2010. november 11., csütörtök

Kommunikációs és értelmezési zavar


Minap összefutottam, egy régi ismerősömmel, aki tudván, hogy régen a Kőrösin dolgoztam, megkérdezte, hogy ott vagyok e még… Majd részvétéről tanúsított azért a sok rágalomért, amely az intézményünket érte, éri…
Kérdeztem, hogy honnan hallott az ügyről, mire elmondta, hogy a keresztgyereke dolgozott ott, akinek a nevét is említette… Azt mondta neki, „engem is bebörtönözhetnének, vagy elítélhetnének, és ezzel az erővel bárkit, aki ott dolgozik…”

Emlékszem, hogy a 7. osztály főnővére ország-világ előtt elszólta magát, s azt mondta, hogy az biztos, hogy ok nélkül itt senkit sem bántanak az osztályon Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy okkal nyugodtan bánthatjuk a betegeket!(?) Meggyőződésem, hogy sokan elhiszik azt, hogy egy-két pofon az nem bántás, főleg, ha szerintük „megérdemli” a beteg… Ha ezt figyelembe vesszük, és azt, amit igazgatónő a tüntetés kapcsán a Halas Tv-nek nyilatkozott, hogy a dolgozók veszélyben vannak a lakóktól, akkor nem szabad csodálkoznunk, hogy az emberek félreinformáltak lesznek… Ráadásul, erre még a helyi médiumok is ráerősítenek. 

Azt kérdeztem ismerősömtől, ha a te hozzátartozódat hátulról nyakon vágják, vagy megrángatják, mert lassabban teszi meg a várt dolgot a kelleténél, arról te mit gondolsz? Bántják, vagy nem? A válasza egyértelmű volt.

A történtek megítélése a válaszoló értékrendjétől is függ
Ha valaki a gyerekét pofonnal is neveli, azt némelyek már bántalmazásnak tartják, sőt még a makarenkói pofont is…
Ha valakinek sűrűbben eljár a keze a kelleténél(?), azért ő még nyugodtan állítja, hogy ő nem bánt senkit, hiszen megérdemelte… Úgy érzi, nem hazudik!
Ha valaki veri a gyerekét rendszeresen, és megkérdezik tőle, hogy igaz-e, akkor azt fogja mondani, hogy ő nem veri, csak a szomszédja, aki rugdossa is… A verés az, amit a másik csinál, ami súlyosabb az ő tetténél, tehát ő vétlen, más szóval ártatlan…

Az, hogy egy-egy történést hogyan látunk, láttatunk, függ attól is, hogy minket hogy neveltek, s azt mi, az idő távlatából, hogyan ítéljük meg… Az is tükröződik véleményünkben, hogy mely szerepünkbe kerülünk egy ilyen helyzetbe: hozzátartozó, segítő, hatóság… Kérdés lehet, hogy az adott kultúrákban, hogyan viszonyulnak a bántalmazáshoz.
A liberális neveltetés szerint nem lehet bántalmazni a gyereket, egy újjal se…
A keresztény kultúrkörbe belefér, sőt helyénvaló az időben, okkal, és mértékkel történő fenyítés…
A cigány kultúrában egymás bántalmazása, egyfajta kommunikációs eszközként is működhet, sőt időnként elvárásként is megjelenik... Belső magánügynek tekintik, az intim szférájukhoz tartozik. (Aki pedig ebbe beleavatkozik, az az összessel találja magát szembe!) Mégsem élik meg verésként, vagy büntetésként. S ha így van, miért számítana bűnnek?

Minden egyes eset vizsgálatakor felül kell helyezkedni látásmódunkon, hogy reálisan tudjuk értékelni a helyzetet, megállapítani a tényeket, hogy megnevezzük a felelősöket.
Sajnos túlnyomórészt, még mindig csak a vezetőkről, dolgozókról folyik a diskurzus. A lényeg felett nem szabadna elsikkadni: mi van a betegekkel… Hogyan kárpótolhatjuk a betegeket, akiket fájdalom, és sérelem ért… Mármint azokat, akik még élnek… Mert az eset óta, váratlanul, két áldozat is elhunyt…

Minden elvesztegetett perc, újabb potenciális áldozatot rejt magába. Beteget, munkatársat egyaránt...


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

14 megjegyzés:

  1. Igazgatónő: A dolgozók veszélyben vannak...
    Igazgatónő a szegedi professzorral sokak idejét, energiáját, pénzét, fektették abba, hogy ennek ellenkezőjéről meggyőzzenek embereket! Talán emlékeznek még, a pszichiátriai betegekkel szembeni előítéletek eloszlatása miatt indított, és évekig működtetett felvilágosító kampányra az iskolákba! Hát ezt a rengeteg munkát, igazgatónő ezzel az egy mondatával áthúzta!

    VálaszTörlés
  2. Ahol az erőszak, a hazugság, a lopás, a csalás nem bűn... hanem folytonos megerősítést nyer felsőbb vezetői körökből, ott nem kell meglepődni, sem csodálkozni, se siránkozni!
    Egyet lehet tenni, szüntelenül mondani és imádkozni, mert egyszer az Úr Isten is megelégeli!

    VálaszTörlés
  3. Értelmezési zavar lehet az is,hogy mi beteg felnőtt emberekről írunk, nem elfogadható se nyakon vágás se verés!Felnőtteket gondozni vagyunk hívatottak szeretettel gondoskodó ellátással.Mert a vak asszonyt is csak úgy nyakon vágja a főnővér ,mondván úgyse tudja kitől kapta,annak a betegnek állandó rettegés az élete,nem tudja mikor kitől kapja a következőt.
    Én a magam részéről ezt elítélem.Ha a vezetőink ,főnővéreink ezt tartják helyes gondozásnak akkor nekik nem a beteg gondozásba kellene dolgozni. Mi a lakókért vagyunk,nem Ők vannak értünk.A város lakosságát nem igazán lehet félre vezetni! Sokuknak van ismerőse akiknek a hozzátartozójuk mesélt már a betegük panaszáról.
    mert ez az esemény sorozat nem új kelettű.
    Ők már régen is hallottak panaszokat a gondozásra.Magam részéről emberséges hozzá állással mindent meg lehetett volna oldani házon belül.De a vezetőink hazugságot mondtak az értekezleten a jelentőkről.Azóta semmit nem változott a véleményük!Még mindig nem fogták fel a vezetőink mennyi felelősség nyomja a vállukat,amiért nekik a hatóság ellőtt felelni kell.Már nem csak az igazság elleni séta,meg a bántalmazások,de súlyos gazdasági bűncselekményekben is felelni kell. Mert nem csak a menetlevél kitöltése van,hanem pénzek
    eltüntetése is a vizsgálati anyagok között.
    A hazug embert könnyebb utolérni mint a sánta kutyát.Mária

    VálaszTörlés
  4. Az igazgatónő nyilatkozata,helyes!hogy a dolgozók veszélybe vannak! DE NEM A BETEGEKTŐL vannak veszélyeztetve,hanem a vezetőktől és a sleppjeiktől.Munkás

    VálaszTörlés
  5. Ezt én is alátámasztom!

    VálaszTörlés
  6. A Bányai úr azt hiszi mindent megúszhat, mert családja az Orbán családdal piknikezik!

    VálaszTörlés
  7. Sokak szerint túl jól ismeri Orbánt, szerintem nem ismeri... Ahogy őt sem Orbán Viktor...
    Mi viszont egyre jobban, hiszen tetteikről ismerjük meg az embert, nem a szavaikból.
    Hamarosan ez is kiderül...

    VálaszTörlés
  8. Őt inkább arról ismerjük meg, hogy mit nem tesz!:)
    Topogó

    VálaszTörlés
  9. Nincsen a helyzet magaslatán! Az már biztos,mert ha emberségesen végezné a munkáját ilyenek mint a Halasi és a Kecskeméti Intézetekben történtek,rendesen végzett vizsgálatokkal meg lehetett volna szüntetni.De csak elsiklottak felette.Egy jól képzett vezető ilyen hibákat nem engedhet meg magának.Dolgozó

    VálaszTörlés
  10. Emberség? Hát ezeknek ahhoz újra kellene születniük.

    VálaszTörlés
  11. Igazad van, szerintem is, bár én inkább azt kívánom nekik, hogy egy másik bolygón próbálkozzanak.

    VálaszTörlés
  12. Szerintem is újjá kell születniük! Magyarul meg kell térniük. Nincs más út az életbe.
    Remény mindig van, bár emberileg nem sok, mert a megbánás halvány jelét sem lehet rajtuk érzékelni.

    VálaszTörlés
  13. Azért nem látni rajtuk a megbánást,mert még nem érték fel ésszel milyen súlyos hibát követnek el.
    XY

    VálaszTörlés
  14. Az eset óta három beteg áldozat is elhunyt (akik a per tárgyában konkrétan szerepeltek), és egy kolléga (másik kettőt követően) is öngyilkos lett, aki végülis visszakozott a kollégákra teendő terhelő tanúskodástól.

    VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)