma-ügy - miatti társadalmi felháborodásra hivatkozva vetette fel, hogy a Kúria elnöke szerint megfelelő-e a bírósági ítéletek szigora és következetessége.
    Darák Péter május 18-án az MTI-nek reagálva azt mondta, a Kúria az alaptörvény és a többi jogszabály alapján mindent megtesz az egységes ítélkezési gyakorlat biztosítási érdekében, ám az igazságügyi miniszter napokban küldött levele, illetve az abban példaként említett Cozma-ügy vonatkozásában jelenleg nincs tennivalója. Kónya István, a Kúria büntetőkollégiumának vezetője az eset kapcsán úgy nyilatkozott: az alsóbb fokú bíróságok konkrét ügyeibe a felsőbb bíróságoknak nincs törvényes lehetőségük beavatkozni, csak akkor bírálhatják felül őket, ha a vádhatóság, a védelem vagy a terhelt rendkívüli perorvoslata folytán a Kúria hatáskörébe kerülnek, amire egyébként a Cozma-ügyben van lehetőség.

    VálaszTörlés
  9. 2012.06.04. 19:05
    Cozma-gyilkosság: 200-250 milliót követel a sportoló családja
    A Cozma-gyilkosság nemrég jogerősen lezárult büntetőpere után hétfőn megkezdődött a polgári kártérítési per a Fővárosi Törvényszéken. A család 200-250 millió forint kártérítést kér.
    A Marian Cozma szülei és két lánytestvére nevében eljáró Helmeczy László ügyvéd a tárgyaláson azt közölte, hogy 150 millió forint nem vagyoni kártérítésre tartanak igényt. Az ügyvéd a tárgyalás szünetében az MTI-nek azt mondta, vagyoni kártérítés címén további 50-100 millió forintot kérnek majd az alperesektől,a büntetőügyben elítélt személyektől
    A Legfőbb Ügyészség most azt vizsgálja, van-e törvényes lehetőség a jogerős ítélet felülvizsgálatára. A tárgyaláson Helmeczy László jelezte, az ítélet kihirdetésének másnapján indítvánnyal fordult a legfőbb ügyészhez, kérve, hogy Polt Péter terjesszen elő felülvizsgálati kérelmet. Az ügyvéd álláspontja szerint a Győri Ítélőtábla ítélete törvénysértő. Elmondta, azt a tájékoztatást kapta az ügyészségtől, hogy az ítélet írásba foglalása után bekérik az iratokat.
    A mostani tárgyaláson - melyen az alperesek nem jelentek meg, csak a védőik - a keresetismertetés után az ügyvédek arról vitáztak, hogy a másodfokú bíróság megváltoztatta-e az elsőfokú határozatban szereplő tényállást, s a gyilkosságot, illetve az ahhoz vezető bántalmazást a tettesek szándék-, illetve akarategységben követték-e el. A szándékegységben való elkövetésnek az "egyetemleges felelősség" szempontjából van jelentősége, vagyis azért, mert ettől függ, hogy a kártérítési összeget egy vagy több személytől lehet igényelni.
    A vita feloldását nehezítette, hogy sem Pataki Árpád bíró, sem az ügyvédek nem kapták még meg a jogerős ítéletet, így annak hiányában nem tudtak a vita végére pontot tenni. Helmeczy László azt hangoztatta, hogy felbecsülhetetlen vagyoni és nem vagyoni kárt okozott a gyilkosság a családnak. Jelezte: Marian Cozma szülei és testvérei életük támaszát vesztették el. Ezzel összefüggésben jelezte azt is, hogy a sportoló kiemelt jövedelmet kapott, és sportolói pályafutása még legalább tíz évig tartott volna.Az ügyvéd a tárgyalás szünetében újságíróknak arról beszélt, hogy az alperesek vagyonát már korábban zár alá vették, így a bíróság által várhatóan megítélendő összegnek legalább egy részét be lehet majd hajtani. Ezzel utalt arra, hogy a bűnügyi költségek is több tízmillió forintot tesznek ki, és az eljárás szerint előbb azt kell megtéríteni. Szikinger István alperesi védő a másodfokú ítélettel kapcsolatban úgy vélte, idő előtti a kereset, és "a jogerős ítéletből kellene kiindulni". A bíróság azonban elutasította az eljárás felfüggesztésére tett indítványát.
    Hivatkozott egy alkotmánybírósági állásfoglalásra is, amely kimondja, hogy minden emberi élet értéke egyenlő. Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a magyar bírói gyakorlat szerint "néhány millió" forint kártérítést szoktak megítélni a hozzátartozó elvesztése miatti kárfelelősség körében.
    A tárgyaláson meghallgatták Marian Cozma apját, Petre Cozmát, aki könnyeivel küszködve arról beszélt, büszke arra, hogy fia Veszprémben játszott, és tudja azt is: a fiára Magyarország is büszke. Azt mondta, a család élete tönkrement, és borzalmas fájdalomként élik meg a történteket. Felidézte fia fogadalmát is, amely szerint csak a pályán és Megfogalmazása szerint Marian Cozma nyílt szívű, jólelkű, segítőkész, tisztességes ember volt, aki az irigységet nem ismerte.
    Jelezte azt is, Marian Cozmát folyamatosan keresték külföldről is, mégsem ment, mert itt megbecsülték és szeretett náluk sportolni. A sportoló szakmai fejlődéséről szólva az ügyvezető úgy vélte, akár a világ legjobb játékosa is lehetett volna nemzetközi szinten 500-700 ezer eurót ért volna, különleges fizikai adottságai, "stílusa" és életkora miatt is, "most ért volna a csúcsra". A következő tárgyalási napot később állapítja meg a bíróság, azon már az alpereseknek is meg kell jelenniük.

    VálaszTörlés
  10. Harmat János is szíven szúrta magát a kapu aljban.
    Miért nem a lakásában? Azért,hogy sokan lássák?
    nyilvánosságot akart magának halála utánra biztosítani?

    VálaszTörlés
  11. A testvére meg bele fojtotta magát a csatornába?
    Valakinek útjában állt az első, a második meg sokat tudott.
    Olyan személy van a háttérbe akit nem szabad a nyilvánosságra hozni.
    Hasonlít a pszichiátriai bűntettekre,el kell sumákolni.
    Ne hogy valamelyik politikus bele bukjon.

    VálaszTörlés
  12. Ez bizony már több mint röhejes. Olyan ez, mint az önlefejezések! Valaki ezt elhiszi?

    http://tvhalas.hu/index.php?id=105116

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)