2010. szeptember 21., kedd

Ki ellenőrzi az ellenőröket? V.


Érdekképviseleti Fórum 

A demokratikus állam berendezkedésében létre kellet hozni olyan független intézményeket, rendszereket, amelyek működtetik, többek között a társadalmi ellenőrzést.
Ilyen például az ombudsman intézménye, vagy az emberjogi, kisebbségi, betegjogi, ellátottjogi, gyermekjogi képviselet. Kötelező Érdekképviseleti Fórumot, Közalkalmazotti Tanácsot működtetni, bár ez utóbbit nem a demokrácia hívta életre.
A mi intézményünkre a gyermekjogi képviseleten kívül, mindegyik érdeklődéssel tekinthet. (Bár fiatalkorú elhelyezésére is volt példa az intézetünkben.)
Megvizsgálták ezek működését is, és mindent rendben találtak!

Egy ügy került nyilvánosságra, az sem szándékosan. A főápoló asszony megintette a betegeket a lakógyűlésen egy ügy kapcsán, hogy nagyon vigyázzanak, hogy mit állítanak az ápolókról, mert a rágalmazásért beperelhetik őket! És bizonyítani is kell! Az egyik lakó panaszt tett, azt állítva, hogy egy ápoló bántalmazta. Jelentette ezt az érdekképviseleti fórumnak, ahol a vizsgálat kapcsán visszavonta bejelentését, mondván, nem mondott igazat! 
Más kollégák elmondása szerint, megfenyegették a beteget!
Papíron minden rendben, valami mégsem működik! Minden törvényesnek tűnik, mégis aggályaim vannak!

Az érdekképviseleti fórum tagját – egy lakót – rendszeresen nem hívják meg az ülésre, csak aláíratja vele a főnővére a jegyzőkönyvet, aki egyben tagja a képviseletnek.
Ez a főnővér, mint hozzátartozó, (nem mint dolgozó!) került a fórumba. Nővére az intézményünk lakója és gyakran panaszkodik arról, hogy húga nem is köszön neki, mert szégyelli őt! Erről mi is meggyőződhettünk. Igaz, a jó kapcsolat nem törvényi kitétel, de ha a törvény célját tekintem, akkor ez bizony kizáró ok lehet! Hogyan képviselheti valaki azokat, akik közül akár csak egyet is semmibe vesz?
A fórumnak - mint hivatásos gondnok -, tagja az a nős, vezető köztisztviselő, aki ennek a főnővérnek a szeretője. Ezt mindketten nyíltan vállalják. Csak csendben jegyzem meg, hogy a lánya lehetne… Magánügy, mondják sokan… Igen, munkaidő után, az otthonukba, de nem munkaidő alatt, a munkahelyen! Ő az a hivatásos gondnok, aki lányai nevén is gondnoki teendőket lát(ott) el évekig! Értem én, hogy támogatni kell a gyerekeit, de közpénzből, a lakók kárára?! Sok lakónak ugyanis a gondnoka jelenti az egyetlen külső kapcsolatot. Joggal elvárható, hogy a törvény által előírt maximális létszámot, ne haladja meg a gondnokoltjainak száma! S azt a kis időt, amíg az intézetben van, ne a nővérszobában udvarlással töltse, hanem fordítsa gondnokoltjaira.
A Fórum vezetője a főápoló  asszony, aki elvégzett egy jogi képviseleti tanfolyamot. Személyét, akkor még terápiás nővérként dolgozva, maga a főorvos asszony ítélte  alkalmatlannak arroganciája, lekezelő modora miatt. Igazgató asszony – akinek jószomszédja volt az ápolónő –, igazgatói kinevezése után mindenki megrökönyödésére kiemelte, kinevezte főápolónak. Stílusa mit sem változott, csak magabiztosabb lett.

Nos, önök szerint, a fentiek miatt lehet működésképtelen egy Fórum?

Véleményem szerint ellenőrzéskor, nem csak a jegyzőkönyveket kellene megtekinteni, hanem vizsgálni kellene az összeférhetetlenség kérdését, és a hatékonyságot is!

Folyt. köv.

Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

9 megjegyzés:

  1. Az adócsoport vezetője (a hivatásos gondnok úr), együtt vonult a tüntetésen az intézmény jó híréért többek között! Hát ő is tehetne érte valamit! Mondjuk végezhetné a munkáját rendesen!

    VálaszTörlés
  2. Ha együtt vonult a betegverő emberekért,az intézet vezetésével akkor nem a lakók,vagyis a gondnokoltjai ellen vonult. Neki már csak a pénz miatt is a betegeit kellett volna képviselni.
    Nem azokat akik verik megalázzák szexre kényszerítik a beteg lakókat.Kikért kapja a tiszteletdíjat? A verő emberekért vagy a beteg lakókért.Nem egy tisztességes gondolkodású személyre enged következtetni,ez a cselekedet!
    Ha Ilyen emberek a gondnokok, akkor jobb lenne
    ha nem is lenne. Hátat fordít azoknak akikért pénzt kap. Beteg Ő is?

    VálaszTörlés
  3. Panaszt tett az ügyészségen a gondnokoltjai meghallgatása miatt!
    Azért nem tesz panaszt, hogy évek óta, duplán fizeti a gondnokoltak pénzéből a nyaraltatásukat?

    VálaszTörlés
  4. Ugyan azt már nem adta ki az esze mert oda sem figyel!

    VálaszTörlés
  5. Az érintett főnővért meg páros lábbal kéne kirúgni. Alkalmatlan az minden ilyen munkára. Aki szégyenli a beteg testvérét az ne feleljen és ne is segítsen idegen embereknek.Segítsen az apeh-oson az az a pénztálcáján, hogy könnyebb legyen.

    VálaszTörlés
  6. 22,43 Neki örülni kellett volna,hogy a gondnokoltjai érdekébe jelentették a veréseket.
    És a verők ellen kellett volna neki lépéseket tenni. Nem a verőkért.Hogy lehet egy hivatalnok
    Ilyen buta?

    VálaszTörlés
  7. Az érintett főnővér egy söpredék!!

    VálaszTörlés
  8. Kevés van sajnos aki nem az!

    VálaszTörlés
  9. 22:50-hez
    Segített is a pénztárcáján!
    Kapuzárási pánik elveszi a férfiak eszét és értékítéletét. A gondnok úr felesége ma is százszor vonzóbb, mint a vörös vibráló!:)

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)