2011. december 27., kedd

„Azt majd a független bíróság eldönti”…

 
Pár hete rendőrségi idézést kaptunk, valamelyik rágalmazási, becsületsértési ügyben…
A nyomozó egy olyan bejegyzés hozzászólásáról érdeklődött, melyet ő maga sem tudott megnevezni… A hozzászólás ismerős volt, no nem a blogról, hanem a bíróságon olvasták föl pár héttel korábban, hogy ezt sérelmezik a feljelentők… Nem mindhárman, csak a két vezető sérelmezhette, hiszen a hozzászóló Cica néven azt írta, hogy „Az itt felsorolt vádlóknak az Ő általuk elkövetett bűnöknek a negyed részéért is már rég börtönben kellene avasodni!" Lásd: ITT!

Szerintem, ezt minden törvénytisztelő ember így gondolja… Sőt, öt vezetőt a sajtóorgánumok szerint is gyanúsítottként, illetve vádlottként kezeltek, sőt kettő ügyében már született is ítélet, ha jól tudjuk… Tehát a Cica, csak véleményét fejezte ki, a hivatalos nyilatkozatokat követően. Ezek szerint a médiumokat is beperlik egyes vezetők ezért a híradásokért – ahogyan igazgatónő korábban megígérte -, netán a rendőrségi szóvivőket is? Vagy csak a névtelen hozzászólókat, vagy a nicknevet használókat, vagy a bloggereket? Kérdés az is, hogy a jelenlevő vezetők közül ketten, ezt az egy hozzászólást miért vették magukra, s a többi tízezret miért nem? Ugyanis közismert az a magyar közmondás, hogy „Akinek nem inge, ne vegye magára!”. Ha pedig igaza van, akkor nem feljelenteni kellene, hanem beismerő vallomást tenni… vagy tévedek?

Mindenesetre a múltkori bírósági meghallgatás után, - ahol nem mellesleg megtudtuk, hogy újra feljelentettek bennünket (ez már a harmadik!) – a párom azonnal törölte a kifogásolt bejegyzést, vele együtt részvételét is a blogról és átadta annak működtetését nekem… Már ami megmaradt belőle, hiszen sok bejegyzést törölt, mint szerző… (Ezt gondolom mindenki észrevette, még az is, aki megszokásból megidézte (megszólította) őt pár hónap után, a szokásos ellenhang stílusában, amit szintén törölni kényszerültünk.)

A kérdés felvetésében nem értettünk egyet a nyomozóval, hiszen ő abból az alapállásból indult ki, hogy a hozzászóló bűncselekményt követett el…  Ezt határozottan cáfoltam, hiszen ha ő bűncselekményt követett volna el, én lennék az első, aki ezt szóvá tenné… Sőt, bizton állíthatom, hogy tisztessége arra indította, hogy írásai révén segítse a nyomozóhatóságok, az ügyészség és a bíróság munkáját is… Ezt egyébként, mindhárom helyen meg is erősítették.
Válaszában kijelentette, hogy azt, hogy a Cica bűncselekményt követett el, vagy sem, azt majd a független bíróság dönti el!
Megütötte a fülemet a független szó Annál is inkább, mert a kezdetektől azt halljuk, - a kecskeméti Juhar utcával kapcsolatban is -, hogy milyen nagy politikai nyomás alatt dolgoznak a nyomozóhatóságok, az ügyészségek és a bíróságok is… Az utóbbinál gondoljunk csak a zárt tárgyalás elrendelésére, a fenyegetésekre, vagy a robbantásokra, amikor a koronatanú vallomását követően szülei házánál két autót is felrobbantottak „ismeretlen” tettesek… Ilyen nyomás, eleve csökkenti az igazságszolgáltatásban reménykedők esélyeit… Ráadásul ezt követően a tanúk, sorozatban vonták vissza a rendőrségi tanúvallomásokat a bíróságon, aminek következtében a nyomozókat is beidézték…
Szóval, normális esetben a bíróság dönti el… A mindenkori független bíróság…
Ma viszont, amikor ennek ellenkezőjét halljuk, hogy „nagy politikai nyomás alatt dolgoznak” az igazságszolgáltatás képviselői, akkor ez a megjegyzés, inkább elszólásnak hangzik, ami szintén megerősíti a függetlenség és pártatlanság miatti kételyünket…

Amint egy vidéki barátom mesélte, hogy a Csongrád megyei Munkaügyi Bíróság egyik bírája az ítélet után köszönőlevelet kapott a kormány(párt)tól… Hát, ha jól belegondolunk rémisztő a történet… Lehet ezt zsarolásként, félelemkeltésként, nyomásgyakorlásként, vagy befolyásolásként  is értelmezni? Vagy mást jelent? Mindenesetre a bíró is megdöbbent… Miért kell megköszönni a független bíróság független döntését? Miheztartás végett?

Reméljük, hogy esetünkben blogunkon az igazság és a visszaélések feltárását nem azért támogatták a hatóságok, hogy más érdekek mentén, más szereplők, a bizonyítékok megsemmisítésével, vagy elbagatellizálásával eltussolhassák azokat!

Én azért optimista vagyok, hiszek az igazságszolgáltatásban…
Mert az igazság egyszeri, isteni és örök. S ezt nem árt, ha mindenki tudomásul veszi…


Levélküldés: ITT!                   Az utolsó döfés: ITT!
"Mert megérdemeltem!"            Facebook            "A Vincze konklúzió": ITT!