2012. április 20., péntek

Érdemi intézkedés nem történt...


Szexuális rabszolgajátékokat tartott a betegeknek egy ápoló?


A Kiskunhalasi Városi Bíróságon ma folytatódik annak a három ápolónak a pere, aki ellen a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában lezajlott vizsgálatok után emelt vádat az ügyészség.

Delmagyar.hu - 2012.04.19. 06:15

A tavaly kezdődött tárgyalás kezdetén az egyik védő (dr. Kastyják János) zárt tárgyalás elrendelését kérte a bíróságtól, Nagyné Tajti Ilona tanácsvezető bíró pedig helyt adott a kérelemnek, azóta a nyilvánosságot kizárták.

Egy 2010 elején tett feljelentés alapján a rendőrség vizsgálatot folytatott az intézetben, majd az ügyészség vádat emelt három ápoló ellen. A vádirat szerint az egyik férfi szemérem elleni erőszakot követett el egy gondozás alatt álló emberrel szemben. A másik férfit azzal vádolják, hogy a testi sértés minősített esetét követte el, különös kegyetlenséggel, egy akaratnyilvánításra képtelen ember sérelmére, míg a harmadik ápoló ellen zsarolás a vád.

A korábban letartóztatott vádlottak szabadlábon védekeznek. A bíróság előtt megjelent a három vádlott, közülük ketten továbbra is az intézményben dolgoznak.
A tárgyaláson ott volt az egyik feljelentést tevő ápolónő. Lukácsné Vágó Judit a bíróság folyosóján elmondta: 18 éve az intézményben dolgozik ápolónőként. Szavai szerint 2009 őszén már jelezték az intézmény vezetésének, hogy elfogadhatatlan és embertelen körülmények uralkodnak egyes osztályokon, érdemi intézkedés azonban nem történt.

"Ezután nem volt más választásunk, mint az, hogy 2010 év elején feljelentést tettünk az ügyészségen" - mondta Lukácsné Vágó Judit.

Mint hangsúlyozta: szemtanúja volt annak, hogy a vád alá helyezett egyik ápoló verte a pszichiátriai és fogyatékos betegek otthonának ápoltjait, illetve "szexuális show műsorokat rendeztek" az ápoltak között, amiért cigaretta volt a jutalom.

Egy később felvett vallomás szerint nemcsak zsarolta, emberi méltóságukban is megalázta a betegeket a kiskunhalasi pszichiátriai otthon egyik ápolója. Elmondása szerint a férfi gyakran szórakozott azzal, hogy vízből, cigarettahamuból és csikkekből "kávét" készített, amelyet megitatott a betegekkel - írja a Magyar Nemzet.

Máskor félmeztelenre vetkőzött és női ápoltakkal masszíroztatta magát. Gyakran okozott súlyos sérüléseket azzal, hogy a kulcscsomóját hozzávágta a betegekhez. Az ápoló az ügy harmadrendű vádlottja és tagadta az ellene felhozottakat. Állítása szerint az otthon lakói szerették őt. (Lásd még: ITT! Húgyot itattak a betegekkel!)79 megjegyzés:

 1. Érdekes egybe esés az a tény,hogy már 3 lakó elhalálozott akik ellen a vádlottak elkövették a tetteiket. A negyediknek meg eltört a keze.
  Á nem történt semmi említésre méltó esemény az intézetben.
  Bennfentes

  VálaszTörlés
 2. Botrányos pályáztatásról beszél az érdekképviselet
  2012. április 20. péntek, 13:00 | PDF | Nyomtatás | E-mail

  Eredménytelennek nyilvánította a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a megyei intézményfenntartó központ kezelésében lévő közoktatási intézmények vezetői feladataira kiírt pályázatokat Kiskunhalason is.

  A döntést eljárási hibákra hivatkozva indokolta a szaktárca. A városban öt intézmény igazgatói állását érinti a pályáztatás, valamennyi intézmény eddigi vezetője újrapályázott a vezetői posztra, a döntést követően azonban a Vári Szabó István Szakképző Iskola eddigi igazgatója, Molnár Nándor visszalépett az újabb pályázástól. Botrányos pályáztatásról beszélnek a szakmai érdekképviseletek, további részletek a Halasi Tükör e heti számában.

  A tükör utolsónak írja a körösi úti pszichiátriát,ahol nem elfogadhatóak a pályázatok.
  Pécsen már lemondott az iskola igazgató Ő legalább nem rontja a hírnevét!

  VálaszTörlés
 3. A belső Marit kirúgta az igazgató az irodájából, bosszúból ha nincs bent az igazgató a belső Mari is távol marad.
  Folyamatosan csúsztatja a rengeteg többlet munkaidejét.

  VálaszTörlés
 4. Többlet munka ? Eddig sem csinált semmit! Ellenőrként a betegbántalmazást neki,főápolónak,főnővéreknek vagy az orvosoknak kellett volna jelenteni.
  Az helyett a betegverőkért sétáltak! Gabi

  VálaszTörlés
 5. A Mai Petőfi Népe is ír a pályázatokról.

  VálaszTörlés
 6. Hova pályázott a belső Mari csak nem elmegy (hála az égnek)?

  VálaszTörlés
 7. Ki költözik Marika irodájába,Andráshoz? Pár hónapra költözni hülyeség.Szeptember után ujból költözés ,beköltözött ki,Marika vissza.

  VálaszTörlés
 8. Káosz az intézményeknél
  Államosítás Viták kísérik az átvett helyek új vezetőinek kinevezését.
  A politikusok a rokonságot barátot szomszédot jelölték igazgatónak.
  Szakmai szempontokat nem vettek figyelembe. Fidesz táborát szaporítsa csak az a lényeg. Sok helyen újból kiírják a pályáztatást,mert elfogadhatatlan, hogy csalással nem a megfelelő szakembereket nevezik ki.
  Bács-kiskunmegyében a Pszichiátria pályázata körüli botrány,képet ad a fenntartóról annak hiányosságairól. és az igazságos elbírálás döntésképtelenségéről.
  Gábor

  VálaszTörlés
 9. A T.A. is ki van paterolva, abba az irodába az új csókosok és bimbócska megy.

  VálaszTörlés
 10. Nem a Mari megy azmb.landol máshová .

  VálaszTörlés
 11. Örüljetek neki, hogy végre elkezdett a talpára állni az igazgató! Fog még meglepetéseket okozni! Én szurkolok neki!!

  VálaszTörlés
 12. Szerintem térdre rogyott.Nem gondoltam volna,hogy Protestnek lesz igaza.Mentségemre szolgáljon intézetbe kerülése előtt nem ismertem.Ma hallottam nem kérték idejövetelét,ide kellett venni.Szűkebb közösséget nem tudott összetartani,hogyan tudna ekkora közösséget összefogni.
  Elhiszem,hogy fog okozni meglepetéseket,de a bumeráng visszalő.
  A gerinctelen jelzőért,/ahogy a főorvosasszonyt ismerem/ jogi következmény lesz ,az lesz első,utána jön a többi.

  VálaszTörlés
 13. Azért kellett ide hozni mert Lukács László képviselő azt akarta.
  A foglalkoztatóba maradt volna az oké,igazgatónak azonban nem oké!
  Első lépésének a bántalmazók elhelyezése az ápolástól kellett volna lenni.
  Sajnos ész nem volt annyi,hogy elfogadhatóvá tette volna magát igazságos határozott döntéseivel. Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme Bányai Gábor szavai szerint,most már Kerényi kormánybiztost Bányait mint volt fenntartó elnököt akik nem akartak szakképzett gyakorlattal rendelkező igazgatót Őket nem illeti meg az ártatlanság vélelme. Ők csak hazárd játékot játszanak a pályázókkal! Remélem a pályázók kiadásaikat saját zsebből finanszírozni fogják! Idő húzás,hogy Simon elvégezze az iskolát fölösleges,mert ha egy betegverőt el ítélnek akkor Ő eltakarodhat Halasról, mert a betegverőkért tüntetett a lakók helyett. Szegedi Professzorral meg hazugság oktatást szervezett.
  F.A.

  VálaszTörlés
 14. Vincze nem rúgott ki senkit! Nem olyan családból származik Ő.

  VálaszTörlés
 15. Kik azok a csókosok,és ki a bimbi?Na ,ahogy én T.A-tés a belső M-t ismerem, hahotáznak ezen a húzáson.
  Egy szónak is száz a vége a jelenlegi ideiglenes vezető igazgatónak nem való,erre már magasabb helyen is rájöttek.Nem tudom ki az a lukács.

  VálaszTörlés
 16. 12:58!Jó idézet:"Indul a bakterház" című filmben Bendegúz is azt mondta.Ő kis aranyos volt,neki jól is állt.

  VálaszTörlés
 17. Elég műveletlen lehetsz ha nem tudod ki a Lukács aki a jelenlegi mb.ig.rokona és futtatója.
  A csókosok és bimbi pedig a tompai polgi felesége és két barátnöje. Nekik kellett a hely, mert ebben a pozicioban már fárasztó állandóan le és fel szaladgálni a fogiból az ig irodáig.

  VálaszTörlés
 18. 2012 április 21 01,10 Írójának. Lukács László az országgyűlési képviselő.

  VálaszTörlés
 19. Lukács László az országgyűlési képviselő a jelenlegi mb.ig.rokona? Milyen rokona? Honnan tudjuk ezt? Ez izgalmassá teszi a kérdést, ha igaz! Akkor itt nagyon komoly politikai beavatkozás válna feltételezhetővé, ha tényleg rokona V.I. Lukács Lászlónak! De először is: biztos, hogy igaz a rokoni kapcsolat?

  VálaszTörlés
 20. A zárt tárgyalás elrendelése jogilag nem indokolt! Csak arra való, hogy el lehessen tussolni a bűncselekményeket, annak okán, hogy a hallgatóság semmit nem tud arról, mi zajlik benn a tárgyalóteremben! Az ápolók miért védendőbb személyek, mint más bűnelkövető? A gyilkossági tárgyalásokat se szokták zárttá tenni, pedig ott gyilkosokról esik szó. A szexuális jelleg nem lehet ok a zárt tárgyalás elrendelésére!

  VálaszTörlés
 21. Gratulálunk az mb-nek. sikerült neki megszabadulni a belső Maritól, ugyanis felmondott.

  VálaszTörlés
 22. Vesszen a férgese

  VálaszTörlés
 23. Új vezetőt keres a megye a kiskunhalasi pszichiátriai szociális otthon élére, mert besokallt a jelenlegi mb-ből.
  Sokkolja őket a szakmai alapon nyugvó szerelem.

  VálaszTörlés
 24. Nem kirúgták? A belső ellenőrzése nem ért semmit. Betegverőkért sétált,pedig neki kellett volna jelenteni az igazgató felé és a rendőrségen a beteg bántalmazásokat. Mária

  VálaszTörlés
 25. Ezen kérdésre csak ő vagy a felettese tudna felelni őket kell kérdezni.
  Mellesleg egy belső ellenőr csak pénzügyi vonalon ellenőr a többi kimondott szakmai kérdés,az ilyen jellegű problémát vagy előfordulást a mindenkori területi munkahelyi vezető köteles a feljebb valóinak jelenteni szakmai vezető - (k) igazgató. Itt ez a főnővéreket jelenti.

  VálaszTörlés
 26. Vitatott
  vezetői
  pályáztatás
  Mint sok más esetben,a "döntést eljárási hibákra"hivatkozva Kis-Kunhalason is eredménytelennek nyilvánította a szakminisztérium
  a megyei kezelésben levő közoktatási intézmények vezetői feladataira kiírt pályázatokat.
  A városban öt intézmény igazgatói állását érinti a pályáztatás,s az eddigi vezetők újrapályáztak a vezetői posztra.
  Vári-szakképző eddigi igazgatója,
  Molnár Nándor a döntést követően visszalépett
  az újabb pályázástól.

  A szakmai érdekképviseletek botrányosnak minősítik az igazgatói kinevezések körüli eljárást: Úgy vélik

  A politika belenyúlt
  a szakmai kérdésekbe. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete(PDSZ)és a Hálózat
  a Tanszabadságért azt javasolja, módosítsák a köznevelési törvényt: az államosított intézmények esetében a vezetői megbízások az eredeti határidőig legyenek hatályosak.
  Az érdekképviseletek szerint a mostani botrányok az intézmények életét súlyosan megzavarják, működésüket veszélyeztetik.
  Arról is beszélnek,hogy az államosítás alapot teremt az intézményi gárda teljes lecseréléséhez és a pedagógusok elbocsátásához. Az érdekképviseletek szerint a felvételikre,az érettségikre vagy a szakmai vizsgákra való

  felkészülés idején
  komoly zavarokat okozhat ,ha még a vezetői megbízatások is megszűnnek.
  Kiskunhalason mind az öt megyei intézmény -az alapfokú művészetoktatási intézmény,az előkészítő szakiskola és nevelési tanácsadó ,a konduktív pedagógiai intézmény,a Vári-szakközépiskola és kollégium,valamint a Pszichiátriai otthon-igazgatója az első körben újra megpályázta a vezetői állást.
  A Vári Igazgatója,Molnár Nándor azonban

  visszalépett
  az újbóli pályázástól:eddigi helyettesét, Nagy Istvánnét bízták meg az intézmény vezetésével.

  Halasi tükör múlt heti számában közölték.
  Szó szerint akartam, elnézést ha véletlen egy betűt nem jól írtam.

  VálaszTörlés
 27. Ha jól belegondoltok a jelenlegi helyzetbe akkor már láthatjátok kik azok akik menekülnek a süllyedő hajóról.
  Csak pénzügyi vonalon ellenőr,akkor tudja hol van a kajajegy és a kártyapénz? Igaz portásnak sem alkalmas nem,hogy pénzügyekért felelős ellenőrnek. Csak Én látom így ennek ellenére a megyeházán támogatják.
  Gabi

  VálaszTörlés
 28. Döbbenetes ami a fogyatékos betegek otthonában történt
  2012-04-23 19:54:25
  Döbbenetes ami a fogyatékos betegek otthonában történt

  Döbbenetes ami a fogyatékos betegek otthonában történt

  A napokban számoltunk be egy szigethalmi autista fiú rejtélyes haláláról. Ezt előzte meg az az eset, ami Kiskunhalason történt, és amire 2009 végén derült fény. A két ügy kísértetiesen hasonlít egymásra abban, hogy mindkét esetben fogyatékosokat gondozó intézetben éltek vissza az ápoltak kiszolgáltatott helyzetével.  A Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában gondozottak rendszeres fizikai bántalmazásnak, megaláztatásnak voltak kitéve. A kiskunhalasi bíróság a napokban kezdte el tárgyalni a büntetőügyet. Az előzményekről, az eset döbbenetes hátteréről a Kecskeméti Hírhatár oldalán olvashatnak bővebben.

  Folytatás>

  VálaszTörlés
 29. A tárgyalás zárt, emiatt arról információk egyelőre nem szivárognak ki. Dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője is csupán a vádiratot ismerteti röviden, a korábban óriási felháborodást kiváltó, majd a médiában országosan ismertté vált ügyben:  - A három vádlott a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek kiskunhalasi otthonában dolgozott ápolóként - tájékoztatta hírportálunkat dr. Sárközy Szabolcs. - Ahol az I. rendű vádlott 2009 nyara és 2010 januárja között hat alkalommal – részben a szubintenzív szobában, részben pedig a fürdőszobában - fajtalankodott egy, az otthonban ápolt, kóros elmeállapotú sértettel. Akit megkötözött és a szájába zsebkendőt tett. Az ügyészség a II. rendű vádlottat azzal vádolja, hogy az egyik – szintén kóros elmeállapotú – gondozottat megütötte és megrugdosta. A III. rendű vádlott ellen pedig az a vád, hogy jogtalan haszonszerzés végett bántalmazással, illetve azzal fenyegetve arra kényszerített két másik, részben szintén kóros elmeállapotú gondozottat, hogy neki élelmet vásároljanak. Egy harmadik beteget pedig bántalmazott.  A Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában történt borzalmakat több hónapon keresztül vizsgálta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért alapítvány. Dobos János, az alapítvány elnöke emiatt naprakész a szörnyű eseményekből.  - A kiskunhalasi ügy valójában 2009 végén indult el, amikor a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának két ápolónője nem bírta már tovább nézni, amiket a személyzet egyes tagjai az ápoltakkal szemben elkövetnek – foglalta össze a büntetőper előzményeit az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért alapítvány elnöke. - Elmondásuk szerint rendszeresen verték, megalázták az ápoltakat, és olyan eset is volt, hogy nyilvánosan szexuális aktusra kényszerítettek őket, más ápoltak és a személyzet előtt. Az ápolónők először az intézet vezetőségéhez fordultak a panasszal. Ők azonban nemhogy nem csináltak semmit, de még a panaszkodókat szúrták le, amiatt, hogy szóltak. Mivel a vezetőség nem lépett semmit, ezért az ápolónők a városi ügyészhez fordultak. Így az ügyben 2010 januárjában nyomozás indult, és ezzel egy időben pattant ki az országos médiabotrány is.  Megindult a vizsgálat  Az ügy nyilvánosságra kerülése után mind az otthon vezetősége, mind az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatot indított, ám mindkét vizsgálat azzal zárult, hogy az intézetben semmilyen visszaélés nem történt.  - Ekkor alapítványunk is bekapcsolódott az ügybe – folytatta Dobos János. - Először felvettük a kapcsolatot a két ápolónővel, majd rajtuk keresztül a városi ügyészséggel. Mindannyian örömmel fogadták a felajánlott segítséget.

  A két ápolónőn keresztül az alapítványnak egy sor olyan emberrel sikerült felvenni a kapcsolatot, akik információkkal tudtak szolgálni arról, hogy milyen visszaélések történnek az otthonban. Ők vagy olyan emberek, akik korábban ott dolgoztak, vagy olyanok, akik most is ott dolgoznak, de nyilvánosan nem mertek az ügy mellé állni, viszont négyszemközt elmondták, amit tudtak. Így az alapítvány számos olyan információt tudott begyűjteni és eljuttatni az ügyészséghez, melyek egyébként nem kerültek volna a nyomozás látókörébe. Információkat gyűjtöttek többek között gazdasági, pénzügyi, munkaügyi szabálytalanságokról. Az alapítvány egyik munkatársa pedig ezen kívül személyesen is ellátogatott az intézetbe, hogy az egyik ápolttal beszéljen.
  Folytatás

  VálaszTörlés
 30. Tiltakozik a vezetőség
  Eközben folyt az ügyészségi nyomozás az eredeti panaszokkal kapcsolatban. Az ügyészségnek azonban nem volt könnyű dolga a nyomozással: az elsődleges bizonyítékokat ugyanis azoknak a tanúvallomásai jelentették, akikkel a bántalmazások történtek, vagyis az ápoltakkal. Az ügyészség által összeállított szakértői csapat viszont úgy látta, hogy az ápoltak vallomásai megállják a helyüket. Ennek következtében 2010 áprilisában az otthon két ápolóját őrizetbe vették, szemérem elleni erőszak, valamint akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett testi sértés gyanújával.
  Nem egészen két hét elteltével a nyomozó hatóság az otthon még egy ápolóját letartóztatta, zsarolás gyanújával. (Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy – a gyanú szerint – az ápoló a betegeket saját tulajdonaik visszatartásával kontrollálta, például nem kapták meg a saját cigarettájukat, csokijukat, ha nem tették meg ezt vagy azt.)
  Mindezeket az eseményeket végigkísérte az otthon vezetőségének tiltakozása, akik kiálltak a három letartóztatott ápoló ártatlansága mellett. Egy alkalommal még békés tüntetést is szerveztek ennek okán, Kiskunhalason.  Elképesztő brutalitás
  Így azonban még kontrasztosabban hatott, amikor napvilágra került egy korábban az intézetben folytatott belső vizsgálat anyaga, amely arról szólt, hogy az egyik őrizetben lévő ápoló olyan súlyosan bántalmazta az otthon egyik lakóját, hogy kórházba kellett vinni. A dokumentumban többek között ez olvasható:
  „Láttam, hogy egy személy fekszik a fürdőszoba ajtóban, és ennek a személynek [az ápoló] rugdossa az oldalát, hasát. … Kimentem a folyosóra, akkor [az] ápoló [az ápolt] nyakára taposott. [Az ápolt] hörgött.”  „A fürdőszoba bejárata körül nagy vértócsát láttam. [Az ápolt] fején szétnyílt sebet láttam, amely nagyon vérzett. [Az ápolt] nagyon zavaros dolgokat kiabált. [Az ápoló] emlékezetem szerint azt mondta [az ápoltnak]: »Mertél nekem jönni.«”  „A mentő megérkezése előtt azoknak, akik bent tartózkodtak a szobában, [az ápoló] azt mondta, egyezzünk meg abban, hogy a mentősöknek azt mondjuk, hogy [az ápolt] szaladt a nedves folyosón, megcsúszott, és elesett, és így verte be a fejét az ajtófélfába.”


  Dübürög az igazságszolgáltatás


  A nyomozás 2010 július közepére lezárult, és a három ápoló ellen hivatalosan vádat emeltek. A büntetőper 2011 januárjában indult el a Kiskunhalasi Városi Bíróságon.  Márciusban a büntetőper részeként a bíróság tanúként meghallgatta az egyik ápolónőt, aki az egész ügyet elindította. Aznap este az ápolónő rémülten hívta az alapítvány munkatársát, hogy elmondja, a családjuk két autója hirtelen és egyszerre kigyulladt és kiégett. (Az ezt követő rendőrségi nyomozás végül nem tudta bebizonyítani, hogy szándékos gyújtogatásról volt-e szó.)  2011 tavaszán az intézet igazgatónője, Simon Ilona végül lemondott a posztjáról, ám ez nem nyújtott számára kibúvót azok alól a kivizsgálások alól, amelyek folyamatban voltak olyan ügyekkel kapcsolatban, amelyek az irányítása alatt történtek az intézetben. Tavaly októberben a folyamatban lévő kivizsgálás lezárult, és a volt igazgatónő ellen az ügyészség magánokirat-hamisítás vádjával vádat emelt. A bíróság a bizonyítékokat olyan egyértelműnek találta, hogy nem látta szükségesnek egy bírósági eljárás lefolytatását, így Simon Ilonát gyakorlatilag a vádemeléssel egy időben el is ítélték. A büntetés: választhatott 60 nap börtön vagy 150 ezer forint bírság közül.

  VálaszTörlés
 31. - Az intézetben történt visszaélésekkel kapcsolatban az alapítvány panaszt nyújtott be az Ombudsmani hivatalhoz is – sorolta Dobos János. - A vizsgálat eredményét és az abból készült jelentést az Ombudsman 2011 októberében tette közzé. A vizsgálat az intézetben számos problémát tárt fel, többek között megállapította, hogy az intézetben tapasztaltak több pontban visszásságot idéznek elő az élethez és az emberi méltósághoz való joggal. Így például az intézet lakóinak kapcsolattartására vonatkozó szabályozás, az elhelyezési körülmények, az alkalmazott korlátozó intézkedések tekintetében. Az Ombudsman a nemzeti erőforrás miniszterhez, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalához, valamint a kiskunhalasi intézet igazgatójához fordult, felkérve őket, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a visszásságok kiküszöbölése érdekében.  Küszöbön az ítélet  Az ombudsmani vizsgálattal egy időben egy másik vizsgálat is zajlott az alapítvány panaszbeadványának köszönhetően, méghozzá a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, ahol az alapítvány szintén az intézet kivizsgálását kérte. Novemberre a minisztériumi vizsgálat is lezárult, és ez is visszásságokat tárt fel az intézet működésében, ami azért volt jelentős, mert 2010 első felében az – akkor még – Egészségügyi Minisztérium is folytatott már vizsgálatot az intézetben, ám az semmilyen problémát nem tárt fel. Az új vizsgálat a visszásságok megállapítása mellett jó néhány tekintetben átszervezést kezdeményezett az intézet működésében. A javaslatok érintik például az intézet 7-es osztályát – a 7-es osztályon történtek azok a bántalmazások, amelyek miatt a három ápolót letartóztatták. A javaslatok között szerepel a 7-es osztály jelenlegi működtetésének azonnali felszámolása és az ellátottak alapbetegségének megfelelő osztályon való elhelyezése. A minisztériumi vizsgálat javasolja a korlátozó intézkedés alkalmazása helyett új, korszerű terápiás szemlélet és eljárások bevezetését is az intézetben.
  A három ápoló büntetőpere idén tavasszal folytatódott, és várhatóan a következő, júniusi tárgyalás után elsőfokú ítélet születik.

  EGY KIS ÍZELÍTŐ A NEM TÖRTÉNT SEMMIBŐL!
  REMÉLEM A MEGYEHÁZÁN IS HALLANAK RÓLA!

  VálaszTörlés
 32. Apr 23, 2012 12:35 PM bejegyzéshez.
  Semmi köze már az intézetnek a Megyeházához, akkor hogyan is támogathatnák?

  VálaszTörlés
 33. Több iskolát és intézetet tovább is az önkormányzatok tartanak fent.
  A kormány három hónap alatt rá jött,hogy nem tudja teljesíteni az elvárásokat, az önkormányzat nélkül.

  VálaszTörlés
 34. Itt kezdődik a törvény adta lehetőségek eltorzítása.

  Fölöttébb érdekesnek talán inkább sajnálatosan alakulnak az események a Kiskunhalasi pszichiátrián. Amikor a beteg ember nem érték, hanem csak egy eszköz az ápolók szemében.
  Jogi értelmezési hibákból vagy a törvények nem értéséből adódtak a problémák az nagyon vitatható.
  A törvények betartása és betartatása fontos
  lett volna a jelen estben. Olvasva a fenti esemény összefoglaló írást,arra enged következtetni,hogy a rágalmazási perek Uray Erzsébettel kapcsolatosan okafogyottá fog válni. Többen jelentették fel, konkrét dolgokat nem volt módomban megtudni Tőle, majd a végén nyilatkozik mint mondta, nem tudja mikor honnan éri újabbnál újabb támadás jelentgetés. Nagy volumenű a törvény adta lehetőségek eldeformálása. Amikor bonyolultak az ügyek és a rágalmazási perekkel még bonyolultabbá tesszük. A jelentők,ha hibáztak a betegverés eltitkolása, a hatóság félre vezetésében a hamis vádakkal. Bűntettet követnek el. Ki téríti meg Uray Erzsébet utazásainak költségét,idejét és kiadásait,meghurcoltatását.
  Elfogadható magyarázat nincsen ami ténylegesen
  Urayit hibáztatná,azért amit mások követtek el.
  Ő csak a Web oldalát nyitotta meg a betegveréssel kapcsolatban a hozzászólók és az olvasók,a betegek érdekében tenni akaró ápolók és a kívülálló emberek előtt.
  Lemérhető a hozzászólók és az ápolók mire képesek és mit tudnak kihozni magukból.
  Az életünk,munkánk a bölcsességünk a becsületünk tükre,ami ezekbe a betegveréses szexuális játékokra kényszerítéses ügyekbe sántít. Akik elmulasztották jelenteni,azok bűnpártolásba estek bele. ( Nem a két Nővérnek lett volna a felelőssége)hanem főápolónak főnővéreknek elsősorban.(Szakmai vezetőnek)ha van. A törvényalkotóknak és alkalmazóinak is jobban kellene figyelni a törvény adta lehetőségek becsületbeli alkalmazására, arányosítására.
  Még az egyik vádlott hetven millió sikkasztásáért hat és félévet kap addig a másik hetvenkétmillió jogtalan felhasználásáért, elherdálásáért,egyéb bűntettekkel együtt másfél év felfüggesztettet kap itt láthatóak az aránytalanságok,amihez nem kell diploma csak tisztán látó ember. Az ember védőket támadják minden oldalról a Halasi esetbe a szcientológiát , Gyöngyöspatán történtekbe másik embervédő szervezetet . Vagy mint az olyan eset ahol másfél év felfüggesztet börtönre ítélték el az t a Nőt aki édesanyját ápolta a másik városban az idő alatt a kutyái lesoványodtak. Ilyen estekben hiányzanak az emberi érzések csak a közömbösség látható! Ügyész enyhítésért fellebbezett becsületére legyen mondva.
  Embereket is olyan szinten,Nem ! Magasabb szinten kellene védeni mint az állatokat. Ott még az igazság szolgáltatás is gyorsabban dolgozik. Kérdéses azonban,az igazságossága, mert mindennek oka van és az okok felül vizsgálata megkívánja az emberségességet.
  A Kiskunhalasi ápolókból is hiányzik az emberség és a becsület,ha nem hiányozna segítették volna a hatóság munkáját,az igazság elmondásával, a betegek megvédésével,már vége lehetne az eljárásnak. Azok akik eltüntették a pénzeket,hazudnak, jól élnek még másoknál álmodik a nyomor.

  WWW.Mediano.hu

  VálaszTörlés
 35. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 36. Lesznek rágalmazási perek,mihelyt ítélet születik első fokon.
  Urayval dolgozni nem kívánó,aláírásukkal igazoltan,
  embereknek sem lennék a bőrükben.
  A jelentők nem hagyják annyiban az Őket ért rágalmazásokat,
  lejáratásokat. Kastyák ügyvéd is felkészülhet rá,Ő sem mard ki.
  Ő volt aki Országosan járatta le a jelentőket,már pedig lassan igazolódni látszik,hogy nem azok hazudtak.
  Gábor

  VálaszTörlés
 37. A pénzügyi vonalon a NAV bekapcsolódhatna,milyen összefüggés van-volt a Simon KFT és a pszichiátriai intézet között.
  Mennyi pénzt utalt át a megye mikor mire, annak felhasználási módja,
  elszámoltatása.
  Mindenről beszámolnak csak a dolgozóknak járó juttatásokról hallgatnak mint az a bizonyos .... a fűben.

  VálaszTörlés
 38. HÍREK

  A nap: Obama, Merkel, Orbán és a fizetések
  Orbán mondja a munkások keresnek 60 ezret havonta megélni 93 ezerből lehet,nem törődik Ő azzal,hogy a 30 ezret honnan szedik elő.
  A lényeg az,hogy a 30 ezer után is adózzon a Nép.

  2. jóasszony 2012. április 24. 18:04

  Talán jó lenne ha a kormányunk tagjai elgondolkodnának azon hogy ez mára már nem vicc hanem kőkemény valóság!!Lehet itt még meg magyarázni hogy így meg úgy nem lehet az embereknek segíteni,mert az előző kormány stb, stb, De meg kell jegyezni hogy ez senkit nem érdekel mikor mindennapos megélhetési gondokkal küszködünk! Nem a KSH adatokat kell nézni mert az megtévesztő biztosabb ha kilépve az utcára az első arra járót megkérdezik! Bár nem hiszem hogy nagyon érdekelne valakit a kormányból hogy mi is a valóság! Én magam is a FIDESZ-re szavaztam de ezt mára már meg bántam pedig soha nem voltam a baloldal híve és nem is leszek de ez a politika elfogadhatatlan!

  VálaszTörlés
 39. Jó ez a hír csak az a baj,hogy így élünk!


  Az egész oldalon található íráshoz csak annyit szólnék,hogy Magyar öntudat a szakma szeretete,a közösségi csapatmunka hiányzik az otthon dogozóiból.
  A jelentők meg beírták magukat a történelembe bátorságukkal,mindent kockáztatva védték a beteg lakóikat. 220 dolgozóból csak kettő ez már a többiek szégyene! Bocsánat 3 személyre gondoltam.
  Hozzátartozó

  VálaszTörlés
 40. Azért mert csak néhány személy merte vállalni Önmagát attól még többen vannak, akik a jelentők pártján állnak. A baj ott kezdődik amikor a kolléga mosolya csak külső jelenség mögötte ártó szándék lapul.
  Nem mindegy milyen légkörben és kollégák között telik el a munkaidő.
  Mária

  VálaszTörlés
 41. Igazad van a N A V valóban bekapcsolódhatna, de minden eddigi ellenőrzés és vizsgálat szerint nincs indok, ok stb. arra hogy bekapcsolódjon, mert az összefüggés melyre folyamatosan felhívod mindenki figyelmét nem létezik csak a te üres fejedben.
  Az üres fejed fel kellene töltened intelligenciával, mert már másra például tudás ismeret stb. már túl öreg és lusta vagy.

  VálaszTörlés
 42. Ha nincs ok akkor hova lett a kártyapénzünk és az étkezési utalványunk?
  Ez nem elég indok?
  220 dolgozónak járt volna, ez nem kevés pénzt jelent!
  Üresebb a te fejed ha ezt nem érted!
  Te megkaptad ezeket?
  Munkás

  VálaszTörlés
 43. Mind a kettő csak adható, de ha nincs akkor nincs miből adni te önfejű értetlen perszóna.Ha pedig nincs és nem volt akkor nem is tűnt el.
  Mellesleg tedd fel a blogra azt a jogszabályt mely előírja, hogy kötelező juttatás a kártyapénz és az utalvány.
  Mellesleg én is mint mindenki más örülne annak, ha el valóban lenne.
  Végül is az egészet azért írtam le mert már nagyon unalmas mindig ezt olvasni új és valós témát keress.

  VálaszTörlés
 44. Figyelj ide te perszóna A Bács-kiskun megye fenntartása alatt álló többi intézetébe járt akkor nekünk miért nem?
  Munkás

  VálaszTörlés
 45. Ezt is bizonyíts be, de még nem bizonyítottad azt sem, hogy mi a jogszabály.
  Ha valakik is kaptak attól még az nem jár.
  Az adható a helyes fogalom te perszóna (ne plagizálj! nem vagy te volt elnök úr!)

  VálaszTörlés
 46. Azért ír ilyeneket az előtted író mert Ő rakta el ami nekünk járt volna.
  Dolgozó

  VálaszTörlés
 47. Vous avez un gros bœuf ou!!!!

  VálaszTörlés
 48. Kérdezem,Detonator blogja miért szünt meg?Betiltották?

  VálaszTörlés
 49. 2012 április 25 09,22 író Perszónának. Én vagyok a te ellenséged vagy a lelkiismereted ? Gondolkodj ha van mivel?

  VálaszTörlés
 50. Deviza hitelesek figyelmébe ajánlom.
  http://www.origo.hu/gazdasag/20120426-jogerosen-pert-vesztett-az-otp-egy-devizaadossal-szemben.html

  VálaszTörlés
 51. Kezdőlap
  Itthon

  Címlap
  Itthon
  Világ
  Gazdaság
  Karrier
  Üzleti tippek
  Álláspont
  Vélemény
  Nagyinterjú
  Minden más


  Nyílt levél a Mede-korszak botrányairól


  Frissült: 2012.04.17. 11:56

  Nyílt levélben bizonyítják a szigetszentmiklósi tanárok a botrányos módon igazgatónak kinevezett Mede Norbert alkalmatlanságát.
  Nyílt levél a Mede-korszak botrányairól

  A Batthyány Kázmér Gimnázium tantestülete ezúttal a Pest Megyei Intézményfenntartó Központnak intézett nyílt levélben fejti ki Mede Norbert tevékenységével kapcsolatos álláspontját. Mint írják, erre a központ vezetője, Horváth Péter személyesen kérte őket, amikor meglátogatta az iskolát. A pedagógusok megjegyzik, továbbra sem tudják, mi az a szakmai ok, ami miatt a pályázat érvénytelenítése, majd a tantestület, a szülők, a diákok tiltakozása után, kinevezték ideiglenesen az új vezetőt. Mint írják, „az intézményfenntartó központ vezetője azzal védte döntését, hogy nem egy börtönviselt embert nevezett ki, illetve, hogy nem jeleztünk korábban(!) semmiféle problémát Mede Úrral kapcsolatban”.

  A tanárok felsorolnak néhány konkrét esetet az iskola életéből a Mede-korszakban. Április 4-én például az első tanítási óra után – nyíltan kifejezve szándékát, hogy nem kíván a további tanítási órákon részt venni – a diákok nagy része az aulában leült, sőt, többen el akarták hagyni az iskola épületét. „A kialakult kavarodást tapasztalva Mede úr egy hátsó folyosóra távozott, és telefonált.” A helyzetet a pedagógusoknak kellett megoldani, utasították a portást, hogy ne engedjen ki tanulót az épületből, és felszólították a diákokat, hogy menjenek órára. Az igazgató aznap nem tartotta meg az óráit sem, egyet kivéve, ahol arról kérdezte meg írásban a diákokat, hogy mi a véleményük a kialakult helyzetről.” Ez nem mellékesen épp egy olyan osztályban történt, amelynek év végi jegye már beleszámít a felvételi pontszámba.

  Mede április 11-én reggel indok nélkül úgynevezett D csengetést (30 perces tanórák) rendelt el – írják. „Elvett 7x15 perc óraidőt az érettségire és házivizsgákra készülő diákoktól. Megzavarta a tanítás rendjét, mert a később érkező kollégák és tanulók nem tudva erről, nem értek be óráikra… Ugyanekkor Mede úr listát kért be a hiányzó gyerekekről, amire azért nem lett volna szükség, mert az elektronikus naplóból a távolmaradók pontosan ellenőrizhetők. Emiatt a jelen levő és hiányzó (többek között az aznapi vagy másnapi nyelvvizsga miatt hivatalosan távol levő) diákokat is megfélemlítette, hiszen nem értették, miért van szükség külön összeírásra.”

  Ugyanezen a napon a pedagógusok szerint négy órarendi órájából hármat nem tartott meg a pedagógusi munkaköri leírásnak megfelelően, hiszen e három tanóra alatt hosszú időre magára hagyta a diákokat. A délutáni tantestületi értekezleten pedig teljes tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot a tanév rendjét illetően.

  A levél beszámol arról a március végi iskolagyűlésről is, ami alatt Mede úr 60 diák szeme láttára, az iskola kerítésén átmászva hagyta el az épületet. „Korábban ugyanezért az iskola tanulói igazgatói intőt kaptak.”

  A pedagógusok felteszik a kérdést ezek után a fenntartó képviselőinek: Önök továbbra is alkalmasnak tartják Mede urat az ország egyik legjobb gimnáziumának vezetésére?

  Mint korábban beszámoltunk róla, a megyei közoktatási intézmények „államosítása” során, a szigetszentmiklósi gimnázium élére – miután a korábbi igazgatói pályázat kiírását az oktatási tárca érvénytelenítette - a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) Mede Norbertet nevezte ki július 31-ig. A posztra ketten pályáztak: Czita Zoltán, aki tizenegy éve igazgatóhelyettesként, egy éve megbízott igazgatóként vezette az intézményt, valamint a történelem-magyar szakos Mede Norbert. Horváth Péter közleményben szögezte le: a jogszabályoknak mindenben megfelelő döntés született.

  Az igazgatói kinevezést ellenzők közben honlapot is indítottak, "Összefogás a Batthyány Kázmér Gimnáziumért!" címmel.

  VálaszTörlés
 52. 2008 decemberben azért kaptunk utalványt de csak abban az egy hónapban.
  Azért kicsit sántít az ellenvetése annak akinek a lelkiismeretével van a baja. Nem az író személyekkel. Néró

  VálaszTörlés
 53. Arra a karácsonyra kaptak a jobbak aranyat! Az intézetben kitört az arany vásárlási láz. Étkezési utalványokból? Miénkből? István

  VálaszTörlés
 54. Fehér ember nem felejt!

  VálaszTörlés
 55. Akkor azt mondták ne beszéljünk róla senkinek.
  A vezetőség kiharcolta nekünk.
  Dolgozó

  VálaszTörlés
 56. Csak egyszer és azt is csak decemberben sikerült kiharcolni? többi hónapot miért nem?

  VálaszTörlés
 57. Ha kaptunk volna egy új igazgatót az takarított volna.Azt vártuk! Nem kaptunk most ránk vár a takarítás,
  igyekezünk minden tudásunkkal kisöpörni az összes szemetet.

  VálaszTörlés
 58. Lassan de biztos léptekkel haladunk!

  VálaszTörlés
 59. 2012 április 25 09,22
  Az étkezési utalvány valóban adható,de nem el lopható!
  Árulásra és félrevezető tettekkel a vezetők az intézményben elképesztő,amikor az őszinteség ritka és felbecsülhetetlen érték.
  Irisz

  VálaszTörlés
 60. Ki az áruló és milyen félrevezető tettei vannak?
  Nem kell mindig rébuszokban közleményt kiadni.

  VálaszTörlés
 61. Hát sajnos el kell mondanom, hogy egyre kevesebb érdeklődő és hozzászóló van jelen.
  Ez a nagy érdektelenség, avagy az önkritika eredménye-e kérdezem én aki nem azokkal a blogistákkal van akik csak írogatnak ész és érv nélkül.
  Szép hétvégét kívánok és "szebb jövőt!!"

  By by P.@P

  VálaszTörlés


 62. Lehet róla szó...
  ...Amint napvilágra kerül az igazság.


  VálaszTörlés
 63. Az igazság már kiderült, a büntetés kiszabását várjuk és a felelősségre vonást. Mindenki feleljen a tettéért!

  VálaszTörlés
 64. Azért az elgondolkodásra ad okot,hogy most is P.P re koncentrálnak nem pedig arra,hogy egy hónapban adható az étkezési jegy a másikban nem.
  Ez éves szinten működik nem havi lebontásban. Ha az igazság a tiszta igazság győz, addig ne zárják be a blogot. Annak az egy-két személynek kellemetlen a blog aki a blog tulajdonosát hibáztatja mindenért. Nekik a lelki ismeretükkel van a baj beszennyeződött.
  Attól,hogy Ő zagyvaságokat ír azért még nincs a dolgozóknak kártyapénz és nincsen étkezési utalvány. Neki biztos van gyűrűje vagy nyaklánca az étkezési utalványok nem kiosztása révén.
  Van az úgy amikor fáj az Igazság!
  Nem P.P. István

  VálaszTörlés
 65. Aki a munkáját veszti el a hazugságai miatt annak kellemetlen amit a blogon olvashat. Nem érte fel ésszel az elején,hogy a jelentők mellé kellett volna állni neki. Akkor vége lett volna az intézeten belül.
  Nem kellett volna lejárató értekezletet tartani a jelentők ellen,ugye hazudnak az idióta kurvák jelszóval. Mégis csak igazat mondtak!
  Az már bizonyított tény,a vezetők meg a bántalmazókért hazudtak.
  Az a kérdés a végére Megérte?
  Mária

  VálaszTörlés
 66. Sajnos az intézeti dolgozók zöme kis-stílű,kis-hitű,
  ezért lehet szinte "terelni"őket.Ezt jól tudja a vezetőség is .
  Él is a lehetőséggel !Nagyon jól teszi !
  Most lehet háborogni ,de csendben tegyék hiszen nem lehet megbízni,még a közvetlen kollégákban sem !Hm ?

  VálaszTörlés
 67. Az előző beírónak javaslom,sürgősen keressen fel
  persze intézeten kívül egy jó agyturkászt .
  Szegény nagyon beteg !

  VálaszTörlés
 68. Április 28 11,27 írónak Ha a vezetők köztük a szakmai vezető ha a hívatása magaslatán állt volna akkor azonnal,elküldték volna a betegverőket a lakók közeléből. Volt olyan bántalmazó aki még arany gyűrűt is kapott.
  Ettől kezdve nem a nővérek becsületességéért volt a zöld lufis tüntetés hanem a betegverőkért!
  A Jelentők lejáratása volt a cél.
  Most meg az Uray Erzsikét támadja az az egy két személy akinek nem jutott még el a tudatáig,hogy többen írunk és Ők nagyon ritkán szólnak hozzá! Már nem láthatnak bele az intézeti dolgokba.

  Április 29 01,12 kor írónak
  Ön is tudja,hogy igaz a beteg bántalmazás csak Ön érintett az ügyben mint vezető.
  Gabi

  VálaszTörlés
 69. Kedvesem!

  Játszadozzon el azzal a gondolattal, ha olyan ítélet születik, hogy a vádlottak közül egyet se mentenek fel, hanem kemény büntetést kapnak, akkor megint nagy hír lesz a médiában. És csak ön lesz egyedül, aki azt mondja, hogy nem igaz a beteg bántalmazás. Lesz lehetősége megszólalni a TV riporterek mikrofonjai előtt és az újságírók diktafonja előtt. Ezzel vállalva arcát és véleményét. Ezt a lehetőséget kár lenne elszalasztania.

  VálaszTörlés
 70. Nagy a tét!Amennyiben nem volt beteg verés,mi vár a két jelentőre?

  VálaszTörlés
 71. Mindenki tudja, hogy volt betegverés! Ehhez a 3 megvádolt ápolóhoz semmi köze a két jelentőnek, mivel ők sokkal súlyosabb eseteket jelentettek nem pedig ezeket!!

  VálaszTörlés
 72. 1.A két jelentőre ?Semmi,mert először is nem ketten voltak.
  2.Miről beszél,hiszen maguk a vádlottak is már részben beismerő vallomást tettek !Hát ön is szánalmas ,tudatlan.

  VálaszTörlés
 73. Dehogy is volt beteg verés.
  A feljelentők mehetnek a börtönbe rágalmazásért. Az összes per és ügyvédi költségek megtérítése emellett teljese tönkre teszi őket anyagilag, mert a szcientológia a veszteseket már nem fogja támogatni.

  Meglehet, hogy nem sajnálom őket, mert családoknak okoztak rengeteg problémát és álmatlan éjszakát.

  Idézet belső Marit illetően.
  Vesszen a férgese

  VálaszTörlés
 74. Azért az érdekes,hogy azok buktak meg akiket nem is jelentettek.
  Vagy valaki a kihallgatáson jelentette Őket is.
  Könnyen bizonyítható volt az Ő esetükbe. Ki írta a jegyzőkönyveket ami mint bizonyíték a betegverésre? Az az Illető hazudott? Hazugságot írt a jegyzőkönyvbe? Van belőle néhány fénymásolt példány, érdekes módon néhány vezető szignója is rajta van! Hazugságot írtak alá a vezetők, és a jegyzőkönyv író?

  VálaszTörlés
 75. Hagyjuk már ezt a betegverés témát és a gazdasági bűncselekményeket!
  Ezek akkor is megtörténtek, ha nem állították bíróság elé őket, mert védelem alatt állnak, vagy ha felmentik az ott állókat!

  Az érdekesebb az a bosszúálló, aki a felelősségteljes dolgozókat akarja ellehetetleníteni anyagilag is (perköltség, stb...)! Ez nyílt fenyegetés, tekintettel arra, hogy a sötét alakok az igazság eltussolásán fáradoznak kezdetek óta.

  Dőljön hátra, mert még nincs vége!

  VálaszTörlés
 76. Ez a személy pszichiátriai kezelt!
  Fogalma nincs mi történik a lakókkal, vele körülötte!
  Ilyen ápolók dolgozhatnak,azért történhetnek ilyen esetek ami a szóban írásban közszájon forog.
  Ennek a személynek kár írni egy szót is!
  Bennfentes

  VálaszTörlés
 77. Jól teszi, ha értékel, módosít, esetleg a magasabb fizetés miatt továbbáll egy másik céghez. Most érdemes kihasználni jól működő vezetői hozzáállását.
  XY

  VálaszTörlés
 78. Vinczének azért van esze! Belső Mari nem véletlenül távozott "önként" pár hónappal a nyugdíjazása előtt. Böskénk is nyugdíjba megy, pedig hogy élvezte évekig, hogy V.I. helyett is ő irányította évekig az intézete! Most meg inkább visszavonul. Aláírási joga is csak a Vinczénknek van. Szép lassan kikészíti a volt sleppet, így szép lassan elpárolognak. Tisztogatónak egész jó. Csak az a baj, hogy ettől még nem lesz igazi vezető a papunk! Hiányzik a szakmai és vezetői felkészültsége, rutinja.
  Kapjunk már egy igazi vezetőt, akinek kezei alatt végre igazi szakmai munka folyna, mint a "régi szép időkben"!

  VálaszTörlés
 79. Ugye a V.I. az a S.I.
  Kinek kell még takarodni

  VálaszTörlés

"Soha ne félj kimondani azt,
amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
  (Márai Sándor)