2010. május 8., szombat

Életmód

.

Nordic Walking - Mi is az a BotSport?

.

A botsport a nordic walking (a klasszikus sífutás átlós lépéséhez hasonló alapú, felsőtestet is megmozgató botsport botos gyaloglás) valamint közösségépítő, egészség- és környezettudatos játékok együttese.  

A botsport családi napokon és túrákon megtanítjuk a nordic walking alap sétatechnikát és más botos játékokat, és ezeknek alapján egy olyan mozgás és sport-kultúrát adunk át, amit bárki be tud építeni hétköznapjaiba. A botsport (angol nevén Nordic Walking) pont azért vált Európában az első számú megelőző és rehabilitációs sporttá, mert viszonylag gyorsan elsajátítható, mégis számos, már kutatások által is bizonyított jótékony hatása van a keringésre, izületekre és magára a pszichére is. A botsport mozgás elsajátításához nincs szükség előedzettségre – mindenki pont a saját tempójának megfelelően űzheti, viszont a botsport botok aktív használatával a felsőtestet is bekapcsoljuk a mozgásba. Így izmainknak csaknem 90%-át átmozgatjuk, főleg a sok ülő munkában elgémberedett nyaki és háti izmokat lazítjuk ki és erősítjük. Botsport túra közben lehet beszélgetni, játszani, új barátokat szerezni, régi barátságokat elmélyíteni az egyetlen teljesen ingyenes tornateremben: az erdőben vagy akár hétközben a városi séták közben is.

A hétvégi erdei botsport napokat mindig játékos erdőtisztítással zárjuk, mert a botok kiválóan alkalmasak arra, hogy saját és mások szemetét is felszedjük. A botsport tehát egy mozgalom és kultúra is egyben – melynek révén szeretnénk újraéleszteni a sportos közösségi lét kreatív és játékos formáit, megmutatni, hogy van egy sport, amit bárki, bármikor, bárhol elkezdhet és űzhet akár társaságban, akár egyedül, városban vagy erdőszélen lakva, és azt is szeretnénk átadni, hogy felelősséggel tartozunk mindannyian nemcsak önmagunkért és egészségünkért, de közösségeinkért és környezetünkért is.

Minden rendezvényünkre hívd el barátaidat, osztálytársaidat, csoporttársaidat, kollegáidat, családod, szüleid és nagyszüleid!

Botsport.hu

.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nordic_walking (ITT!)

http://nordic-walking.lap.hu/ (ITT!) .

.

Anonim levélküldés: ITT!

Ikonból lett torzó

.

U.E.-t nemrégiben néhány kollégánk az intézet IKONJÁNAK nevezte. Hitték róla, amit tesz az jó és valóban a közösség, és a többség érdekeit szolgálja. Megjegyzem némi igazságtartalma is volt ennek a véleménynek.

Az teltével, saját belső intuicióból eredő konoksága és téves eszményei eltérítették eredeti útjáról és céljaitól. Kialakult benne egyfajta megalapozatlan vágy a hatalomra törés érdekében. Tévesen a realitást teljes mértékben elfeledve elvakultan karolt fel az előzőekben megfogalmazott cél elérése érdekében egy miniatűr rosszindulatú társaságot. Összességében a saját elvakult céljai lettek minden szinten gondolatának és tevékenységének mozgatói.

Tipikusan és görcsösen hiszi ma is, hogy céljai szentek, ő egy megváltója az intézetnek.

Csak az általa irányított vezetői gárdával lehet az intézet a jövőben sikeres. Ez már a megszállottság és a betegesség tipikus jele. Eddigi tevékenysége eredményeképpen ma már az intézet TORZÓJÁNAK nevezik

.

Névtelen levélírónktól érkezett. Köszönjük.

.

Anonim levélküldés: ITT!

Olvasói levél LI.

.

Tisztelt Dobos János!

.

Több elkeseredett, panaszos levelet kaptam, amiben arról számolnak be, hogy a vezetőség akire rámondja „ez a lányok oldalán van”, rettentően kikezdik, addig marják, amíg el nem hagyja a munkahelyet önként. Lehetetlenné teszik a munkavégzést, többen kimerültek pszichésen. Kérdem én, ezeknek a dolgozóknak nagyobb a bűnűk, mint akikért demonstráltak? Hova fordulhatnak segítségért? Ki segít azoknak, akikre rászállt a vezetőség? Megjegyzem ezen ápolók is mentek demonstrálni, hogy a gyanú elterelődjön róluk. Volt, akit ott is lealjasítottak a vezetők. (Csak próbálták. A szerk.)

Nagyon szeretném, ha a munkaügyi főfelügyelőség odanézne, kik, és miért kényszerülnek elhagyni mostanság az intézetet. Volt, aki orvosi segítséget kért a munkahelyi terror könnyebb elviseléséért. Nyilvános fenyegetés van a másik blogon idézem: "19:46 –nak: A Rendest nálunk falun járomba fogják!! Az Intézményt percek alatt lejáratták, tíz év munkánk ment tönkre! Nem lesz 10 év lehetőség számára, keressen más munkahelyet! Szeptember végén. Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, számára csak kóró!!" Ezeket a sorokat egy tisztességes főnővérnek szánták!!

Sajnos nem csak írásban folyik a fenyegetés, hanem nap mint nap, a munkaidő alatt is.

Tisztelettel kérem Önt, nézzen utána ezeknek a dolgoknak, mert ezen dolgozókat az alapvető emberi jogaiktól akarják megfosztani, a munkához való joguktól. Nincs senkinek ahhoz joga, hogy lelkileg tönkretegyen embereket szándékosan, főleg nem vezetőknek.

Kérem, ha lehetséges ezeket az embereket kérdezzék meg, milyen lealjasító eszközökkel bántják a vezetők, és mennyi embernek lett felajánlva a munkahely elhagyása.

.

Tisztelettel: Ildikó

.

Olvasói levél L.

.

Kedves Attila!

.

*Nem tudom, mi a gondja a PÉF-fel?*

Alapvetően semmi. A kérdés inkább az, hogy a PÉF-nek mi a gondja az alapítványunkkal.

*Én lent voltam személyesen az intézetben és kapcsolatot tudok tartani az ügy kapcsán a szociális szakmai szövetséggel, a két ápolóval, ügyész úrral, magánzárkás lakóval is találkoztam, igazgatónő is segítséget kért tőlem, ahogy ott dolgozók is.*

Örülök neki, ha Önök is tesznek lépéseket az ügyben. Mint mondtam, szerintem itt összefogásra van szükség.

*Kérem, tartózkodjon a PÉF-et érintő eszmeköri megjegyzéseitől.*

Már bocsánat, de ezt teljes mértékben a PÉF kezdte. Ezt elsősorban én kérhetem Önöktől. Egyébként persze, rendben van, ha a dolog kölcsönös.

*A melldüllesztés fogalom milyen konkrét tényekre csatolt szóvirág?*

Semmilyenre. Általánosságban írtam, hogy nem tartom jónak, ha azon megy versengés, hogy "én ennyit meg ennyit segítettem". Minden segítség elkél.

Megmondom őszintén, én nem vagyok a viták híve, így nem is nagyon akarok belefolyni a blogolásba. Tegnap is csak azért írtam, mert megszólítva éreztem magam, de részemről, azt hiszem, ennyi elég is volt. Ha valakinek van kérdése hozzám, elérhető vagyok az alapítvány e-mail címén: info@cchr.hu.

.

Üdvözlettel mindenkinek: Dobos János

 

Olvasói levél IL.

.

T. Dobos János!

.

A netre fel blog bejegyzések kapcsán pár gondolat:

Nem tudom, mi a gondja a PÉF-fel?

Én lent voltam személyesen az intézetben és kapcsolatot tudok tartani az ügy kapcsán a szociális szakmai szövetséggel, a két ápolóval, ügyész úrral, magánzárkás lakóval is találkoztam, igazgatónő is segítséget kért tőlem, ahogy ott dolgozók is.

A magánzárkás elkülönített szociális kezelés a kínzás abszolút tilalma alatt áll, ha rendszeresen, hosszabb ideig alkalmazzák.

A fenti két bekezdésben foglaltak okán a megfelelő fogyatékossági ország ellenőrzési és szakmai körökben szót emeltem.

A szociális és lelki egészségi szakmai körökben felismerték a probléma mivoltát és amint látják, igazságügyi folyamatról szólhatunk, nem ideológiai megvitatásoknak van ideje.

Kérem, tartózkodjon a PÉF-et érintő eszmeköri megjegyzéseitől.

Egyelőre az igazságügyi eljárásokat segíthetjük.

Valaki egyházi hovatartozása, egyháztagsága, még nem jelenti a vallási hovatartozást, mert az egyház egy földi szervezet, míg az egyének vallási és hitvilági meggyőződését nyilván tiszteli a PÉF.

Az eszmerendszerek és nézetek tekintetében pedig jogosult a nyilvános megmutatkozásban a fórumtechnikás nézet egyeztetés.

A melldüllesztés fogalom milyen konkrét tényekre csatolt szóvirág?

.

Üdvözlettel: Seress Attila 

.

Felelősség

.

Blogunkon már több tucat ember véleményét közöltük. Senkitől se kérdeztük ideológiai vagy vallási hovatartozását, ahogyan etnikai származására sem voltunk kíváncsiak. Nekünk ezek a normák is hozzátartoznak a toleráns és kiegyensúlyozott médium összképéhez.

A Netre Fel! Blog a továbbiakban is független kíván maradni. .

.

Anonim levélküldés: ITT!

2010. május 7., péntek

HÍR (breaking news)

.

Tüntetéssel védik az őrizetbe vett kiskunhalasi ápolókat  

Az egyik ápolóról már korábban is kiderült, hogy bántalmazott

.

Miközben a kiskunhalasi pszichiátriai otthon dolgozói péntek délután „szimpátia tüntetést” rendeznek őrizetbe vett kollégáik és az intézet védelmében, egy, az otthonban tavaly végzett belső vizsgálat során már kiderült: az egyik ápoló, akit most testi sértéssel gyanúsítanak, durván bántalmazta az egyik ápoltat. Egy emberjogi szervezet szerint a tüntetéssel az intézet inkább saját hírét ronthatja.

A 2009 elején a pszichiátriai otthonban lefolytatott vizsgálat során már napvilágra került, hogy az egyik ápoló, aki jelenleg is őrizet alatt áll, durva testi fenyítésben részesítette az otthon egyik lakóját: a tanúvallomások szerint rugdosta a földön fekvő, magatehetetlen ápolt oldalát, majd a nyakára taposott. Az ápoltat mentővel kellett kórházba szállítani, az ápoló pedig azt mondta a jelen lévő többi lakónak, mondják azt, hogy az ápolt elcsúszott és beverte a fejét az ajtófélfába. Miután a belső vizsgálat során mindez kiderült, az intézet vezetése mégsem járt el az ügy súlyának megfelelően vagy tett feljelentést az ápoló ellen, mindössze egy másik osztályra helyezték át.

Mindezek ellenére most az intézet vezetősége és egyes dolgozói a nyilvánosság mellett is kiállnak az őrizetbe vett ápolók mellett, azt állítva, hogy az ellenük felrótt vádak nem lehetnek igazak, és hogy "lejárató kampány" folyik az intézet ellen.

– A nyomozati munka lefolytatásának módját törvények szabályozzák – mondja Dobos János, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány vezetője, amely szervezet segíti az ügyet kirobbantó ápolónőket és a nyomozást. – A kiskunhalasi ügyészség nem az ápolónők bemondása alapján rendelte el az őrizetbe vételeket, hanem nyomozást követően, melynek során alapos gyanú merült fel azon cselekményekkel kapcsolatban, amikkel a letartóztatott ápolókat gyanúsítják. A nyomozásnak nyilvánvalóan nem az a célja, hogy a munkájukat tisztességesen végző dolgozókat lejárassa, hanem hogy megtalálja azokat, akik törvénysértést követnek el. Az intézet érdeke azt diktálná, hogy vessék ki maguk közül azokat, akik vétkesek, hogy a vétleneket ne érhesse vád. Az intézet hírén az fog igazán csorbát ejteni, ha a dolgozók kiállnak a letartóztatott ápolók mellett, és a nyomozás során a bűncselekmények mégis bizonyítást nyernek. Az intézet vezetőségének – ha valóban fontos számukra az igazság – együtt kellene működnie a nyomozó hatósággal, nem támadnia kellene azt. .

.

Anonim levélküldés: ITT!

Sajtóközlemény

.

A kiskunhalasi pszichiátriai otthon dolgozói péntekre demonstrációt szerveztek, hogy kiálljanak a már letartóztatott dolgozók és az intézet mellett. Az elmúlt hónapokban mi magunk is sok támadást kaptunk amiatt, hogy az általunk tapasztalt visszásságokkal, embertelenségekkel kapcsolatban felemeltük a szavunkat.

Ezek a támadások számunkra azért szomorúak, mert amit tettünk, az intézet lakói és a becsületesen dolgozó alkalmazottak érdekében tettük. Továbbra is úgy gondoljuk, nem lehet elnézni, ha kiszolgáltatott emberekkel szemben ilyen tetteket követnek el. Az intézetnek is az lenne az érdeke, hogy az ilyen problémák megszűnjenek.

A sajtó nyilvánosságának köszönhető az, hogy az esetek kivizsgálása megkezdődött. Így láttuk csak biztosítottnak egy elfogulatlan, független vizsgálat elindulásának esélyét. Együtt érzünk azokkal a tisztességes, hivatásukat magas fokon ellátó becsületes dolgozókkal, akik úgy érzik, az ő hírnevük is csorbát szenvedett. Úgy gondoljuk azonban, hogy az ő érdekükben is cselekedtünk, hiszen egyetlen betegellátó intézmény sem engedheti meg magának a gyanú árnyékát sem.

Mi bízunk a magyar igazságszolgáltatásban. Meggyőződésünk, hogy a hónapok óta tartó nyomozás, majd az ezt követő bírósági eljárás, feltárja mi történt valójában a pszichiátriai otthonban az elmúlt években. Hiszünk abban, hogy az itt történtek ráirányítják a jogalkotók figyelmét, az ilyen intézmények működésének szigorúbb ellenőrzésére, hogy a hasonló esetek ne történhessenek meg soha többet.

.

A két ápolónő, Éva és Judit

Kiskunhalas, 2010. május 7. 12h   .

.

Letölthető: ITT! .

.

Anonim levélküldés: ITT!

Lufi III.

.

.A "kiváló" dolgozó*

*Lesz jutalom!

.

Anonim levélküldés: ITT!

Lufi II.

.

A vezér lufija

.

Anonim levélküldés: ITT!

Lufi

.

A vezérkar hőlégballonon érkezik!

.

Anonim levélküldés: ITT!

2010. május 6., csütörtök

„Kritikus” tömeg

.

Előjáróban annyit, ez a tömeg, nem az a tömeg. A kritikus tömeg definíciójában társadalmi léptékű változásokról van szó, nem pár számító ember látványos trükkjéről. Mindig is voltak olyanok, akik saját zűrös ügyeiket, úgy takargatták, hogy könnyen befolyásolható elemeket beszervezve, fehér bárányok takarásában leplezve saját sötét tónusukat, a közre hivatkozva, annak védelmezőjeként léptek fel.

Nem nehéz mozgatni a tömeget. Az elmúlt 8 év bizonyítja, hogy akár milliókat lehet mozgósítani azért, hogy saját maga ellen tegyen. Milliók álltak ki olyan emberekért, akik becsapták, kirabolták, megalázták őket. Milliók támogatták a csalásokat, a trükkök százait, az éjjel-nappal folyó hazugságokat. Most megnézhetjük, mit hoztunk össze. Romokban az ország, mindenki stresszes és Európa elérhetetlen messzeségbe került. Itt maradtunk a Balkánon. De az új és új „hadurak” élünkre állnak, kijelölik a „nemes” célt és mi aláírunk, megyünk Táncsics börtönéhez, vagy csak lufit eregetünk.

Elegem van a „vezérekből”, a szónokokból, az agitátorokból, akik után csak rendetlenség és becsapottság marad. Elegem van a „hirtelen hősökből”, akik feltűnnek, letarolnak minden tisztességest, és mire körbenézünk, már el is tűnnek, híveit átverve, kiszolgáltatottságot hagyva maguk után. Egy működő rendszer arról ismerszik meg, hogy nyugalmat és jót hordoz magában. Fejlődést és pozitív értékeket. Ahol csak káosz van, elégedetlenkedés és félelem, - akárki is a vezetője -, az nem embernek való környezet. És ha a „hős” Kánaánt ígér, de közben felszámolja az önállóságunkat és felperzseli a nyugalmunkat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy eljött a zsarnokság ideje. .

.

    Perennis

.

Anonim levélküldés: ITT!

Olvasói levél XLVIII.

.

Amíg nem tört ki a botrány, addig miért nem jutott eszébe senkinek demonstrálni? Előtte sokkal rosszabb helyzetben voltak a betegek, mint most! Ugye a kamerák fent vannak már, nem merik kínozni a betegeket, és most mennek az érdekükben demonstrálni?

Nagyon átlátszó! A bűnösökért mennek tüntetni, hogy ne kapjanak büntetést!! Egy egész ország előtt lejáratjátok magatokat. Pont a mi intézményünk tüntet a betegek jólétéért, ezt nagyon eljátszották a hetesesek! .

.

Anonim levélküldés: ITT!

Kiigazítás

A vezetőség és holdudvara sokszor megvádolt már feljelentgetésekkel, de egyetlen konkrét esetben sem tudtak erre bizonyítékot szolgáltatni. Sőt többször visszakoztak is már. Fogalmi zavar van a fejekben a feljelentés szó értelmezését illetően, keverik a bejelentéssel, panaszlevéllel, segítségkéréssel, stb… Aki feljelentéssel vádol – akár csak eggyel is -, valótlanságot állít. Névtelenül sem írtam soha levelet, és a jövőben sincs szándékomba. De ezt önök is tudják. 

Két levelet írtam korábban a megyei közgyűlés elnökének, névvel aláírva, melyben segítséget kértem. A szolgálati utat betartottam (igazgatónő, szupervizor), ezt követően fordultam a fenntartóhoz. Tettem ráadásul ezt, több közalkalmazott kérésére, köztük egy jelenlegi vezetőségi tag többszöri unszolására. Egyikre sem érkezett hozzám válasz a megyétől, helyben pedig mindenki kitalálhatja, mi lett a következménye… Több közérdekű levelet is írtam, - mint a közalkalmazotti tanács elnöke, vagy tagja, - helyben az igazgatónőnek címezve, vagy személyesen átadva, mely után a közalkalmazotti tanácstagokat, vagy a levélben érintetteket behívatták… Érdemi válasz helyett, személyemet ért újabb retorzió következett, ha értik mire gondolok… 

Csendben jegyzem meg, ha a vezetés korábban megfontolja az általam levélben is megfogalmazottakat, talán megelőzhető lett volna a kirobbant botrány (szakmai presztízs megőrzése, 7. osztályon történtek miatti felvetések…).  Mióta a közalkalmazottak beválasztottak a tanácsba, azóta a vezetőim napi, (percnyi) szinten ellenőrzik munkámat… Komolyan gondolja valaki, ha bármilyen kifogás merült volna föl személyemet, munkámat illetően, azt a vezetés szó nélkül hagyja, s nem élt volna az általuk oly sokszor gyakorolt eszközökkel (fegyelmi, elbocsátás…)?

A fentieket a tisztánlátás érdekében fontosnak tartottam leírni. Tájékoztatni kívánom továbbá a munkatársaimat, hogy nekem akkor is képviselnem kell őket, ha ezt ők nem kérik, netán a – következményektől való félelem miatt - ellenzik. Sőt, azokat is védenem kell, akik ellenem lejárató hadjáratot folytatnak…

Tisztelettel: Uray Erzsébet

.

Anonim levélküldés: ITT!

Fekete humor

.
„Az egyenlő bánásmód azt jelenti, 
hogy ők is szeretnének verést kapni?”

G.
.
Anonim levélküldés: ITT!