2011. január 29., szombat

Bolondok haza


A segítő szakma örök dilemmája, hogy ki, kin segít?
Élcelődve szoktam volt mondani, hogy azért veszek föl köpenyt, hogy meg tudjanak különböztetni a betegektől…
Tanultuk, tapasztaltuk, hogy bizonyos szakágak vonzzák a klienseiket a pályára
Bizony, sokszor nehéz eldönteni ebben a szférában, hogy ki beteg, ki a rászorult, s ki a segítő, ki a gyógyító?

Döbbenten látni, hogy ez bizony más „iparágban” is így van… Lássunk erre is egy élő példát…

Nem régen „kiállítással” egybekötött alternatív bált rendeztek Bolondok haza! címmel, a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI), közismert nevén a Lipóton, vagy a Sárgaházban… a bál szervezői inkább a Bolondok Háza névvel illetik.

Nos, hogy ki a "bolond", s ki nem, döntsék el önök… 

A rövid videó megtekinthető:  Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

Valamikor így volt, de az a múlt! Reméljük.

.
 

Nagyításért kattintson a képre!

Szívből remélem, most nem befolyásolja senki az ellenőrzést! Nem úgy, mint jó pár évvel ezelőtt, amikor a másik ellenőr odaszólt annak, aki talált valamit: "Haladjunk, haladjunk!". Igaz, az odaszóló már nincs a munkahelyén, de mindig vannak olyanok, akik simítanának
Ennek az ellenőrnek kívánunk sok sikert és igen is találja meg a csalásokat éppúgy, mint a menetlevelet, útiköltségelszámolást és bízunk abban, hogy most senki nincs a háta mögött, aki nem engedi megtalálni a visszaéléseket!


Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

Olvasói levelek XCII. - Igaz történet


Igaz történet!


Amikor nagy összegben vásárolnak a betegeknek egy helyen, akkor a számlán az eredeti összeg szerepel, de a pénztárnál visszaadnak 10%-ot kézbe. Na, ezt az összeget a főnővér, a terápiás nővér, már aki, elteszi magának. Volt egyszer, az egyik dolgozó ment ki így vásárolni. Ugyan így járt visszakapta a 10%-ot. Nem szólt az intézetben semmit, hanem egyenlő arányban szétosztotta (?! a szerk.) az akkor dolgozó kollégák közt és elmondta honnan van. Ezután jött a baj! Az illetékes főnővér elővette, hol van a pénz? Vissza kellett adni és ment az ő zsebébe. Úgy szépen, ahogy a többi.
Innen is látszik az osztályos dolgozóknak nem igen jutott a betegek pénzéből semmi, sőt egyáltalán nem!”

Ezek szerint abban érdekelt, hogy minél többért vásároljon. Minél drágább dolgot vegyen! Így a melltartós vásárlás - emlékeznek még, a lakó pénzén megveszi a Triumph melltartót, a lakó meg kap egy "ócsót" a dobozba (!) - is plusz értelmet nyer. Még pénz is jár utána...
Egyébként az sem természetes, hogy a visszajáró 10% nem a lakókat illeti! Normális esetben, visszaforgatnák a lakók javára...

Így könnyű megszabadítani a lakót a pénzétől.
Nem becsületes az a nővér, aki így tesz. Végre becsületes csapatot kellene összeszedni, akik nem rövidítik meg a lakókat. Meg nem a rokonságból tevődik össze. Hanem szakképzett dolgozókból.”


Perennis

Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

Olvasói levél:
"Meg kell őket becsülni..."


"Szép estét, jó olvasgatást mindenkinek. Ahogy jönnek-mennek a körlevelek, lesz az több is, mint fél millió.

Igazi Magyarhoz híven, amit itt olvastam, olvasok, majd lementem spárgába. Szinte hihetetlen, hogy ilyen megtörténik a XXI. században. Tisztában vagyok vele, hogy minden vád igaz, mert olyan ember küldte szét a körlevelet, akit mindenki becsül, tisztel azért, amit tett az emberekért.
Elitelem az emberek bántalmazását, legyen az egészséges, vagy beteg. Mindenkinek joga van a megbecsülésre, tiszteletre és emberhez méltó életre.
Az ilyen ápolók menjenek az idegen légióba, ott a helyük, vagy takarítsák el magukat a földről.
Találkoztam a munkám során ilyen elvetemült emberekkel. Ezek az életben nem változnak meg, vérükben van minden élőlény kínzása, bántalmazása.
Példamutató büntetést érdemelnének, hogy soha senkinek ne jusson eszébe még egyszer ilyet tenni.

Az ottani vezetőket meg a feljelentéskor, fel kellett volna függeszteni. Azok az emberek hatalomvadászok és hataloméhesek. Képesek a gödör mélyére lesüllyedni csak hatalom legyen a kezükben.
Amikor szólnak, hogy olvassam el, valahol szégyenérzetem van azért, mert Magyar vagyok. Pedig az effajta viselkedés tőlem nagyon távol áll, de megérint.
Minden lelkiismeret furdalás nélkül el tudnék bánni ezekkel a segítő parazitákkal.

Kollégához hasonlóan kívánok minden jót, igazságot és vegye mindenki tudomásul, a beteg ember is ember, a pszichiátriai beteg pedig még érzékenyebb, mint az egészséges ember. Sőt, kimerem jelenteni, a jól kezelt pszichiátriai betegek sokkal nagyobb, őszintébb szeretetet tudnak árasztani.  
Meg kell őket becsülni, hisz nekünk is ott az ajtó, ahol bármikor be kell menni, ha tetszik, ha nem. Elég egy véletlen baleset.

Üdv. Sala Cameroon-ból (Yaound)"


Köszönjük! 


Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

2011. január 28., péntek

Amíg nem késő...


Kérjük, szánjon 3 percet a video megtekintésére! Csendben...

Megtekinthető: ITT! 2011. január 27., csütörtök

Ki ellenőrzi az ellenőröket? IX.


"Mégse tettek semmit?

Ajánlott küldeményt kaptak, amibe fel lett hívva a figyelmük a létező problémákra, törvénytelenségekre annak reményében, hogy ezeket kivizsgálják és azonnal helyre állítják a rendet.

Dr. Szikora János APEH központi hivatal 1054 Bp. Széchenyi út 2. – Küldeményazonosító: RL 6230000566 804 5
Dr. Siket Judit Szeged Délalföldi Regionális Államigazgatási Hivatal - Küldeményazonosító: RL 6230 000 566 808 7
Dr. Herczog László Bp. Szociális Minisztérium Alkotmány u. 3. Küldeményazonosító: RL 6230 000 566 806 1
Dr. Dudás Katalin Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Bp. PF.639. Küldeményazonosító: RL 6230 000 566 805 8
Pörzse Sándor Bp. Thököli út 105. ECHO Hungária TV RT. Küldeményazonosító: RL 6230 000 566 807 4 Feladás dátuma: 2009.07.27."


Olvasónktól kaptuk, köszönjük!


Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

Olvasói levél - Etika nélkül...


„Jó ideje olvasgatok itt a blogon. Hallottam egyik kolleginától mi történik Magyarországon a fogyatékos emberekkel. Igazat megvallva kételkedtem a szavaiban, de azzal tisztában voltam, Ő nem füllent.
Én ezeket a kegyetlen ápolókat kihoznám ide és lássák milyen az, ha egy embertársunkat kegyetlen kínzásnak vetik alá. Ha nem mozdul meg bennük semmi, akkor ezek az élőlények a nácizmus maradványai.
Nem értem a hosszú ideje tartó harc miért nem fejeződik be végre. Hisz vannak tanúk, feljelentők, sértettek. Elismerem a nyomozás elhúzódhat, de nézeteim szerint ezeket a könyörtelen dolgozókat fel kellett volna menteni a munka alól, sőt a vezetőket is. Mindenhol ezt diktálja az etika.
Azoknak az ápolóknak, akik ezt az aljaságot nyilvánosságra hozták, minden elismerésem, mert nem tudni minek tették ki magukat ezzel a feljelentéssel. Az ilyen gonosz emberektől sajnos tartani kell, mert mindenre kaphatóak.
Biztos vagyok abban, győz a jó, mert Isten letekint ránk és próbál megvédeni bennünket a rossztól.
Kívánom minden pszichiátriai betegnek, legyen a jövőjük szép, nyugodt
és mentes az elvetemült gondozóktól.
Ha időm engedi, olvasom a bejegyzéseket továbbra is.

Üdvözlettel: Egy Nigériában dolgozó egészségügyis”

Köszönjük értékes gondolatait és megtisztelő sorait!Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

2011. január 24., hétfő

Okafogyott feljelentés

  
K. Zoltán  jelenlegi gazdasági vezető, becsületsértés miatt feljelentette blogunkat.

Többszörös, telefonos egyeztetést követően, a mai napon kihallgatáson vettünk részt. Előzetes érdeklődésemre – mivel mindkettőnk személyéhez ragaszkodtak – megkérdeztem, hogy talán feljelentették a blogot? Azt mondta a nyomozó úr, hogy nem, csak beszélgetni, dumcsizni szeretne velünk…

A helyszínen tudtuk meg, hogy feljelentették a blog üzemeltetőit, Protestet és Perennist…
A konkrét szó, melyet a feljelentő megkifogásolt, a  h...ringyó volt. Nem emlékeztem rá… Rémlett viszont, hogy valaki korábban, felindultságában ezzel a kifejezéssel illette őt… Mivel az összes név, becenév, gúnynév, ragadványnév megjelenítődött, így ez is szerepelt a felsorolásban (Kétéltű - Kínos – gaz. vez. – más – langyi - méregképes - mérlegképes könyvelő – rózsaszín - cigány nyelvvizsgázó – feleségének állást csináló – otthon”dolgozó” – halálváró költőóriás, ezek szerepelnek pontosan a felsorolásban). Lásd: ITT! és ITT!

A kihallgatást követően a folyosón várakozva felhívtam barátnőmet, aki megdöbbent a hallottakon… 10 perc múlva visszahívott, és közölte, hogy a "h...ringyó" kifejezés nincs a blogon a nevezett cikkben. Nekem sem rémlett, de nem voltam benne biztos… Így azonban, a kihallgatás végén jeleztem ezt a nyomozó úrnak, aki az iratok között mutatta a felsorolást, melyben még szerepelt a sértő kifejezés. Most azonban nincsen sehol, tehát a Blognak - mint szabadon hozzáférhető internetes tartalomnak - nem része. Így, erre nehéz lesz bármit is építeni.
Az történt, hogy eredetileg szerepelt ugyan a cikkben, de sértő volta miatt töröltük azt. A másik oldalról többször kaptunk már ilyen üzenetet, „Nem baj, már elmentettük!” címszóval. Sőt, volt köztük több provokáció is, melyet az ellenoldalról írtak föl a blogunkra, hogy aztán megtámadjanak vele minket. Ezek eddig sikertelenek voltak, mert rövid időn belül töröltük az ilyen bejegyzéseket. Itt is erről lehetett szó.
Ez történt egyébként minden olyan írással, mely sértette blogunk szabályzatát. Lásd: ITT!

Ma meghallgattak bennünket - újfent –, egy olyan dolog miatt, mely már régen okafogyottá vált. Ráadásul, ha szólt volna az érintett, hogy vegyük le a sértő kifejezést, töröltük volna, ahogyan ezt - több vezető kérésének megfelelően - korábban is, jó néhányszor megtettük.  A feljelentéskor, már rég nem volt a nevezett kifejezés a blogunkon.

Tekintsünk most el attól, hogy az ön szájából ez a becsületsértés vádja, milyen rosszul veszi ki magát… Hiszen tudjuk, mások megalázása, fenyegetése, egzisztenciális félelembe tartása, nem okozott önnél meghasonlást… Józan ítélőképességgel érthetetlen, hogy míg a mások becsületébe gázolást összeegyeztethetőnek tartja, addig az ön személyét viszont szentnek és sérthetetlennek véli?
Jó lenne, ha megértené, senki nem gázolhat mások becsületébe. Még ön sem.


Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

Nevessünk egy kicsit, ránk fér :)

.

Laktanyában ordítozik az őrmester:
- Akinek van felesége az álljon jobbra, akinek nincs, az balra!
- És aki szexuális kisebbséghez tartozik, az hova álljon?
- Mögém, de jó szorosan!


 A kiképzőtiszt és a katona beszélget a laktanyában:
- Tizedes, maga tényleg azt terjeszti rólam, hogy a szexuális kisebbség tagja vagyok? - kérdezi a kiképzőtiszt.
- Elnézést uram, nem tudtam, hogy ez hadititok!


A szexuális kisebbségi horgászik, kifogja az aranyhalat. 
Az könyörgőre fogja a hangot:
- Kérlek dobj vissza, teljesítem három kívánságod!
Megesik rajta horgász szíve, visszadobja.
- Na, mi a három kívánság? 
- Sándor, József, Benedek.

2011. január 23., vasárnap

A Közalkalmazotti Tanács tagja voltam... II.


A személyem elleni folyamatos nyomásgyakorlást – minden felettesem szóbeli utasításba kapta… 
Kizártak a szakmai teamből, pedig évről-évre benne szerepeltünk az éves beszámolókban… Ezt többször, mással együtt megkifogásoltam, de mégis a beszámolókban maradt…
Közalkalmazotti kedvezmény igénybevételével kapcsolatban folyamatos gáncsoskodást vetettek be: többszöri „egyeztetés” az igazgatónő, valamint a főorvosnő irodájába… Több jogász bevonásával sem sikerült elérniük, mivel ragaszkodtam hozzá… Először a megyei főjegyző úr tett pontot a zaklatás megszüntetésére, majd az újabb választást követően főorvosnő fegyelmi eljárást kezdeményezett személyem ellen, melyet Dr. Martinov Tibor többszöri beavatkozását követően szüntettek meg… 
Főorvosnő azt találta ki K. Judit (7. osztály főnővére) elnökkel egyetértve, hogy csak akkor vehetik (pontosabban vehetem) ki a közalkalmazotti tanácstagok a kedvezményt, ha a tanács az illető személyt munkával megbízza, s ezt a főorvosnőhöz 2 héttel korábban benyújtott írásos kérelmen keresztül, melyen szerepel az időpont, valamint a megbízást adó és igazoló elnök neve, aláírása… Ezt nem fogadtam el, de ő mint a felettesem utasított erre… Ekkor kértem adja írásban, azt mondta megkapom, de a mai napig nem kaptam meg! Helyette panaszlevelet nyújtott be az elnöknek, személyemmel kapcsolatos fegyelmi okok kivizsgálására… (K. Judit azt mondta hetekig, hogy meg van a levél, amit várok, de kiderült az a levél egy panaszos levél, nem az, amire utasított a főorvosnő, mint felettesem…)

Egyetlen kérésemet, észrevételemet sem vették figyelembe, sőt annak ellenkezőjéről, napokon belül nyilvános választ kaphattam…
Több hivatalos levelem, melyet közalkalmazotti tanácstagként írtam igazgató asszonynak, beiktatás nélkül, a szemeteskosárba landolt… (ezek közül némely megtekinthető a dokumentumtárban). Ezek után levélben tájékoztattam a megyei elnök urat, mint munkáltatót, segítséget kérve tőle. A leveleim, - elmondása szerint - elkallódtak, az igazgatónő ugyanakkor mégis értesült róluk, hiszen azokat újabb retorzió követte…
Panaszomról – az intézményben zajló szabálytalanságokról, terrorról, azok dolgozókra gyakorolt egészségkárosító következményeiről, újból tájékoztattam a megyei elnök urat, melyet újabb meghurcolás követett…

Folyt. köv.
  


Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

A Közalkalmazotti Tanács tagja voltam...


Közalkalmazotti tanács tagságába való beválasztásom óta, mondhatni folyamatos nyomás alatt dolgozom…
Rendszeresek a munkakör módosítások, a napi ellenőrzések, a rapotrahívások… A vezetés kirekesztő, együttműködést megtagadó magatartása jellemezte a működést. Egyetlen témakörre szorítkozott a közös munka: az év végi beszámoló aláírása… Az ezzel kapcsolatos – lényeget érintő – észrevételeimet, mérlegelés nélkül, figyelmen kívül hagyták (kompetenciahatárok, valótlanságok)…
Működésünk 6 évében, soha nem jutottunk el a közalkalmazotti tanácstagok számára rendezett konferenciára… A meghívót sem kaptuk meg.
Egyetlen egyszer sem kérték ki a véleményünket, semmilyen jóléti ügyben, mint nyaralás, segítés, jutalmazás, kitüntetés, jelöltállítás, szavazatszámlálás, étkeztetési hozzájárulás, nővérszállón történő elhelyezés, nővérszálló bezárása… Sőt, a nővérszálló bezárásáról utolsónak értesültem, a lakókocsi üzemen kívül helyezéséről, tartásáról pedig ellenkező ígéretet kaptam (Lakókocsi szolgált korábban a dolgozók – személyválogatás nélküli – nyaraltatásához.).
Nem egyeztették velünk a költségvetési tervezetet, sem a 10 %-os leépítést, sem a nyugdíjasok elbocsátását, sem a szabadságolási tervet, sőt, ez utóbbit többszöri kérésem és figyelmeztetésem ellenére, folyamatosan jogszabályellenesen adták ki (részarányosan vetették/íratták ki a dolgozókkal)…
Az összes, - dolgozók érdekében tett - javaslatunkat lesöpörte igazgatónő az asztalról… Pl. étkezési hozzájárulás, nyaraltatás (lakókocsiban), beiskolázási támogatás, 6 órás munkaidő többlépcsős bevezetése, kártyapénz kifizetése, bérmegtakarításból jutalmazás, Mikulás-csomag, valamint alternatív jutalmazás (könyvutalvány, fitness bérlet, uszoda-bérlet, színház bérlet, konditerem…), - mondván, nincs pénz. Előzetes igényfelmérést követően megszerveztük a dohányzás leszokását segítő vizsgálatot helyben, kedvezményesen, de igazgató asszony nem engedélyezte az intézmény területére történő belépésüket, hiszen akkor mit szól majd a halasi konkurencia, nevezetesen, a Hospinvest gazdasági igazgatójának felesége!?


Folyt. köv.Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

Minden érdekli :) Ha nagy dolog azért, ha kicsi akkor azért!

L  Nagyításért kattintson a képre!


Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk: ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas

Egyre szebbek a Napfelkelték!

K
  
 Nagyításért kattintson a képre!


Levélküldés: ITT!           Bővülő dokumentumtárunk ITT!
"Mert megérdemlem!"            Kiskunhalas