2010. október 29., péntek

Fakivágás - szakember szemével


„A városi parkok, facsoportok, fasorok, magánterületen lévő kertek, fák és más zöldfelületek a városi környezet elviselhetőbbé tételében, a  környezetállapot és az életminőség javításában kiemelkedő szerepet játszanak. Gyakorlatilag valamennyi fentiekben elemzett terhelést képesek csökkenteni, és ezen túlmenően is olyan szolgáltatásokkal járulnak hozzá mindennapi életünk jobbá tételéhez, amelyek semmilyen mesterséges módszerrel nem válthatók ki. Szót ejtettünk a zöld növények  szén-dioxid megkötő képességéről. Ennek fenntartása érdekében elsősorban erdőterületeinket kellene globális léptékben szigorúan védeni. A városi mezoklíma kialakításában azonban az üvegházhatású szén-dioxid helyi megkötésével, s így a települések hőháztartásának kiegyensúlyozásával szintén szerepet játszanak a települési zöldterületek, elsősorban a korosabb fák!!!!”

„A környezethez való jog két különböző helyen jelenik meg a Magyar Köztársaság Alkotmányában. Az általános rendelkezések közt kapott helyett a következő paragrafus:
„18. § A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.”
Az alapvető jogok és kötelezettségek című fejezetben a környezethez való jog az egészséghez való jog biztosításának eszközeként jelenik meg.
„70/D. § (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.
(2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság […] a természetes környezet védelmével valósítja meg.”
Egy ilyen jogi szabályrendszerben tulajdonképpen semmi sem lehet jogszerű, ami nem környezetbarát. 

Egy szakmabeli”

Köszönjük!


Levélküldés: ITT!                   Az utolsó döfés: ITT!
"Mert megérdemeltem!"            Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)