2010. július 30., péntek

"Vizsgálatot kérnek a botrányba keveredett intézmények ügyében"


"KECSKEMÉT  | Csütörtökön rendkívüli ülés összehívására szólította fel Bányai Gábort, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét a közgyűlés MSZP frakciója.
2010. január 28. 13:49

A szerkesztőségünkbe is eljuttatott levélben a kecskeméti Juhar utcai Szakszolgálati és Gyermekvédelmi Intézményben valamint a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában történt események ügyében kér soron kívüli tájékoztatást az elnöktől az MSZP frakció. A 12 képviselő által aláírt levélben dr. Balogh László mindkét intézményben mindenre kiterjedő, alapos vizsgálatot szorgalmaz a fenntartó részéről, amely "nem kerülheti meg a fenntartó önkormányzat illetékeseinek a felelősségét sem az ügyben."

Dr. Balogh László a közgyűlés elnökéhez is eljuttatott levélben úgy fogalmaz:
"Nem alaptalan azt mondani, hogy a nyilvánosságra került ügyek lavinát indítottak el. A tények magukért beszélnek... Mindkét esetnek vannak közös vonásai, és felelős fenntartói magatartással elkerülhető lett volna az országos botrány, hiszen ezek a panaszok nem új keletűek, hanem már a múlt évben tudtak róla az illetékesek az önkormányzatnál."

Természetesen megkerestük Bányai Gábort is, mit szól az MSZP frakció indítványához:
– Hétfőn a Juhar utcai intézményben és a kiskunhalasi pszichiátrián is elindultak a fenntartói vizsgálatok, ezeket én magam kezdeményeztem. A  megyei önkormányzat mellett a gyámhivatal is vizsgálódik mindkét intézményben. Az a véleményem, érdemes lenne ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét megvárni. Éppen ezért a rendkívüli ülés összehívásának jelen pillanatban nem látom sok értelmét. A következő megyei közgyűlés február 12-én lesz, ott természetesen mindenki felteheti a kérdéseit és elmondhatja észrevételeit mindkét intézménnyel kapcsolatban, illetve szívesen adok tájékoztatást a vizsgálatok aktuális állásáról. Emellett személy szerint is úgy gondolom: mindenkinek az az érdeke, hogy megfelelő megoldást találjunk mindkét intézményben."
.

Régebbi írás a baon.hu portálról

-------------------------------------------------------------------------------------

Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

2010. július 28., szerda

Nonszensz


A megfenyegettek II. (Lásd ITT!) írásomban foglaltak elindítottak egy lavinát… 
Elgondolkodtam. Mibe is kerül ez nekünk, nem csak pénzben, hanem időben, energiában, stresszben… S ez még csak a kezdet!

Szerintem a nem megfelelő emberek, nem megfelelő helyen állapot egy szikrája robbant csupán.

Nem elég, hogy egy kolléganő, lakók és munkatársak előtt – általuk megesősítve – tettlegességgel megfenyeget. Igen, nőről van szó… Ez ráadásul, a mi kultúránkban elképzelhetetlen!
Meg kell élnem, hogy nincs egy kollégám se, aki segítő attitűddel rendelkezne, ami ezen a pályán nélkülözhetetlen. A segítő szakmában elképzelhetetlen, ha valaki bajba kerül, ne siessek azonnal a segítségére! Bárki legyen az illető, és bármit gondoljak róla…
Aztán nekem kell megkérdeznem a főnökömet, hogy hallotta e mi történt, miután megbizonyosodtam róla, hogy mindenről beszámoltak neki a munkatársaim. Nekem kell helyretennem azon elképzelését, hogy konfliktusom volt a főnővérrel… Nem nekem volt vele konfliktusom, ő jött át a munkahelyemre, munkavégzés közben, hogy számon kérjen arról, amit nem én írok a blogon, és megfenyegessen! Majd nekem kell kérnem a felettesemet, hogy menjen föl és tájékoztassa igazgatónőt, és tolmácsolja kérésemet, hogy biztosítsa számomra is a munkához való biztonságos körülményeket!
A következő (hétfői) munkanapra kaptam tőle időpontot.
Hétvégén „agyalhatok”, hogy hagyjam, vagy ne hagyjam… Nálam okosabb emberek tanácsát követve, felveszem a kapcsolatot hatóság embereivel, akik határozottan azt javasolják, tegyek feljelentést. A döntéssel én is egyet értettem, - mint már írtam, - nem csak magam miatt.
Hétfő reggel várom igazgatónőt, de már időpontom van a hatósághoz. Igazgatónővel - kérésére - az időpont átrakva délutánra
Irány a hatóság, feljelentés.
Vissza, majd délután megyek igazgatónőhöz. Ketten várnak, a főápoló asszonnyal. Elmondom panaszom, feljegyzés készül (jegyzőkönyv formájában). Kérdezi igazgatónő vállalom-e a szembesítést? Értelme ugyan semmi, - előre tudom a válaszát, - de vállalom. Felhívatják, tagad, nem emlékszik, hogy megfenyegetett
Minden tanút felhívatnak, aki bent van, és egyesével behívják őket, akik közül senki sem hallott semmit.  Még az is azt mondja, hogy nem hallott semmit, aki ott sem volt!
Tudom, hogy hallották, ha nem élesbe, akkor utána, de senki sem mondta el. Nem mindenki hazudott, volt, aki csak elhallgatta a valóságot. Rosszul esett, bár meg nem lepett. Sajnáltam őket. Rossz lehet hazudni, akár bosszúból, akár számításból, akár félelemből…
Ez is értelmetlen volt – ahogy sejtettem előre, s ahogy a blogon megjósolták. Utána behívják a jogász urat, aki megállapítja – helyesen -, hogy a történteknek nincs munkajogi szempontból konzekvenciája.
Igazgatónő eltekint a szóbeli figyelmeztetéstől, mindkettőnk esetében, de tőlem azt kéri, ne írjak a blogra a kollégákat sértő dolgokat, tőle pedig azt kéri, hogy "Ilyen pedig még egyszer elő ne forduljon!" Igazgató asszony ezen elszólásából kiderül, hogy pontosan tudja, ki mondott igazat... "Kerüljön el engem." Ezzel én nem értek egyet, hiszen egy munkahelyen mindkettőnknek lehet dolga a másik munkaterületén, ezért ez nem elvárható, de a normák szerinti viselkedés, az igen.
Egy hét múlva kihallgatásra hívnak, ahol újra – immár negyedszer- kell elmondanom, a történteket. Munkaidőbe, (saját gépjárművel) újabb két órát vesz igénybe… Igazolást kell kérnem a távollétre, amit lehet, hogy levonnak a béremből…

Mibe kerül ez nekem? Mennyi idő, mennyi munka, mennyi stressz, mennyi újabb csalódás, vagy megerősítés, mennyi energia, mennyi telefonszámla stb… Mibe kerül ez a szereplőknek: igazgatónő, jegyzőkönyvvezető, főnővér, tanúk, jogász, ügyész, titkár, nyomozó… az infrastruktúra, stb. Mibe kerül ez az adófizetőknek?
És még nincs vége!

Mindez azért, mert nem megfelelő emberekkel hígították fel a szakmát… Valószínűsíthető, hogy nem ez az egyetlen eset, amikor a szakma ütközik a hozzá nem értéssel…
Összességében, hatalmas károkat okoznak nekünk, s az egész országnak.


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

2010. július 27., kedd

Amikor a politika beleszól II.


A miniszter szó, szolgát jelent, ezt gyakran elfelejtik. Jézus maga mondja, „hanem a ki közöttetek nagy akar lenni, legyen a ti szolgátok;” (Mt 20,26).

A politikusoknak, minisztereknek, nyomozóknak, ügyészeknek, bíróknak, orvosoknak… mindenkinek, a rábízottak védelmét kell szolgálnia… Ez egyetemes parancs: erre tesznek esküt! Aki ezt megszegi,- bármilyen célból is - méltatlanná válik tisztségére, hivatására. Ellenszegül Istennek, saját fogadalmának, így hivatása sincs már többé. Oda a becsülete, a tisztességenincs haszon, érdek, cél, mely szentesíthetné hitszegését!

Láttuk mi történik, amikor a politika nem szól bele, illetve amikor a politika beleszól abba, amihez nem ért… (Lásd: ITT! és ITT!) Ezt tapasztaljuk hazánkban lassan egy évszázada, intézményünknél egy évtizede. Pedig a politikusok értünk vannak, nem mi vagyunk ő értük. Ahogyan a hivatal is és sorolhatnánk… Szóval mi vagyunk a betegekért, nem ők miértünk!

Amikor elfeledkeznek erről elöljáróink, megpróbáljuk őket a lehetséges és törvényes eszközökkel a helyes útra téríteni. Nagy tudású emberekkel nincs is gond, ők taníthatóak, mert szomjazzák a tudást. Alázatosak, még a legkisebbeket is megkérdezik, mert tudják, hogy ők is növelhetik bölcsességüket… A baj azokkal van, akik kicsit többet tudnak az átlagnál, vagy csak több végzettséget igazolnak, s ehhez még hatalmat is szereznek, de élni már nem tudnak vele (csak visszaélni), mert hiányzik a kultúrájukból, nem hozták otthonról… (Amit hoztak, az a fölfele bólogat, lefele tapos elve.) Mégsem ez a legnagyobb baj, hanem a szándék hiánya, a jóra való törekvésé…

Ilyenkor fordulhat elő, hogy a gyanúsítottakból nem lesznek vádlottak, pedig minden tanúvallomás, alaposan alátámasztotta ezt!
A politika beleszólt… nincs több vádlott, elég ez a három, le kell zárni a nyomozást, nem lesz több vádemelés! Így aztán úgy tűnik, egyelőre a gyanúsítottak megúszhatják, P.K., Gy.A., K.R. és V.G.!
A másik háromnak kell elvinni a balhét! Felsőbb utasításra! Politikai utasításra, nagyon magasról! A főügyész urat hányszor fenyegették meg?

Sérti az igazságérzetemet, nagyon! Nem akarom én, hogy bárki börtönben kerüljön, de azt igen, hogy aki bűnös a vádakban, örökre tartsák távol az összes humán pályától! A felelősökkel együtt! Az ő alkalmatlanságuk generálta ezeket a tragédiákat!

Tisztelt politikusok! Meddig mernek még elmenni? Milyen eszközöket akarnak még bevetni túl a fenyegetésen, és nyomásgyakorláson? Zsarolás, megfélemlítés, netán tettlegesség?

Tisztelt megfélemlítettek, megzsaroltak! Ne hagyják magukat! Ha összefog a társadalom jót akaró része, és nemet mond végre ezekre az aljas eszközökre, akkor lesz csak érdemi változás. Lehet, hogy ez egy két (látszat)barát elvesztésével jár, de ki akarna ilyen barátokat magának! Talán Orbán Viktor miniszterelnök úr? Nem hiszem… Még az ellenségünknek se kívánjuk!

Rendet ígértek! Ezt várjuk, mi választók! Legyenek szívesek a takarítást elkezdeni, ha szabad kérni, először a saját házuk táján, még ha fájdalmas is!


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

2010. július 26., hétfő

Olvasói levél LXXIII. - Kis múltba tekintés


„Pirtóra szorult egy harmadrendű újságíró V. I., együtt élve egy vízvezeték szerelővel, nagy nyomorban.
Akkoriban ott élt egy Ganz gyári vasmunkás N.F. szemet vetett rá, melyből végül kapcsolat lett.  Eltelt egy csomó idő. Az N.F. elhatározta, miután őt a FIDESZ felkarolta és pártvezér lett belőle, hogy a kiskunhalasi szociális otthon öregedő igazgatója helyett, igazgatót csinál belőle.
A kiskunhalasi FIDESZ más véleményen volt, ők Lajos Tibor, akkor már befutott magas képzettségű embert fogják javasolni igazgatónak.
Megszületett az első ellentét.
N.F.-nek a kiskunhalasi otthonban sok kapcsolata volt és akkoriban már ott dolgozott Z.Gy-né is, és Bozókiné. A kapcsolatok és Z.GY.-né segítségével sok belső információt és adatot vittek ki az intézetből, melyekre építve írták meg közösen a V.I. (S.I.*) pályázatát.
A halasi Fidesz fel volt háborodva és a szocialisták segítségét kérték, hogy ne egy volt újságíró, hanem a szakmai tudása magaslatán lévő, L.T. legyen az igazgató.
A szocik ezt meg is ígérték, de N.F. akkor már a megyegyűlés elnökhelyettese volt, és a megyei vezetés jóváhagyásával fentről megegyeztek a szocikkal, és olyan pályázatot írtak ki, melyre az S. I. lett az esélyes, továbbá ő rendelkezett a bentről ellopott anyagokkal, valamint a Z.Gy.-né az ügy gyorsítása miatt sok - sok feljelentést tett a Ciliék (előző igazgató asszony*) ellen a megyéhez.
Az ügy tehát el lett döntve, a V. I. vagyis S.I. lett az igazgató és a Z.GY-né teljhatalmat kapott a szolgáltatásaiért cserébe.
Bozókiné végül terhessé vált, ezért aztán a Z. Gy-né őt is kicsinálta.
Ő az, aki egyáltalán nem érdemel kegyelmet.”


Olvasónktól kaptuk. köszönjük!


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

2010. július 25., vasárnap

Talán eltévedt???


 

Ha valaki felismeri a képen látható urat, kérem jelezze, mert eltévedt!!!


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

Opel Movano


 


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

Beszámoló


Az intézmény 2009. évi beszámolója megtekinthető: ITT!


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

Olvasói levél LXXII. - A betegekről szó sem esik


Nem hatódtam meg a fenntartó iszonyatos "erőfeszítéseire" gondolva, amit azért tesz, hogy intézményeit működtesse. Valóban ez a dolga. Ehhez jól fizetett munkatársai vannak - minden területre (pl. szakmai segítségadásra, pénzügyi részre stb.). Választott és kinevezett emberek a fizetésükért csak meg kell, hogy dolgozzanak - még pedig úgy, hogy ilyen ügyek ne forduljanak elő, mint amelyek a kiskunhalasi intézményben is. Ezzel azt hiszem, egyet kell érteni. A blog válaszol XVI-al az a gondom, hogy a betegekről, a bántalmazottakról, megalázottakról szó sem esik - mintha valami gép működéséhez való pénz lenne csak a fontos! Már bocsánat, - ott emberek vannak betegként, nem önként, hanem szükségből. Számukra különlegesen emberi bánásmód és pénz is jár. Amivel el kell tudni számolni, elsősorban a vezetésnek, hogy arra fordítódott, amire elsősorban kell - a betegek jobb életkörülményeire, ellátásukra, kezelésükre, és becsületesen dolgozók bérére.
Nem is értem - olvasva a hozzászólásokat, hogy mi ez a nagy rokoni összefonódás ott az intézményen belül a vezetőségnél, nincs összeférhetetlenség? Erre nem figyelt fel senki az ellenőrzések nyomán?
Azt sem értem, miért azok kapnak elmarasztalást, akik végre besokalltak és mertek szólni. Aki ezt nem érti meg, kicsit alkalmaznám vele szemben azt az elbánást, amit a betegek ott az ominózus 7-es osztályon kaptak. Azután beszélgethetnénk velük tovább a szerzett tapasztalatokról, élményeikről. Addig meg, győzködjék a fenntartót, hogy fogadják el, hogy a bejelentések jogosak voltak - s lépniük kellett volna már korábban is a jelzések, az ellenőrzéseik alapján.


Névtelen hozzászólásként érkezett. Köszönjük!


Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
www.pszicho.net

Csak nem összetört? Vagy propeller lett ráépítve?
Anonim levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT
www.pszicho.net