2010. október 17., vasárnap

A szokás hatalma


Bekerült egy új beteg, az intézményünkbe. Nem ismeri még a járást, a szokásokat, próbál beilleszkedni… Szomorú, mert nem lehet otthon a szeretteivel. Igyekszik, bár nehezére esik… figyel, hogy minél hamarabb tudjon alkalmazkodni, elsajátítani a szigorú napirendet, házirendet… Nem könnyítik meg a dolgát a kiváltságos betegek, ugyanakkor ő sem akar mindent ráhagyni másokra… Így aztán, hamar konfliktusba keveredik… először csak a lakótársaival, majd egyik ápoló erős, fájdalmas ütést mér a lapockái közé, mintegy nyomatékosításképpen.
Megdöbbent, megrémült… Tanácsot jött kérni tőlem, és lakótársaitól, hogy mit tegyen? Szóljon a főnővérkének, vagy az ápoló úrnak? Az ápolót nem tudta megnevezni, de megismeri, ha legközelebb látja. Elmondtam, hogy ilyet senki sem tehet, mert senki nem emelhet kezet a másik emberre.
Többen, többféle hasznos tanáccsal láttuk el, s a döntést rábíztuk. Megegyeztünk, bárhogy dönt, az ő döntése lesz a lehető legjobb.

Története hallatán egyik társa sem lepődött meg, de mindenki azt tanácsolta, hogy kerülje el az illetőt!

Bár sikerült lepleznem megdöbbenésemet és felháborodásomat, most mégis hadd adjak ennek hangot.  Igaz, nem voltam ott, s azt sem tudom, hogy valóban elmondása szerint történt e az eset, de azt tudom, hogy félelem, és fájdalom tükröződött az arcán.
Ha  bárki magára ismerne a bántalmazó személyében, a fenti, vagy egy másik eset kapcsán, sürgősen kérjen segítséget! Ha nem képes erre, akkor hagyja el önként a pályát, amíg nem késő.

Az is lehet, hogy az ápoló nem is tud róla, nem is emlékszik az ütésre… mivel azt jogos hátba veregetésként könyvelte el.  Vagy csak így látta, így tanulta, így szokta meg: itt egy tasli, ott egy hátba verés, amott egy fenéken billentés…  A szokás hatalma.
Nem volt még elég? Minden szem ránk szegeződik, és mi még mindig megengedjük magunknak a megengedhetetlent. Elég legyen!

Másokat idézve: „Legyen már végre, vége!”



Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

6 megjegyzés:

  1. Ennek a betegnek most már az intézet az otthona, úgy is kellene, hogy érezze magát. Ehelyett félelemben, rettegésben, magányban érzi magát. Szegénynek most nagyon nehéz lehet az új környezetet megismerni, főleg félelemben élni mindennapjait, mert nem tudja, hogy mikor ki fogja bántani. Beteg társai vagy az ápoló aki felügyel rájuk. Nem tudja, hogy kihez fordulhat bizalommal, mert ezek után nem biztos, hogy az ápolóhoz mer. Nem kell meglepődni, ha folyamatos szökési kísérletei és öngyilkossági kísérletei lesznek. Mert valamilyen úton ettől az egésztől szabadulni akar.

    VálaszTörlés
  2. Ez az áthelyezések átka! Amit megszokott az egyik osztályon azt folytatja a másikon mert nem tud leszokni róla! Éveken át verte a betegeket, hogy képzelik azt, hogy most abba hagyja!! Ezek az ápolók nem fognak megváltozni még a híres rokon keze alatt sem!!

    VálaszTörlés
  3. Persze, hogy nem hagyja abba az ápoló a betegek bántalmazását. Miért is tenné? Mert a bántalmazó ápolók is az intézetben dolgoznak. Nincs elrettentő példa, hogy fékezve lennének. Bármit megtehetnek úgy is a feltáró lesz akire rászállnak. A bántalmazó ápolók meg vígan kiélik brutalitásukat.
    De megjegyzem, addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik.

    VálaszTörlés
  4. Recept végleges szerződés eléréséhez:
    Keress az osztályodon egy két gyengébb beteget, majd folyamatosan bántalmazd, megalázd. Majd mikor tetted napvilágra kerül fenyegesd meg az igazgatónőt, hogy mindent kitálalsz vele kapcsolatban. És már mindjárt választhatsz, hogy melyik osztályon óhajtasz dolgozni.

    VálaszTörlés
  5. Az igazgatónőre lett bízva a döntés,hogy a verőlegényekkel mit kezd.Alkalmazta őket továbbra is. Így nem lehet példát statuálni a többi verő ápoló részére!Eddig is az volt a megszokott,hogy verik bántják az ápolók a lakókat. Mit tehet a lakó kihez fordulhat a panaszával ha a gondozói bántják nyakon verik hátba verik vagy rúgják.Az biztos,hogy az ápolókhoz nem mer fordulni.Orvosainkkal nem orvos-beteg viszonyba vannak az orvosaink nem megfelelő hozzá állása az oka.Így a beteg kénytelen eltűrni mindent verést megalázást.
    Meddig mehet ez még? Ennyire érzéketlen ápolók vannak az Intézetbe akiket az ilyen esetek hidegen hagynak? Vagy annyira félnek a vezetőiktől főnővérektől,hogy az ilyen bántalmazásba bűntársként vagy tettes társként közre működnek! MATT

    VálaszTörlés
  6. Vagy hamis tanúzásért vonják Őket felelősségre.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)