2010. október 29., péntek

Fakivágás - szakember szemével


„A városi parkok, facsoportok, fasorok, magánterületen lévő kertek, fák és más zöldfelületek a városi környezet elviselhetőbbé tételében, a  környezetállapot és az életminőség javításában kiemelkedő szerepet játszanak. Gyakorlatilag valamennyi fentiekben elemzett terhelést képesek csökkenteni, és ezen túlmenően is olyan szolgáltatásokkal járulnak hozzá mindennapi életünk jobbá tételéhez, amelyek semmilyen mesterséges módszerrel nem válthatók ki. Szót ejtettünk a zöld növények  szén-dioxid megkötő képességéről. Ennek fenntartása érdekében elsősorban erdőterületeinket kellene globális léptékben szigorúan védeni. A városi mezoklíma kialakításában azonban az üvegházhatású szén-dioxid helyi megkötésével, s így a települések hőháztartásának kiegyensúlyozásával szintén szerepet játszanak a települési zöldterületek, elsősorban a korosabb fák!!!!”

„A környezethez való jog két különböző helyen jelenik meg a Magyar Köztársaság Alkotmányában. Az általános rendelkezések közt kapott helyett a következő paragrafus:
„18. § A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.”
Az alapvető jogok és kötelezettségek című fejezetben a környezethez való jog az egészséghez való jog biztosításának eszközeként jelenik meg.
„70/D. § (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.
(2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság […] a természetes környezet védelmével valósítja meg.”
Egy ilyen jogi szabályrendszerben tulajdonképpen semmi sem lehet jogszerű, ami nem környezetbarát. 

Egy szakmabeli”

Köszönjük!


Levélküldés: ITT!                   Az utolsó döfés: ITT!
"Mert megérdemeltem!"            Facebook

Olvasói levél LXXXIII.


A dolog a történtek óta bánt.

Következő történt:
- xy hozzátartozónak az anyukája beteg, kórházban kezelik
- valaki ajánlja neki az orvos házaspárt milyen jók, intézze el velük, hogy soron kívül bekerüljön az anyukája - jó sok pénzért minden lehetséges - a kőrösi úti intézménybe
- xy nagyon megbízik az orvosainkban
- még boldogabb, mikor meglát engem és nagyon megkért, nagyon vigyázzak az anyukájára, elmeséli a történteket
- megígérem, amíg munkaidőben bent leszek, különös gonddal vigyázom rá és kolléganőim is
- de, azt is elmondtam neki: sajnálom, de nem jó utat választott, és aggódom, mert ez az intézet nem a megfelelő a beteg anyukája számára
- mi megteszünk mindent, amit lehet
- pár nap elteltével az állapota romlik, jól látom, jeleztem is xy-nak, aggódom, én nem lehetek mindig az anyukája mellett
- telefonon tájékoztattam az orvos házaspárt a néni rossz állapotáról, vártam a segítséget
- na, azt várhattam sajnos, rá se nem néztek, semmi. Végül ügyeletet hívtam a nénihez
- az ügyeletes orvost tájékoztattam a néni állapotáról, majd megkérdezte: a nénit, miért van itt? A néni azt válaszolta: a nyugdíjáért.
- nem lepődött meg a kiérkező orvos, megvizsgálta, gondolkodott bevigye vagy sem, végül úgy döntött nem viszi be a kórházba, mert van orvosa az intézetünknek!
- nem éreztem jól magam, tudtam baj van, be kellett volna vinni a kórházba... másnap reggel hivott a fia, és kértem azonnal vigye el, mert nagy baj lesz....

Igazam lett, este 4-ig dolgozott, megígérte, utána jön érte, - és rám hallgat -, de már késő volt...

Nagyon sajnáltam a nénit és a fiát is... Nagyon szégyellem magamat én is, azért mert az orvosaink gazemberek, iszákosak, nemtörődőek!

Mondja kedves igazgatónő, tudott erről? Mert tudnia kellett volna, mi megy az Intézetében!

Csak azért, hogy világos legyen, sok pénzt kaptak az orvosaink a néniért, hogy beengedték felvétel nélkül, csakhogy a szerencsétlen család elvárta volna, ezért törődjenek is az anyukájukkal és nem csak telefonon, egy szem seduxen-t adatni a néninek velem!

Tudom kinek az anyukája, mert jól ismerem és azt is elárulom, hivatalos személy...

Várom az igazgatónő válaszát!

A leírtakat vállalom felelősséggel, mert igaz!
Sajnos az orvosaink nemtörődömök,  hogy is vették volna észre a terhes lányt is, ha sosem látták csak a füzetet. Talán kísérletek folynak itt? Korábban olvastam valaki írta, elgondolkodtató mindenesetre!

Üdv: Egy- hivatásában elhivatott -, megalázott dolgozó!


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

2010. október 28., csütörtök

Egy lakógyűlés margójára II.


Minden hónapban tartunk az intézményben élőknek lakógyűlést. Itt elmondhatják, megkérdezhetik ami foglalkoztatja őket. Feltéve, ha hagyjuk.
Talán emlékeznek még, kb. két hónapja írtam arról, hogy egy lakónk - aki mellesleg az érdekképviseleti fórum tagja – megkérdezte, hogy őket miért nem kérdezték meg a vád alá helyezett dolgozók visszavételéről? Mindenki lehurrogta őt… Lásd: ITT!
Ráadásul utána hallottam, hogy azt állítják, én biztattam fel a lakót! Mit gondoltak, hogy nem ismerem őket, vagy, hogy rosszat akarok egy betegnek? Elképesztő.

Szóval tegnap megint lakógyűlés volt, ahol a főorvos asszony (szakmai vezető), ismét bizonyságot tett
Többen rossz érzéssel, tehetetlenül szemlélik a fairtást az intézetbe. Egyik férfi lakónk, aki  zokon vette ezt, szóvá is tette, és megkérdezte, hogy hova viszik a fát az intézményből? 
A válasz nem váratott magára… pontosabban nem a válasz, hanem a válaszoló:
- Mert? Miért érdekli magát, hogy hova viszik a fát?! Engem se érdekel! Nem érdekel, mert nem tartozik rám! Ahogy nem tartozik magára sem! Miért nem azt kérdezi, hogy miért nem ott végzik el a dolgukat, ahol kellene? Azt kérdezze, hogy miért lopják egymás holmiját? Azt kérdezze, hogy miért nem ott gyújtanak rá, ahol szabad…

Azt kérdeztem magamba, most ki, hol tévedt el? Nem ez a lakógyűlés, ahol a lakók kérdezhetnek arról, ami őket foglalkoztatja? Most már azt is leszabályozzák, hogy mit kérdezhetnek?

Mellesleg így beszél egy közösségért felelős szakmai vezető? Őt nem érdekli, hogy mi foglalkoztatja, bántja a lakókat? Szerinte ez nem tartozik rá… Kíváncsi lennék, ha a panellakásukat körülölelő parkok összes fáját kiirtanák, ahogy az intézményben élőkkel tették, akkor is azt mondaná, hogy nem érdekel, mert nincs közöm hozzá?! 

A következő kérdezőnek adott válaszára a „Kivéve a Gyevi bírót!” jutott eszembe… „Amennyiben a lakó, munkaidőben nem tartozik a munkaterületén, természetesen arra az időre nem jár munkabér!” – mondotta a főorvosnő, majd hozzáfűzte:  Le kell vonni azt az időt, amit távol töltött!
Ő, évek óta négy napot van bent, a heti ötből. Igazgatónő egy másik (a zsanai önkormányzat által fenntartott és működtetett) intézményébe dolgozik, külön díjazás fejében. Ezek szerint tőle is visszavonják a heti egy napokat? Vagy egy időben, neki - másokkal ellentétben - több díjazás is jár? 

Miközben rendre megszegi az általa, másoktól elvárt morált, hogyan lehet úgy hitelt érdemlő, hogy a kettős mércét,  a saját előnyére alkalmazza?

Sehogyan.


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

Áttörés


Mondhatni mindenhol figyelnek minket. Mondhatni, mindenki ránk figyel. 

Köszöntjük újonnan érkező olvasóinkat! 

A teljesség igénye nélkül (földrészenként):

Amerika:

Portland (US), Seattle (US), Scottsdale (US), Clearfield (US), Glenn Ellyn (US), Coraopolis (US), Arnold (US), College Point (US), Sulphur (US), San Antonio (US), Globe (US), Catemaco (Mexico), Zipaquir (Columbia), Montera (Columbia), Bogot (Columbia), Caraeas (Venezuela), Ibarra (Ecuador), Lima (Peru), Santiago (Chile), Fedaral (Argentina) Manaus (Brasil), San Paulo (Brasil), Rio De Janeiro (Brasil), Bom Jezus Da Lata (Brasil), Cambori (Brasil), Unio Da Victoria (Brasil), Paraguau (Brasil)

Ausztrália:

Buderim

Afrika: 

Apo, Accra (Ghana), Port Harcourt (Nigéria), Masem (Lesotho), Potchefstroom (S-Africa), Petersburg (S-Africa), Verwoerdburg (S-Africa), Johannesburg (S-Afrika), Nairobi (2 – Kenya), Kairo (Egyiptom), Alexandra (Egyiptom),

Európa:

Malta, Piraeas (Görögo.), Burgas (Bulgária), Albánia, Teocak  (Bosznia), Kijev (Ukrajna), Riga (Litvánia), Milano (Olasz), Dublin (Ír), Karlstad (Svéd), Uden (Hollandia), Amsterdam (Hollandia), Steinsel (Luxemburg), Bécs (Ausztria), Zagreb (Horvátország), Galgahévíz,

Ázsia:

Palesztina, Beirut (Libanon), Irbil (Irak), Kuwait, Dadeh (Irán), Teherán (Irán), Columbo (Sri Lanka), Mymensingh (Bangladesh), Kathmandu (Nepál), Agra (India), Almathy (Kazah), Wijaya (Indonézia), Bandung (Indonézia), Jakarta (Indonézia), Tokió (Japán -2), Seoul (Korea), Ho Chi Minh City (Vietnam), Kuala Lumpur (Malaysia), Bangkok (Thailand), Nakhon Ratchasima (Thaliland),

Köszönjük névtelen támogatóinknak, hogy küzdelmünkre mások figyelmét is felhívták! 


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

Van szakvélemény? Hogy is van ez? Akkor ki adott ki mit?                          

          BÁCS-KISKUN MEGYEI FŐJEGYZŐ

               6001. Kecskemét, Deák F. tér 3.
( 76/513-830 fax: 76/513-831 e-mail: fojegyzo@bacskiskun.hu
----------------------------------------------------------------------------


Tisztelt Dolgozók!

Tájékoztatom Önöket, hogy nem tartozik sem a feladat- sem a hatáskörömbe az, hogy a megyei önkormányzat intézményeinek fakivágási ügyeivel foglalkozzam. Így engedélyt sem adhattam, ezért nem is adtam ki fakivágásra. Aki mást állít, az nem mond igazat. Ismereteim szerint a fakivágásra egy kiskunhalasi Kft adott ki szakvéleményt, annak tartalmáról szíveskedjenek az Igazgató Asszonynál érdeklődni. Úgy tudom, hogy a fakivágással összefüggő ügyben az Igazgató Asszony feljelentést tett.

Remélem, hogy a kivágott fák szakszerű és megfelelő pótlása meg fog történni.

Kecskemét, 2010. október 27.

                                                                                              Üdvözlettel:

                                                                                  (dr. Ferenczi István)

2010. október 25., hétfő

Jön a tél, kell a fa! (Ma este készült.)Nagyításért kattintson a képre!


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net