2013. január 10., csütörtök

A blog válaszol - Irány a káosz? II.


 Előzmény: ITT!


Az utolsó dolgot, gondolom kaskantyúi mintára szeretnék a házirendbe beemelni.
Emlékszem, hogy ha valaki háromszor berúgott, kirakták az ápoló-gondozó otthonból! Hozzánk is kerültek emiatt alkoholbetegek, pedig nem a mi profilunk az ő ellátásuk. A problémás betegektől a "sikeres" intézmények mindig is megpróbáltak megszabadulni. Így volt ez Budapesten, Szegeden és a megyénkben is. Oka a hozzáértés hiánya, a rosszindulat, s részben a sikerorientált központú megközelítés, ami szakmailag is erősen megkérdőjelezhető. Átnyomni a „problémát” egy másik intézménybe, ahol az ellátottak nyugalmát naponta megzavarja a nem odavaló beteg... ahol sem a munkatársak, sem az intézmény nem rendelkezik, (nem is rendelkezhet) azzal az eszköztárral (képesítés, házirend, szakorvos, therápia), mellyel kezelhetné a beteget.
Egy ilyen bentlakásos, szociális otthonból fegyelmi okok miatt nem lehet kirakni rászorult ellátottakat, - kivéve ha bűncselekményt követ el, de akkor egy másik intézménynek kell átvennie - mert a betegek egy része pont azért került be az intézménybe, mert nem képes az önellátásra, az együttélési szabályok megtartására, sem az együttműködésre, és kifejezetten hozzáértő(!) szakemberek segítségét igényli.

Szerencsés helyzet a mostani integráció abból a szempontból, hogy már nem kell gazsulálni a másik intézmény vezetőjével, hogy ugyan vegye már át az ő intézményi profiljába tartozó betegeket… Azzal se kell játszmázni, hogy melyik intézményvezetőnek van nagyobb respectje a fenntartónál, mert ugye „igaza” is csak annak lehetett, lévén, hogy a szakmai szempontokat, törvényi előírásokat is felülírták… Legfeljebb kapott egy kis pót-diagnózist, és máris fel kellett venni… Arról már nem is beszélve, hogy a betegek soros felülvizsgálatát is ugyanazok a sikerorientált intézményvezetők végzik, akiket a fenntartó (megyei önkormányzat, vagy kormányhivatal, vagy minisztérium) támogat… Tehát, ma egyszerű lehetne a profiltisztítás: az integrált intézmény vezetője az egyik intézményéből átrakja a másik intézményébe a beteget.
A tervezet azonban - miszerint, ha háromszor vét a házirendbe foglaltak ellen megszűnik a férőhelye -, mintha más irányt mutatna és nem kis aggodalomra adhat okot. Megoldás helyett a problémát eltávolítják, sőt visszanyomják oda, ahonnan érkezett (utcára, családhoz...). Veszélyes út a jövőre nézve: a rövidlátó, antihumánus megközelítés nem segítség, márpedig ezért hozták létre az ilyen intézményeket, ezért épült fel az egész szociális ellátórendszer… S ezért is adózunk.

Butaság azt gondolni, hogy majd mi megmutatjuk – gyakorlat és tapasztalat nélkül, amit pl. a pszichiátriai betegek ellátása megkövetel -, és csak azért is változtatunk mindenen, mert nem mi találtuk ki. Ilyenkor szokott előfordulni az, hogy „a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik”.
Nem feltétlen a struktúra rossz, vagy a koncepció, hanem a kivitelezés, a megvalósítás. Nem szabad kísérletezgetéssel újabb zavart kelteni a munkatársak és a lakók körében, hanem a minőségen kell változtatni, no meg a morálon.

Ahogyan meg van írva: „Mindent megvizsgáljatok; a mi jó, azt megtartsátok!”  (1 Thess. 5,21)


Levélküldés: ITT!                   Facebook

24 megjegyzés:

  1. http://netrefel.blogspot.hu/2010/11/miert-nem-foglalkoztatjak-pszichiatriai.html

    Ez az írás már nem most született, de ma is aktuális. Megmagyarázná valaki, hogy miért szűnt meg a pszichiátriai betegek foglalkoztatása?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy is van ez?Az 1/2000-es kötelezően előirja a foglalkoztatás feltételeinek megteremtését.de nem irja elő arészvétel közelezettségét.Ezzel ellentétben a házirendben sulyos vétségnek van feltüntetve a foglalkoztatásról való távol maradás.Habár a házirend érvénytelen,mert nem véleményezte az Érdekképviseleti Fórum melynek vezetője még mindig Borbás Andrea.Hol bujkál most a fenntartó,a közig.hivatal,a módszertan?Van még egyátalán ilyen?Vagy ezt is integrálták Petrichné alá?

      Törlés
  2. Azért mert a fogis ápolók kellenek az osztályra dolgozni! Kevés az osztályos ápoló, senkit nem vesznek fel, mert ha év végén netán megszünik az intézmény nem kell olyan sok dolgozót elküldeni!

    VálaszTörlés
  3. Sok kis apró kérdés.

    Miért lettek kiírva belső pályázatok, miért szavaztak a fogiban a csoportvezető személyéről, ha ezt az új vezetés nem veszi figyelembe.
    Miért kérdeznek módszerekről és véleményekről a szakmában már tapasztalatot szerzett munkatársaktól, ha ezt sem veszik figyelembe.
    Miért változtatnak már jól bevált dolgokon, meg sem győződnek azok jóságáról, eredményességéről
    Miért utálnak mindenkit a Kiskunhalasi Pszichiátriai intézetben az újak.
    Mivel ezek a dolgok tények és nap mint nap találkozik a dolgozó a tényekkel és az utálatot kifejező arcokkal, mi a fenének kelletünk mi nekik.
    Miért nem ide integrálták be a kis intézményeket.
    A mondás szerint most a kis hal eszi meg a nagy halat.
    Kinek jó ez, itt a nagy kérdés.
    Csak személyes karrier vágy vezérel mindent jó kapcsolati rendszert kihasználva, vagy valami más??
    Lehet, hogy a végső cél a többi bejegyzés szerint az intézményünk teljes felszámolása és bezárása??????
    Az út egy lezárt alagútba vagy káoszba esetleg a nagy semmibe vezet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Solton ugyanez ment. Zsarolások, megfélemlítések, szemtől szembe felszólítás csalásokra. A fent írtak Solton is lezajlottak. Tudatosítják a dolgozóval, hogy egyszerűbb bólogatni. Kötelező kategória. Az jár a legjobban, akit leghamarabb kirúgnak:gyomorideg, és egyéb feszültség így elkerülhető.

      Törlés
  4. Gyávák és Hősök.

    Szégyen minden területen. Nagy a hallgatás és mindenki csak morog magában be vannak tojva.
    A kis közalkalmazotti fizetését és a biztos állását félti mindenki az elmúlt 10 évben az extől és társaitól az elmúlt két évben nem kellett félteni, mostanság a jövevényektől.
    A mostani helyzet rettenetes segítségért kiállt közel 200 ember.
    De segítségért kiállt 300 lakó is.
    Miért kellett koncnak dobni az intézetet a haramiáknak. A felelős ezért a MIK és munkatársai.
    A bűnösök pedig akik felvállalták az egész förmedvényt.
    A szerdai napon világosság gyúlt egyes emberek agyába és a nap hőse V.I. a lelkész lett.
    A csütörtök nap hőse pedig T.CS. a szakszervezeti vezető lett.
    Példaképül szeretném állítani őket minden halasi dolgozónak.
    Minden napra kellene egy hős és majd csak sokasodik a létszámuk.
    Egy szintén bujkáló és ma még gyáva dolgozó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Összefogás nélkül semmi nem megy.Erre pedig a sok állását féltő ember nem fog vállalkozni.Ha nyíltan szembeszállsz, kirúgnak. Solton 15 dolgozótól vált meg, különféle kreált ürügyek miatt.

      Törlés
    2. Bünösök közt cinkos aki néma.

      Törlés
  5. Mire a bujkáló és gyáva dolgozó kinyitja a száját, már lehet, hogy okafogyottá válik a mondandója!
    Esetleg nem lesz már állása, vagy megszűnik az intézmény.
    A nagy hallgatásnak ára van. Kérdés, hogy megéri-e?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van erre ellen példa is.Pl.az Őné.Összefogás,aláirás.Peticio a fenntartóhoz.De ki is a fenntartó most?

      Törlés
  6. Itt aki a legkisebb hatalmat is kapta, azt hiszi ő a világ ura! Senkiházi főnővér aki külön kap ajándékot a lakók hozzátartozóitól, és külön kapnak a nővérkék is. Na mit csinál az ilyen tetű? Még jól leszidja a nővéreket mert megmerték nézni mit is kaptak ők! Na és mit csinál a főnővér a nővérek ajándékával? Elviszi!!!! Azt hiszi az is őt illeti, ellopja! A nővérek semmit nem látnak belőle! Ez ám a hatalom! Ha kávét hoznak ajándékba azt meg kifizetetti a nővérekkel jó busás áron, ha inni akarnak! Akkor nem kell már azon csodálkozni ha a nagyok ott fingatják a dolgozót ahol érik! Az csak látszat ha véleményt kérnek a szakmai dolgokról, nagy ívbe sz@rnak le itt mindenkit. Azért is szabadultak meg T.Cs-től mert azt hitték akkor nem szól bele dolgokba. Na ez nem így lesz ám!

    VálaszTörlés
  7. Ez a főnővér egy szocipata. Minimum.

    VálaszTörlés
  8. 23:30-hoz
    Aki a csalást végrehajtja, az bűncselekményt követ el! Akkor is, ha a főnöke utasítja erre. Akkor is, ha fenyegeti, hogy kirúgatja, vagy olyan osztályra helyezteti, ahol megroppan...
    Erre az intézményben bőven volt példa, sőt bevett módszer volt.
    Akit munkakörénél fogva csalásra kényszerített felettese, azt rabosítják és ügyészi megrovást kap ha maga ellen vall, aki viszont erre utasította, az a csillagos eget is letagadja, s ma is (belőlünk) él, mint Mar(cella) Hevesen...

    Csalóknak, gazembereknek ne próbáljon senki se megfelelni, mert ugyanolyan lesz mint ők... Mindenesetre zsarolhatóvá válik. Ehhez pedig ezek nagyon értenek... Sőt, sokan évtizedek óta csak ebből tudják pozíciójukat megtartani...

    VálaszTörlés
  9. A fogisok közül sokaknak van egészségügyi képesítése... exvezetőnek, lelkigondozónak, szoc. munkásoknak, pedagógusoknak...
    De van is hozzá ÁNTSZ által előírt egészségügyi alkalmassági vizsgájuk? Mert enélkül nem végezhetnek ápolási munkát.
    Ahogyan a konyha területére sem léphettek volna be, pl. a nyaraltatások idején, nemhogy egész nap konyhai munkát végezni: mosogatni, előkészíteni... Mert ezt megkifogásoltam, ezért hívták raportra a fogisokat… Persze a mosogatás ellenzését mindenki tagadta, vagy bagatellizálta... Mellesleg, ekkor szólították fel őket első ízben az ellenem történő írásos beadvány készítésére...
    Az előző ilyen kérését az igazgatónőnek vsz. én akadályoztam meg a korábbi csoportvezetővel kapcsolatban. Ti. arra kérte a csoportot, hogy a csoport tagjai tanúskodjanak a vezető ellen a munkaügyi bíróságon, ha erre sor kerül. Ezt rajtam kívül mindenki támogatta. Így más eszközhöz folyamodott az eltávolítására - a legalacsonyabb végzettséget igénylő munkakörbe sorolta a csoporton belül - kitéve őt a csoporttagok kisded bosszújának... Mondanom se kell, hogy ebbe én - másodmagammal - nem vettem részt, nem értettem vele egyet, sőt előttem ettől a viselkedéstől tartózkodtak is.


    VálaszTörlés
  10. Jó ha mindenki tudja.hogy az ún. kártyapénz kifizetést a túlórák kifizetését a munkacipő, papucsok kiosztását a téli kabátok beszerzését,ezt mind a szakszervezetnek pontosabban T CS. nak köszönhetjük köszönhetitek.Még azok is élvezhetik akik csak mocskolni tudják tudták a szakszervezetet ill.annak vezetójét! Lesz e olyan valaki aki nem fogadja el ezeket a juttatásokat mert a szakszervezet harcolta ki? Kaparja ki más a gesztenyét elv itt érvényesülni fog nagyon. Csaba még nincs vége a mérkőzésnek!!

    VálaszTörlés
  11. Jó ha mindenki tudja.hogy az ún. kártyapénz kifizetést a túlórák kifizetését a munkacipő, papucsok kiosztását a téli kabátok beszerzését,ezt mind a szakszervezetnek pontosabban T CS. nak köszönhetjük köszönhetitek.Még azok is élvezhetik akik csak mocskolni tudják tudták a szakszervezetet ill.annak vezetójét! Lesz e olyan valaki aki nem fogadja el ezeket a juttatásokat mert a szakszervezet harcolta ki? Kaparja ki más a gesztenyét elv itt érvényesülni fog nagyon. Csaba még nincs vége a mérkőzésnek!!

    VálaszTörlés
  12. Anonim levélként érkezett:
    Csak annyit hogy a nagysasszony igazi menő hölgy.
    Mint vezető csak valamiféle terrorral, vagy a fene tudja mivel, de össze tudta tartani az eddigi gárdáját.
    Gyanús nekünk ez a sok hajbókolás és bólogatás, és minden pisszentésére való ugrálás.
    Ezt tapasztaltuk eddig, de most hogyan tovább kapott négy olyan igazgatót aki vissza lett minősítve,valamilyen formában.
    Azt mondják a fehér ember nem felejt. (Nem a rasszizmusra gondoltam).
    Mondják azt is egyszer fent egyszer pedig lent. Rövidesen a lent fog következni, mert van egy szarkával kapcsolatos hasonlat is a magyar nyelvben.
    A dolgozói értekezleteken a nagysasszony szájából elhangzott sorozatos fenyegetés nem tántorít el bennünket.
    Az erőnk és létszámunk csak folyamatosan szaporodik, célunk a jó munkáért jó főnökkel és jó bérért.
    Ha valakinek ez nem ösztönző akkor az már csak a nyalizók csapatába tartozhat.

    VálaszTörlés


  13. Hát aztán itt HaLASON elég nehéz dóga lesz a jötteknek.
    A sok bárgyú itteni arc mögé már a gyűlölet is beszorult.
    Ha a szorítás húrja elpattan jaj lesz a jövevényeknek.
    Ha én lennék a nagysasszony már magamtól megfutamodtam vóna a bajszikával együtt.

    VálaszTörlés
  14. Mikért tekintik ellenségnek a Szakszervezetet a jöttek.
    Tudna-e erre valaki válaszolni???

    VálaszTörlés

  15. Új vezetés és szakszervezet, avagy egy elkapkodott igazgatói utasítás margójára????
    A mai napon született egy igazgatói utasítás, melynek értelmében a szakszervezeti vezető T.CS. csak úgy léphet be az intézet területére, ha vagy az intézményigazgató asszony, vagy pedig a telephely vezető a portások által értesítve van.
    Az értesítést követően valamelyik vezető vagy személyesen ,vagy pedig a portáson keresztül ad időpontot a szakszervezeti vezetőnek a belépésre.
    Történt ezen intézkedés a Munka Törvénykönyve 272 § (8) értelmében, melyet most idézek.
    ( „A szakszervezet - a munkáltatóval történt megállapodás szerint - jogosult arra, hogy munkaidő után vagy munkaidőben a munkáltató helyiségeit érdek-képviseleti tevékenysége céljából használhassa.”)
    Megjegyzendő ennek a paragrafusnak a belépéshez semmi köze, mert a Munka Törvénykönyve
    275. §, melyet szintén idézek
    („A szakszervezet képviseletében eljáró, munkaviszonyban nem álló személy, ha a szakszervezetnek a munkáltatóval munkaviszonyban álló tagja van, a munkáltató területére beléphet. A belépés és a munkahelyen való tartózkodás során a munkáltató működési rendjére vonatkozó szabályokat meg kell tartani.”)
    Összegezve, amíg egyetlen tagja is van az intézményben a dolgozók közül a szakszervezetnek, nem lehet korlátozni a szakszervezet képviseletében eljáró személyt jelen esetben T.CS urat a munkáltató területére való belépésben.
    Mellesleg:
    Ha az igazgatói utasítás nem a szakszervezeti vezető elnevezéssel, hanem a szakszervezetet képviselő személy elnevezéssel készült volna fel sem merülne a gondolat a személyeskedésre, csak a szakszervezettel szemben támasztott hozzáállásra gondolhatna az ember, de így…………….?
    A következménye ennek az elkapkodott igazgatói utasításnak a kiadástól számított 20 percen belüli visszavonása volt.

    Felmerül a kérdés, hogy a többi új intézkedés is ilyen kellő alapossággal készült, vagy szép lassan minden ott is visszavonásra kerül, csak idő kérdése.

    Gondolkodjon mindeni bátran és mondjon véleményt.
    Szebb jövőt mindenkinek.

    VálaszTörlés
  16. 2013. január 24. 17:45
    Ez lehetne gondolatébresztős fő bejegyzés is.

    VálaszTörlés
  17. 2013. január 17. 20:05 -nek.
    A libikóka elindult lefelé.

    VálaszTörlés
  18. A visszavonás oka is a szakszervezeti elnök volt, aki megmutatta a helyes paragrafust a telephely vezető úrnak, a visszavonás ez után történt roham léptekkel.

    VálaszTörlés
  19. Fejtól bűzlik a haj.
    Éljen a szakszervezet. Legalább ez a szervezet tud nyilvánosan felvállalva minden következményt ellenállni a terrornak.
    Ezen terror mellett az ex terrorja elhomályosul.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)