2010. május 28., péntek

Olvasói levél LIV.

.

"2009.02.03-án váltáskor az éjszakás V. Judit kivitte az állomásra, a nappalos kollégákat engedéllyel. Addig két nappalos kolléga K. Roland és E. József bent maradt helyette. Éjszakás H. Kornél volt. Mire V. Judit visszaérkezett a Kornél mesélte, hogy B. Endre beteg, neki esett az ajtófélfának. E. József és K. Roland eltűntek egy szó nélkül haza. K. Erika ápolt, amíg verve lett B. Endre beteg, addig feldarabolta az ereit. 20 órakor gyógyszerosztásnál a Kornél összehívta a betegeket, és elmondta nekik vegyék tudomásul, a B. Endre elesett és megütötte magát az ajtófélfába, a K. Erika meg felvágta az ereit, egy mentővel lettek bevitetve a kórházba. Ez került bele a jegyzőkönyvbe, amit az éjszakások írtak. Jutka is aláírta, mert nem kételkedett kollégái szavában. Aztán következő nappalos műszakjába, több beteg mesélte neki, hogy látták nem elesett a B. Endre, hanem Kornél verte meg, de nagyon.

Ekkor szólt a főnővérnek, hogy mit mondanak a betegek. Közben telefonáltak a kórházból, hogy B. Endrének nagyon súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérülései vannak, és elkezdődött a vizsgálat. Nagy híre volt az egész intézményben. A hetes osztály főnővére is fel volt háborodva, hogy ez nem megengedhető, erre nincs magyarázat... Juditra akarták kenni az egészet, de ügyvédet fogadott. Állítólag Kornélt Halason egy ügyvéd sem vállalta, a Kastyják úr sem. Erre fel elkezdett fenyegetőzni, hogy miket mond el, ha kirúgják. Áthelyezték, Judit írásbeli figyelmeztetőt, Roland megrovást, József valami súlyosabbat kapott. Kornél állítólag semmit.

Tegnapi nap folyamán volt F.-né és Roland kihallgatása a rendőrségen. Ott ugyanazt kellett vallania, amit a benti jegyzőkönyvbe, azaz, terhelőt. Gondolom én.

.

Ui.: Csak azt találom furcsának, amikor besokalltak ott a dolgozók, akkor összefogtak többen, hogy fölmennek az igazgatónőnek kitálalni, de mire odakerült a sor, addigra a két lány magára maradt. Mit érezhetnek most ezek a dolgozók? Van képük most hazugsággal vádolni a lányokat? Hol a lelkiismeretük?" ___________________________________________

Kiegészítés:

U.E. megkeresésére az igazgatónő, az alábbiakról tájékoztatta szóban a levélírót:

A vizsgálat megállapította, hogy többen is hibáztak az eset kapcsán. A kollégát, /akit korábban felfüggesztettek a bántalmazás kivizsgálása idejére / nem marasztalták el, mivel megállapítható volt, hogy nem hibázott. B. Endre hallucinációja – mely szerint a kolléga által viselt headset-en keresztül, személye elleni támadást vélt feltételezni - miatt támadt a kollégára brutálisan, hátulról, fojtogatva őt. A kolléga nem tudott szakszerűen védekezni, mentette az életét. A más osztályra történő áthelyezése nem szankciónak, hanem szükségszerűnek bizonyult, mivel a kollegákkal egymás ellen „vallottak”, így nem szerencsés ilyen légkörben továbbra is együtt dolgozniuk. Szakmai szempontból sem elvárható a beteggel, egy ilyen éles konfliktus után ugyanazon az osztályon tovább dolgoznia.

Elmondta még, hogy a két kolléga szakmai előmenetelét egy-egy évre felfüggesztették. Az egyik kolléga elhagyta az osztályt (Judit - a szerk.), a másik látta az esetet, de késleltetve avatkozott be (Roland - a szerk.), a harmadik kolléga (József - a szerk.) pedig műszakvezetőként került felelősségre vonásra.

.

Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!

www.pszicho.net

Szilánkok IV.

.

„A büfé nem feketén működik! A szalámit áruló nővérkének milyen engedélye van? Vajon Ő ad számlát? Továbbá: készítéséhez, árusításához, többféle engedély szükségeltetik. Bízzunk benne, hogy meg van. Részemről a téma lezárva.

„Gondolom olyan, mint annak, aki a túrót "árulja" a szupervizornak. Vagy a professzor úr ad az adományról elismervényt?”

„Senki sem állította, hogy a büfé feketén működik, csak azt kérdezték, hogy a lakók, ha maguknak vásárolnak /és nem a terápiások helyettük!/, akkor miért nem kapnak számlát? Ha ez igaz...”

A belső ellenőrnek milyen engedélye volt a butikjából visszamaradt kínai bazár kiárusításához a fogiba? Számla nélkül... Hónapokig győzködték az embereket, hogy vásároljanak... Szegény dolgozó meg vásárolt félelmében a selejtből, nehogy kikezdje az, aki már sokakat megrágalmazott és eltávolíttatott az intézményből! Téma lezárva?”

„A szalámi árusnak is kettő autójuk van. Közalkalmazotti fizetés+ minimálbér!!!”

„Az a baja, hogy a szalámiért pénzt kért a kolléga! Valószínű máshoz szokott...”

„"A szalámi árusnak is" - mert kinek van még két autója?  Közalkalmazottként, köztisztviselőként? Vagy a szociális osztályra is tett már panaszt?

Igazgatónőnek szolgálati autója van. Férje meg a szociális osztály vezetője. Kíváncsi lennék a „bennfentesek” milyen támogatásokhoz jutottak, és milyen igazolások alapján? Jelige: közalkalmazotti fizetés+minimálbér”

„Azt én sem tudom, minek valakinek szolgálati autó, ha nem jár be dolgozni? Vagy azzal jár, a másik munkahelyére? Zsanának nem futja egy szolgálati autóra, a halasi intézetünk volt és jelenlegi dolgozóinak? Szegény zsanaiak. Náluk nincs senki, aki képzett lenne, vezetőnek, főnővérnek, könyvelőnek, orvosnak, (konduktornak* A szerk.)... Normális helyeken a polgármester a helyieknek ad munkalehetőséget, nemhogy még egy csomó pénzt fizessen ki útiköltség térítésre! Persze a diplomájának ára van! Az igazgatónőnk "támogatta" őt is, a húgát is... közpénzekből... Több ezer oldalnyi könyv, jegyzet fénymásolása, útiköltség térítés, stb...”

.

Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!

www.pszicho.net

Nem etikus, de törvényes?

.

Sajnos sok minden törvényes ma még Magyarországon, amivel mi magyarok nem értünk egyet. Így aztán az érintettek, azzal védekezhetnek, hogy nem etikus, de törvényes.

Jól érzi kedves levélírónk, hogy valami nincs rendben… (levele ITT!)

Fenntartói engedéllyel lehet vezetni két intézményt, bár lássuk be, nem túl etikus, hiszen egy ilyen intézmény vezetése egész embert igényel. Arról nem is beszélek, mivel indokolták a nyugdíjasok elbocsátását? Igazságtalannak tartották, hogy valaki két helyről is kapjon (kevés!) jövedelmet. Akkor ezt saját magukra miért nem vonatkoztatták? Vezetőink hogyan kaphatnak két helyről is főállású, vezetői bért, vagy munkaidőben plusz rész-, vagy másodállásért fizetést!

Bizonyosan igazgatónő a szolgálati gépjárművét, engedéllyel használja a két általa vezetett intézmény között is. Ha így van, nem köthetünk bele, legföljebb nem értünk vele egyet, mivel a két intézmény fenntartója nem azonos.

Egy ilyen intézmény élén álló vezetőnek a szolgálati gépjármű biztosítható, amennyiben van rá pénz. Magáncélra is használhatja. Igaz, a törvény nem tiltja, hogy magán célú felhasználás esetén, saját pénzből tankoljon! Szerintem a levélírónak sem ez a problémája. Senki sem tenné szóvá, ha az igazgató az intézményt szakszerűen, a rábízottak (lakók, dolgozók) érdekeit képviselve vezetné. A tények azonban sajnos nem erről tanúskodnak. Ennek ismeretében a gépjármű használata tehát jogszerű, de mégsem túl etikus.

Véleményem szerint a szegénység, szűkösség oka nem a virtuális világválság, hanem az erkölcsi válság. Szomorúan látjuk, hogy az egész országban évek óta lopják a közvagyont, s ennek is mi isszuk meg a levét… Ráadásul addig szajkózták, hogy a végén természetesnek vesszük, hogy rosszul élünk. Pedig miattuk van rossz sorunk! Mi csak dolgozunk évek óta, és egyre nehezebben fizetjük ki a számlákat…

A kártyapénzt nem kapják meg a dolgozók, mert a gazdasági vezető elmondása szerint, az intézmény nem tudja kispórolni. Tehát ez is törvényes, bár ez sem etikus, mivel jól látjuk, mi mindenre folyik el a pénz az intézménybe.

Bár köteleztek mindenkit a bankszámla nyitására, a törvény szerint a dolgozót ennek fenntartására nem kötelezhetik, költségei (kártyahasználattal évi 20-25 ezer forint!), kötelezően nem terhelhetik, azaz a számla felmondható. A munkahely köteles a munkavállaló jövedelmét, teljes egészében, - a dolgozó számára költségmentesen - kézbesíteni!

Reménykedünk, hogy hamarosan a törvény, az etika, és az erkölcs teljességgel fedni fogják egymást, és nem lesz többé romboló senki számára!

.

/Ajánlott olvasmány: Felelet.net - Rombolók 2009.06.15.  ITT! /

.

Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!

www.pszicho.net

2010. május 25., kedd

Szilánkok II.

.

Kastyják János (Rotary) – Simon Ilona (BKMÖ PFBO) együttműködése II.

.

Előzmény ITT olvasható!

„A halasi Rotary Klub honlapján olvashatsz a dokumentumfilmről részletesen.  A producere Kastyják János ügyvéd úr. Vajon miért nem vetítik le, szívesen megnézném!!!:):):) „

.

Anonim levélküldés: ITT!                                          www.pszicho.net

Szilánkok I.

.

Kastyják János (Rotary) – Simon Ilona (BKMÖ PFBO) együttműködés I.

2008. október 8. Zádory Édua hegedűművész jótékonysági koncertje az intézmény lakói javára .

.

„Emlékszünk az ott elhangzottakra, ugye? (igazgatónő/híradó)”

„Kerítésről volt szó, vagy nem?   Nézzék vissza a halasi Híradót!   Egyébként változatlanul látom a rozsdafoltokat!”

„Másfél éve már...”

„A Zádory koncert bevételt már megkapták az osztályok.”

„Ők erről miért nem tudnak?”

„Ha megkapták az osztályok, akkor mire fordították? Írják már meg az illetékesek!”

„Nem kell már ezen kiakadni, mindent elloptak maguknak! Semmit nem kaptak az osztályok pluszba!”

„A Zádory Édua jótékonysági koncertjének is a Rotary Klub volt a szervezője, Kastyják János a házigazdája. Na, a bevétel sem jutott el a lakókig! Erről tud Kastyják úr, és tudnak a Klubba?”

.

Anonim levélküldés: ITT!                                          www.pszicho.net

Tisztelt Levelezők!

.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány egy nemzetközi szervezet, amelynek központja Los Angelesben található.

Amennyiben valaki kíváncsi több adatra, akkor tanulmányozhatja a www.emberijogok.hu (ITT!) vagy www.cchr.hu (ITT!) oldalakat. 

.

Üdvözlettel:

Hídvégi Klára

.

Anonim levélküldés: ITT!                                          www.pszicho.net

2010. május 24., hétfő

Közös gond

.

"Azok, akik a saját bőrükön érzik, a rossz bánásmódot, azoknak hiába mondja bárki is, hogy rózsaszínű szemüveggel nézze.

Az nem a képviselők feladata, hogy ezeket az ügyeket elsimítsák! Az viszont, az ő felelősségük is, hogy ezek a dolgok az igazságszolgáltatás elé kerüljenek, ott a megfelelő vizsgálatokat segítsék, és mindent elkövessenek az emberek jobb életkörülményeiért.

Vizsgálják ki és vessenek véget a megaláztatásoknak, bántalmazásnak!

Ehhez másfajta szemléletre van szükség, nem színes szemüvegen kell nézni. A szemléletváltás mindenekelőtt, ez nagyon fontos. Emberek, gyerekek élete a tét. Nem mindegy, milyen bánásmód mellett élik mindennapjaikat. Nekik is joguk van, emberhez méltó körülmények között élni. És mi fizetésért gondozzuk őket, akkor a legjobb tudásunk szerint kell ellátnunk őket. Nem büntetni, ha van ok, ha nincs! A gondozottak is érző emberek!

A vezetőinknek is tudomásul kell venni, Ők a gondozottakért vannak, és a megfelelő gondozásért nagymértékben, felelősséggel tartoznak. Ha ez a felelősség nekik erőn felüli, nem képesek jó színvonalon ellátni, akkor mondjanak le! Adják át a helyüket olyan dolgozóknak, akik képesek átérezni az intézetekben történt problémák súlyát, hiányosságait, és tenni annak érdekében, hogy a jövőben ilyen esetek ne fordulhassanak elő!"

.

Olvasónktól kaptuk. Köszönjük!

.

Anonim levélküldés: ITT!                                          www.pszicho.net

Olvasói levél LIII.

.

Dr. Domokos Győző levele

Igazából a halasi ügynek és a kecskeméti Juharos témának is az az alapvető kérdése, hogy létezhet-e a hivatalos állásponttal ellentétes "nézőpont", vagy sem? A "ki lép és ki marad" igen elgondolkodtató hozzászólás, ugyancsak ezen kérdéskört feszegeti, ahogy mi a Juharosok is. A hivatalostól eltérő, ne adja Isten azzal szembehelyezkedő véleménnyel bíróknak, a középkori módszerek szerinti "eretnekké nyilvánítása" nem más, mint az érvek helyetti erőszak, hatalom alkalmazása, pedig 2010-et írunk már! (legalábbis papíron)

A baon.hu oldali egyik tárgybani cikkhez (gyámhivatali vizsgálat) való hozzászólás lehetőségét (majd 1500 után) moderálás címén nem csupán az egyes kifogásolható hozzászólóra nézve, hanem mindenkire kihatóan törölték. (! A szerk.) Bosszúhadjárat, politikai kampány, 2-3 ember lejáratókampánya! Ez volt és ez jelenleg is a hivatalos álláspont a másképpen érzők /gondolkodókkal szemben, mindezt persze hatalmi pozícióból megítélve/ előadva.

Vagyis nem lehet másképpen látni a dolgokat és történéseket, csak a hivatalos szemüvegen keresztül nézve rózsaszínben?

A középkori inkvizítorok már régen eltűntek, rájuk senki sem emlékszik, ellentétben jó pár áldozatukkal.

Egyedül egy főinkvizítor (Torquemada) kivétel, de csak azért, mert ő is úgy végezte! De ettől még nem lett az eretnekégetőknek igazuk!

Köszönjük!

.

Anonim levélküldés: ITT!                                          www.pszicho.net

2010. május 23., vasárnap

Ki lép és ki marad?

.

"A szabványos ember kialakításának leghatalmasabb eszköze a bűntudaton kívül a tekintélyuralmi elv.

A tekintélyből hatalom és presztízs sugárzik; ezt előítéletek rendszere támogatja meg.

A tisztelet a függőségen alapul, és hatalmi pozícióból érdem híján is kikövetelhető. Ezt tette a vezetőség.

A tisztelet többnyire nem a személyre, hanem a funkcióra irányul, és ezért a szabványos ember könnyen alkalmazkodik hozzá.

A szabványos ember a megszokott folyamatokat törvényszerűeknek és kívánatosaknak fogja fel. Ha bevezetnék azt a szabályt, hogy a tévé bájos bemondónői minden megszólalásuk előtt háromszor összeütik a tenyerüket, akkor néhány hónap múlva csak úgy özönlenének a felháborodott levelek, ha valamelyik bemondónő elmulasztaná ezt.

A szabványos ember szabványostól eltérő magatartástól egykettőre zavarba jön, ha valaki a megszokott folyamatok létjogosultságát, szükségszerűségét, megváltoztathatóságát kezdi firtatni.

Az ilyen magatartással szemben aranyigazságokat vonultat fel. "Mindig az erősebb kutyáé a kutyakisasszony", mondja, vagy "Nyomtató lónak nem kötik be a száját".

A szabványos ember legtorzabb tulajdonsága a kritikátlan törvénytisztelet, ezért oda kell figyelni a más véleményekre, és kilépni a szabványosság alól, és merni meghozni a saját döntést, saját kritikát, saját véleményt.

Felkapni a fejet a két ápolónő hatalommal szemben lévő állításával, igazságával, mert ők azok, akik kiléptek a szabványos ember mítoszából." 

.

Olvasónktól kaptuk. Köszönjük!

Anonim levélküldés: ITT!                                          www.pszicho.net

Megerősítés

.

"Gratulálok az összegzéshez!

Csak alátámasztani tudom a véleményezésemmel, és avval a tudattal, hogy ott az igazság!!!

Írom ezt, nem, mint belső ember, de aki sok évet mégiscsak ott élt meg, ebből a tébolynak tűnő visszásságokból.

Ja, igen, a hallgatás nem azt jelenti, hogy nem lát és nem érez az ember, és bármennyire is feltűnő, még értelmezi is a dolgokat.

Méltán lehetett figyelemmel kísérni egy hatalmat kapott új vezetőség emberiességének eldeformálódását.

Az anyagiasság előtérbe kerülését, önös érdekek feszülését, a nemes céllal ellentétben, amely a kezükre bízott 355 fő ápolt jólétét is veszélyeztette, veszélyezteti, s lehet, nem túlzok, egészségét is indirekt módon.

Tisztelet, annak a sok dolgozónak, aki a nyomás alatt is hithűen végezte, és végzi a munkáját, még akkor is, amikor napi rendszerességgel esetleg úgy megy be a munkahelyére, hogy előtte beveszi a kis nyugtatóját.

Vagy, ne adj ég, pszichoszomatikus betegségekkel van táppénzen időnként, mert nem egyforma a stressz tűrő képessége az embereknek.

Arról már nem is szólva, hogy öngyilkosságba menekült a probléma megoldásáért.

Egy imát az áldozatokért, legyen az ápolt, vagy dolgozó!"

.

Olvasónktól kaptuk. Köszönjük!

.

Anonim levélküldés: ITT!                                          www.pszicho.net