2010. június 24., csütörtök

Működési zavar II.


Protekciós hozzátartozó  

A családi hierarchia (lásd még: ITT!) az intézményen belül komoly működési zavart okoz. Így van ez akkor is, ha eltekintünk az alkalmasság kérdésétől (személyiségjegyek, szerfüggőség, szakképzetlenség, vagy gyenge színvonal).
Hiszen nem csak az alkalmatlanság okoz nehézségeket. A hierarchiában állandó viszonyulás, mozgás, helyezkedés határozza meg pozíciónkat, hozzáállásunkat, azonosságtudatunkat. Ha egy csoportba, - jelen esetben a foglalkoztatóba - bekerül a főorvos asszony és a főorvos úr lánya, M. Aliz, a csoportdinamika összeomlik. Olyan értékek mentén szerveződik újra, ami teljességgel nélkülözi azokat a szempontokat, amelyek normál esetben irányt szabhatnak (szakmaiság, tapasztalat, morál, rátermettség, képesítés).
Nincs jelentősége, hogy az illető alkalmas, vagy nem, mert a viszonyulás csak érdekek mentén zajlik, nevezetesen, mivel tartanak a szüleitől - főleg a főorvos asszonytól -, így mindenki azon „pedálozik”, hogy jóba legyen vele. A klikkesedés, a kirekesztés lesz a fő mozgató erő a csoportban, ami meggátolja a csoport érdemi működését. Ilyen esetben fordulhat elő, hogy - immár nem először - a csoport egy tagja ellen írásos beadványt írnak felsőbb utasításra! Mert a munkavégzés nem értékek, hanem a pozíciók megtartása mentén folyik.
Kedves M. Aliz! Meggyőződésem, ez önnek sem jó hosszú távon. Bár nem önben van a hiba, hanem a többiek abnormális viselkedésében. Mivel nem közelednek őszintén, így soha nem kap értékelhető visszajelzést, ami önismereti, önértékelési gondokat okozhat. Mit kezdhet egy olyan helyzettel, amikor úgy éli meg, hogy a szüleit, támadják? Nem tűri, haragot gerjeszt, dühöt táplál, ellenszenvet tartósít. Aki nincs önnel, ellene van... Megszűnik - még a csoportban korábban gyakorolt - egészséges kritika és kommunikáció. Az építő kritika is.
Az én felelősségem nagyobb ennél. Ha kell, - bár én sem szeretek, - konfrontálódok egy nemesebb cél érdekében! A munkahelyen pedig elsősorban a lakókért, a kollégákért, a szakmáért vagyok.
Működési zavart okoz tehát puszta jelenléte a munkahelyen, abban a csoportban is, ahol dolgozik. Gátolja az őszinte megnyilvánulásokat, ezzel pedig deformitást idéz elő az emberekben és a működésben egyaránt. Ugyanez mondható el a többi családtagjára, és az összes rokonra a saját tevékenységi területükön.
Ezek alapján teljesen mindegy, hogy a törvény éppen tiltja, vagy kiskapuval engedélyezi a hozzátartozók hierarchiában történő foglalkoztatását, tudjuk, hogy komoly működési zavart okoz, még akkor is, ha tökéletesen működnek. Már pedig itt erről szó nincs! 

Ennek oka egy külön tanulmányt megér, de az bizonyos, hogy az okok között a morális válság, az alsó decilisből érkezés, a társadalmi „rangkórság”, és a rosszul működő hierarchiában történő szocializáció komoly szerepet játszik.


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

12 megjegyzés:

  1. Sohasem bántanám meg senki szüleit, az önét sem. Ezúton is megkövetem önt, ha úgy érzi, hogy én megbántom a szüleit, vagy más hozzátartozóját! Édesanyja, édesapja azonban, itt nem az ön szüleiként vannak jelen, hanem mint munkahelyi vezetők, pontos munkakörrel, felelősséggel. Ha ők nem képviselik a rábízottakat, akkor kritikával fogják őket illetni, ahogyan történik is. Hogy miért hagyják, hogy ön ennek részese legyen, azt nem értem, és nem is értek vele egyet. Nem gondolom, hogy szándékosan akarnak rosszat, talán csak nem bíznak önben annyira, nem feltételezik, hogy támogatásuk nélkül is képes lenne megállni a saját lábán. Szerintem, tévednek...
    Nem kívánom, hogy most ebben a nehéz helyzetben megértse, amit írok, de reménységem szerint túl fog nőni ezen, és pár év múlva visszatekintve átértékeli a történteket.

    VálaszTörlés
  2. Nem igazán vet jó fényt ha a szülök árnyékába vannak a családtagok.Ott dolgoznak,főleg mint a főorvos asszony,nem tud jó viszonyt ki alakítani a dolgozókkal,de elvárja a gyerekét fogadják el, vagy szeressék is.Nem is mernek ellőtte beszélni a minden napos gondokról se, mert félnek,hogy elmondja az anyjának.És ezért retorzió éri őket.
    Mária

    VálaszTörlés
  3. Azért rakták oda,hogy szimatoljon.Tudják kitől kell tartaniuk.Ő a szimat!

    VálaszTörlés
  4. Én az ő helyébe azon a helyen nem is dolgoznék,
    ahol a részeges szülőket szégyellni kell.
    Máshol keresnék munkát!Dolgozó:

    VálaszTörlés
  5. Ugyan mit vársz tőle? A barátja is alkohol függő volt meg drogos és ő sem vetette meg a drogot a Szabolcskával egyetemben!

    VálaszTörlés
  6. Annak már vége.

    VálaszTörlés
  7. A foglalkoztatóval kapcsolatban. Nézzük meg V.Á.-it. alig 40kg nem tud parancsolni a fiataloknak erre már rámegy az egészsége is.B.B.-M.A.-M.M.-kérdem én mivel foglalkoznak? Azon kívül, hogy az ápoltakkal nem! N.K. 20évesnek érzi magát köztük?Vagy így megy a nyalizás nekik? N.K csak nem Te írtad, hogy Neked a gyerek az első??? Nem úgy vettem észre!Képmutató vagy és az osztályokon is csinálod a bajt! Mire jó ez Neked?
    Az erkölcsről jobb ha nem írogatsz nézz körül a társaságodba!T.E. még együtt volt a férjével amikor összejött a kollegájával nem?
    Te olyan voltál a pároddal mint egy pióca lesem tudott volna vakarni!!!

    VálaszTörlés
  8. Szegény N.K. férje se bírja a hülye dolgaidat elviselni, mindig menekül máshoz egy kis vigaszra. Még jó, hogy van aki vigasztalja. Ugyan vedd már észre magad. Nem véletlen lettél te is megtépve. Más szemében a tűt is észre veszed, a magadéban a gerendát se látod. Gratulálok, szép teljesítmény.

    VálaszTörlés
  9. 8,53 őneki a barátja lopta el a pénzeket?
    mások kaptak ki érte? meg éjjel kijárt a munkahelyéről szórakozni? munkaidőbe?

    VálaszTörlés
  10. na azért ritka bunko a n.k. férje is a vak ápoltal tolatja hollit ő meg cigizve sétál mellettük és néha irányitja a tolokocsit és szidalmakat szor rájuk

    VálaszTörlés
  11. Van olyan ember az intézetbe aki szeretetet is
    képes mutatni a betegek felé?Nem csak szidja , veri megalázza őket.ŐK IS ÉRZŐ EMBEREK!!!!!!!
    Nem tudtátok?

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)